Lilla snigel, akta dig, akta dig… Vilka sniglar kan man stöta på runtomkring sitt hem och i naturen när man är i Sverige? Det handlar denna artikel om, med en lista över de 10 vanligaste snigelarterna runtomkring svenska hem (listan är dock inte vetenskapligt rotad)!
Hur många olika sniglar finns det i Sverige?
I Sverige finns det hela 23 observerade snigelarter. [1] Arterna är uppdelade i lite olika familjer. Den största familjen utgör skogssniglarna, där nio arter ingår. Sedan har vi även kölsniglarna (6 st arter), fältsniglarna (5 st arter), och sist (och faktiskt minst), masksniglarna sydsniglarna med en art i vardera familj.
Vad fyller sniglarna för funktion i naturen?
Detta är en fråga man givetvis kan ställa sig. Sniglar är mycket viktiga i naturen. För det första så ger de faktiskt mat åt alla sorters däggdjur, fåglar, långsamma maskar, daggmaskar, insekter och de är en del av den naturliga balansen. Utan sniglarna skulle balansen i naturen ta mycket stor skada.
Sniglar spelar även en annan viktig roll: de rensar upp döda växtrester i naturen och trädgården. Tack för att ni finns, sniglar!
1. Mörkbrun skogssnigel
Den mörkbruna skogssnigeln förväxlas ofta med den illa omtyckta mördarsnigeln, och får lida av det. Den mörkbruna skogssnigeln blir uppemot 7 centimeter lång och gör faktiskt gott i trädgårdar, genom att de äter och städar upp döda växtdelar!
2. Vinbergssnäckan
Vinbergssnäckan är Europas största landsnäcka, och kan som vuxen ha en kroppslängd på 10 centimeter. Skalhöjden kan vara upp till 5 centimeter. De söker föda som mest aktivt mellan solnedgången och midnatt och äter ett brett urval av växter och växtdelar som blad, blommor och frukter, gärna kalciumrika sådana. De använder sin rivtunga, radula, för att skrapa i sig födan.
3. Trädgårdssnäckan
Snäckans skal är gulaktigt med bruna eller svarta strimmor men det finns även individer som saknar dessa strimmor. Med en skaldiameter av ungefär 25 millimeter är den jämförelsevis liten. Trädgårdssnäcka och parksnäcka skiljs enklast på att skalets kant vid öppningen (läppen) är mörk hos parksnäckan, men ljus hos trädgårdssnäckan (undantag finns men är sällsynta).
4. Åkersnigeln
Åkersnigeln blir 4-6 cm lång. De är mycket varierande i färg, och kan vara krämigt vita eller kaffekrämsfärgade. Mycket sällan är de också svartaktigt fläckiga. Är nästan uteslutande begränsade till odladingsområden, vanligtvis i öppna livsmiljöer, på ängar, nära vägkanter, trädgårdar och parker, och alltså inte inne i skogar.
5. Spansk skogssnigel (Mördarsnigel)
Mördarsnigeln har ett dåligt rykte. Mördarsniglar är väldigt goda klättrare och kommer åt det mesta i en trädgård. De tar sig uppför plantor och växter och livnär sig på att äta både blommor, saftiga blad, och frukt, grönsaker och rotsaker. Därför upplevs de som problematiska.
De negativa aspekterna hos mördarsniglar väger för de allra flesta tyngre än deras positiva aspekt, som är att de faktiskt hjälper till att hålla trädgården fri från döda växter och växtskräp, genom att de också äter detta.
6. Parksnigel
Parksnigeln är en liten, skallös snigel. Till skillnad från mördarsnigeln kan man säga att detta är en snigel som är mycket snäll och skonsam mot växter. Studier visar att dessa sniglar tycker om döda växtdelar mycket mer än att äta på färska, levande växter.
7. Svart skogssnigel
Den svarta skogssnigeln kan bli 10 till 15 centimeter lång. Vanligtvis är den svart på ryggen och på sidorna, men den kan även vara vit, gråvit eller brun. Därför kan faktiskt även denna snigel felaktigt misstas för att vara mördarsnigel.
8. Ängssnigel
Denna snigel är upp till 5 centimeter lång. Den är blekbrun, brun, eller kaffekrämsfärgad, med mörkare huvud och tentakler. Det finns inga tydliga kroppsfläckar. Ängssnigelns slem är tydligt, och när de störs producerar de vitt slem.
9. Svampsnigeln
Svampsnigeln är gul och kan bli upp till 5 centimeter lång. Förutom att finnas i Sverige hittas den i många centraleuropeiska länder. Denna art håller till i skogslandskap.
10. Röd skogssnigel
Den röda skogssnigel är en rätt stor snigel som kan bli 15-17 cm lång. Vanligtvis röd, men den kan även variera i färg, och även brun och helsvart färg förekommer. Slemmet är gult eller orange.
Bonus: Masksnigeln
Masksnigeln är en pytteliten snigel som bara blir strax över 0,5 cm lång. Färgen är ljusgråaktig eller med blåaktig nyans. Lever i ett mycket brett spektrum av livsmiljöer, inklusive trädgårdar, gräsmarker, barr- och lövskogar.
Avslutande ord
Tack för att du läste vår artikel!
Vill du läsa mer om sniglar så kan vi rekommendera vår artikel om Leopardsnigeln och om Mördarsnigeln.
Du kanske också kan vara intresserad av vår lista över de 10 vanligaste spindlarna i Sverige!