Parkslide: Guide till Bekämpning, Fakta & Råd

I denna guide ger vi en introduktion till vad du bör och inte bör göra vid ditt första möte med parkslide, och hur du kommer vidare i din bekämpning av växten. Parkslide är en invasiv växt som är mycket tuff att bekämpa. Om parkslide påträffas i anslutning till en byggnad eller ett hem så måste åtgärder vidtas omgående för att inte riskera allvarliga problem som konsekvens av växtens aggressiva natur.

Hur man känner igen parkslide

parkslide

Den bästa tiden att identifiera parkslide är under mitten av sommaren och under början på hösten. Under våren uppträder rödaktiga eller lila skott från marken och feta, sparrisliknande spjutskott växer snabbt från ljusrosa knoppar. Dessa kan växa upp till 2 cm per dag och bildar snabbt täta packningar av bambuliknande stjälkar som utvecklar gröna hjärt- eller sköldformade löv.

Tidigt på sommaren är de mogna parkslidestammarna ihåliga med lila fläckar och kan nå upp till 3 meter i höjd. Bladen alternerar längs vardera sidan av stammen, vilket ger ett uppenbart sicksackmönster.

parkslide

Parkslide som dyker upp på sensommaren är krämvit i färg och kommer upp i långa kluster. Växten sprider sig främst från sina underjordiska jordstammar och rötter som ligger vilande men levande under vintermånaderna.

Jordstammarna kan spridas flera meter utåt från de synliga, stjälkarna ovanjord, och till mer än en två meters djup. Växten har spridigt sig över hela Europa från att ha haft sitt ursprung i Japan.

parkslide
parkslide blad

Varför är parkslide ett problem?

Parkslide har potential att växa i en alarmerande takt, så mycket som otroliga 10 cm varje dag under högsäsong. Dess rötter kan växa ut i en sju meters radie.

Om du försöker ta bort den riskerar du att orsaka ytterligare spridning. Det bästa är att söka hjälp av en expert för att stoppa spridningen.

Priserna på bostäder och mark kan påverkas allvarligt om de upptäcks växa på en fastighet. I vissa fall har nedgången varit så mycket som 40% i Storbritannien.

Det utsätts inte för några nedbromsande organismer (bakterier, svampar och ryggradslösa djur) och har kunnat spridas okontrollerat, ofta till nackdel för naturliga arter.

Var i Sverige förekommer parkslide?

Numera är parkslide en invasiv växt som finns okontrollerat i Sverige i det vilda. Skräckhistorier om parkslide som bryter sig in under tapeter och golv har förekommit i Sverige och på Rapport så nyligen som i oktober 2020.

Främst finns den i de södra delarna av Sverige (främst Skåne, Västergötland, Småland). Den sprids dock i andra delar av landet.

Vad man ska göra om man ser parkslide i det vilda

Om parkslide påträffas ute i svenska naturen så är det bra att det rapporteras in till den svenska Artportalen.

  • Gör detta: Stöter du på parkslide, anmäl detta till till den svenska Artportalen så förekomsten av parkslide kan registreras och kontrolleras i Sverige

Hur sprids parkslide?

Parkslide producerar blommor och frön och kan sprida sig på så vis. Ofta sprider den sig genom att växa från stammen, kronan eller jordstammen.

Det är möjligt för nya plantor att växa från gröna stamnoder. Detta kan hända om de lämnas i vatten eller befinner sig i jord.

Kronan på parkslide kan överleva torkning eller kompostering. Så snart kronan kommer i kontakt med vatten eller jord skickar den ut ny tillväxt.

För att parkslide ska spridas från stammen krävs bara en pytteliten bit.

  • Gör inte detta misstag: Att bara bryta växten i bitar stimulerar den att producera ny tillväxt i form av små knoppar. Dessa knoppar växer sedan till en ny växt. I Europa sprids parkslide oftast via spridning av stambitar.

Hur kom den till Sverige?

Europeiska trädgårdsägare som besökte Japan under 1800-talet för flera generationer sedan blev imponerade av parkslides skönhet och det dröjde inte länge innan välbärgade trädgårdsmästare omfamnade växten och det blev en vanlig trädgårdsväxt i delar av Europa.

Som det är fallet med många trender, så gick människor tids nog vidare och man lämnade parkslide som trädgårdsväxt bakom sig.

Parkslide kan växa tillbaka från den allra minsta av rotbitar, och det dröjde inte länge innan den tog över stora delar av Europa och började betraktas som en invasiv skadeväxt.

Vad man bör göra i kampen mot parkslide

  1. Plantera inte parkslide i din trädgård för att du tycker att det är fint, du kommer med stor sannolikhet att få problem och ångra en medveten plantering
  2. Ryck bort skotten i sin helhet så fort du ser dem, för att trötta ut växten.
  3. Avlägsna den så tidigt som möjligt (och på rätt sätt), flytta den inte. Parkslide ska läggas i svarta sopsäckar som hålls borta från vatten och jord.
  4. Undvik rotkapning och grävning, eftersom parkslide sprids med rotskott.
  5. Med anledning av punkt 2 ska parkslide absolut inte komposteras i någon form, växten kan slå rot även i komposten.
  6. Det är föga lönsamt att hacka ner den. Även mycket små växtdelar kan tyvärr slå rot och den kommer upp snabbt.
  7. Släng absolut inga växtdelar från parkslide på tomten eller i naturen.
  8. Bruka inte jord från där parkslide finns eller har funnits i närheten. Växtbitar kan följa med.
  • Rekommenderat: sök professionell hjälp och deras tjänster: Det är av många experter rekommenderat att söka hjälp av en professionell bekämpare och deras utrustning för att säkerställa framgång i kampen mot växten. Metoder som vanligtvis används inkluderar applicering av herbicider, gräva så mycket av växten som möjligt, bränna och sedan begrava. Flera lager av material kommer att användas för att förhindra att skott växer, om det finns några fragment av rhizom kvar.

Naturvårdsverkets rekommendation

Natruvårdsverket medger att hantering av parkslide är tufft och svårt. Man rekommenderar skördande av växtens ovanjordsdelar under några år, och därefter behandling med glyfosfat och slutligen täckning med markduk. Enligt Naturvårdsverket verkar detta kunna minska växtens spridning.

Läs mer från Naturvårdsverket

Avslutande ord

Hoppas denna guide är till hjälp. Har du fler tips eller vill dela med dig av dina erfarenheter av parkslide, skriv då gärna en kommentar!

Mer läsning: Här hittas alla artiklar om ogräs från oss på Hemmanytt

Lämna en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar