Renfana: Fakta, Skötsel & Plantering (Guide)

Renfana är en växt som hittas vilt i den svenska naturen och som även kan tillföra ett vackert tillskott till trädgården. I denna artikel går vi igenom fakta, plantering, och skötselråd för renfanan.

Renfanas karaktärsdrag

Renfanan har ett mycket vilt utseende som kan vara tilltalande i många trädgårdsstilar

Renfana är en flerårig växt som kan bli upp till 1,5 meter hög. De gula, knappliknande blommorna bildar täta, platta toppar i växtens högsta topp. Blommorna blommar från juli till oktober. Finns vilt i Sverige, och klarar därmed klimatet väldigt väl. Bladen påminner mycket om bladen hos röllika.

Förr i tiden hade renfana kulinarisk användning, där den ingick i mat och även användes i medicinska sammanhang. Numera är det en prydnadsväxt som också hittas vilt i Europa men även Nordamerika.

Även om den av vissa anses vara en invasiv växt, så har den sina användningsområden. När de är ordentligt skördade och torkade ger de ljusgula knappblommorna ett mjukt gult färgämne, och de kommer att stöta bort flugor och andra irriterande insekter i trädgården. Dessutom tillför renfanablommor kalium till jorden och lockar till sig en viktig nyttig insekt, nyckelpigan.

Eftersom de kraftigt doftande bladen hos renfana fungerar som insektsmedel, är växten inte sårbar för skadedjur eller sjukdomar. 

  • Tips: Om du funderar på att odla renfanablommor, se till att klippa bort de förbrukade blommorna för att förhindra att denna besvärliga växt självsådd. Tänk på att det är förbjudet i Colorado, Minnesota, Montana, Wyoming, delar av staten Washington och provinserna Alberta och

Renfanan är för den trädgårdsmästare som vill ha ett vilt inslag i trädgården. Denna växt är extremt tålig och klarar sig i princip utan någon som helst skötsel.

Renfana lockar till sig fina pollinerare
Renfana lockar till sig fina pollinerare

Plantering av renfana

Renfana
Många tycker renfana kan bli invasiv och för att undvika detta är det bästa att klippa bort blommorna så fort de slutat blomma.

Plantering av renfana är mycket enkelt. Faktum är att denna växt är en expert på att sprida sig själv. Få tag på några frön och denna planta kommer att sköta sig själv. Läs vidare för att lära dig mer om hur du planterar renfana på bästa sätt.

Vinter och svenskt klimat

Renfanan är naturligt härstammande i Europa och finns vilt i Sverige. Den är därför väldigt härdig i det nordiska klimatet och bör inte vara några problem att odla.

Bästa platsen för renfana

Renfana växer bäst i full sol, även om de kan tolerera halvskugga.

Jord

Denna fleråriga växt föredrar väldränerad, bördig trädgårdsjord men tolererar nästan alla jordförhållanden.

Skötsel av renfana

Vanlig renfana är en växt som inte kräver särskilt mycket underhåll, och som kräver mycket lite skötsel från trädgårdsmästarens sida. Läs nedan för att lära dig mer om hur du på bästa sätt kan sköta din renfana.

Vattning

Renfana tål torka och behöver inte vattnas regelbundet.

Beskärning

En av de bästa metoderna för att hålla renfanan under kontroll är att klippa bort blommorna. Skär bladverket och blomstjälkarna till marken varje år för att hålla tillväxten i schack. Renfanarötter går djupt ner i jorden, så var beredd att göra några tunga spadlyft om du vill ta bort plantan helt. Du kan också prova punktbesprutning med ett ogräsmedel. Var alltid försiktig och använd skyddskläder, handskar och skyddsglasögon när du använder kemiska ogräsmedel.

När blommar renfana?

I juli fram till oktober blommar renfana.

Vanliga sjukdomar

Eftersom de kraftigt doftande bladen hos renfana fungerar som insektsmedel, är växten inte sårbar för skadedjur eller sjukdomar. Tyvärr så är det så att om inte åtgärder vidtas för att kontrollera spridningen, så kan växten i sig visa sig vara det största problemet.

Avslutande ord

Hoppas du gillade denna artikel om växten renfana!

Lämna en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar