Trollhassel: Svar på vanliga frågor (Guide)

I denna artikel guidar vi till frågor man kan tänkas ha kring trollhassel. Trollhassel (översatt till engelska: witch-hazel, “häxhassel”) är en större lövfällande buske med färgglada, doftande blommor under vintern. Trollhassel är praktiskt taget underhållsfri och resistent mot de flesta skadedjur och växtsjukdomar. Trollhassel fungerar bäst i full sol (eller filtrerad skugga i varmare områden), där blommorna lyser som glödande kol i reflektionen av den låga vintersolens ljus

Härdighet

Trollhassel står pråligt gul även i snöväder på vintern!
Trollhassel står pråligt gul även i snöväder på vintern!

Trollhassel är härdig i de svenska odlingszonerna 1-3, vilket motsvarar att den är härdig ungefär upp till Uppsala i landet. Trollhassel föredrar många typer av jord och vanligt vatten, och är toleranta gentemot sura eller alkaliska förhållanden.

Trollhassels färg livar verkligen upp på soliga höst- och vinterdagar!
Trollhassels färg livar verkligen upp på soliga höst- och vinterdagar!

Vilka sorter av trollhssel finns det?

Kinesisk trollhassel, en populär art av trollhassel
Kinesisk trollhassel, en populär art av trollhassel

Det finns ett antal populära arter av trollhassel, och vi listar dem nedan. Utseendemässigt påminner de starkt om varandra, och det är snarare storleken som varierar bland dem.

  1. Kinesisk trollhassel: En lövfällande stor buske eller litet träd som växer till 8 m. 
  2. Japansk trollhassel: Ursprung i Japan men allmänt odlad på andra håll i världen. Höjd på 2-4 m.
  3. Amerikansk trollhassel: Det är ett litet, lövfällande träd eller buske som växer upp till 6 meter.
  4. Hybridtrollhassel (Hamamelis × intermedia): en lövfällande buske som växer sig upp till 4 m lång och bred,
  5. Småblommig trollhassel: en lövfällande stor buske som växer till 4 m hög.

Föröka trollhassel

Blommorna är verkligen vackra hos trollhassel tycker vi!
Blommorna är verkligen vackra hos trollhassel tycker vi!

Förökning av trollhassel åstadkoms vanligtvis med frön.

Förökning av trollhassel med sticklingar är möjlig med på sensommaren. Du kan ta en stickling från en stjälkspets genom att klippa ett nytt skott när det blir cirka 10 cm . Klipp strax under en nod och nyp ut den växande spetsen, samt lämna endast ett par blad ytterst ut. Använd en mycket väldränerad kruka med jord och plantera tre eller fyra sticklingar per 8-centimeterskruka.

Plantera trollhassel

Det vanligaste är att man planterar trollhassel via frön. Många planterar trollhassel på en plats där de kan njuta av inte bara dess skönhet utan också dess söta doft. Trollhasselbuskar är utmärkta som häckar om de ges tillräckligt med utrymme att sprida sig.

Trollhassel fungerar bäst i full sol.

Så får du ett trollhasselfrö att gro

Med trollhassel måste man ha tålamod. Fröet kan ta upp till två år att gro. I naturen tar det “bara” 18 månader. Knepet för att få fröna att gro är att komma ihåg att i naturen, under dessa 18 månader, upplever fröna både kallt och varmt väder. Du måste efterlikna dessa temperaturvariationer för att få fröna att gro.

Använd ett färskt frö som skördats direkt från en trollhassel. Så det i en behållare i ungefär oktober månad på hösten och täck det lätt med jord. Förvara behållaren vid en temperatur kring 25-30 grader i två månader, ju varmare desto bättre, använd gärna en värmande växtlampa. Målet är att du försöker lura fröet att tro att det nu är sommar. Flytta sedan behållaren med fröet till ditt kylskåp i tre månader för att lura den att det är vinter.

Först när det är ungefär 23 grader utomhus kan du plantera din trollhassel i trädgården.

Jord

De föredrar att planteras i kompostblandad jord och tål både sur och alkalisk jord.

Skötsel

Nedan följer några av våra främsta skötselråd för trollhassel. Att lära sig att odla trollhassel är lätt eftersom de kräver väldigt lite vård.

Vatten

Trollhassel är ganska lätta att ta hand om när de väl är etablerade. De behöver vattnas under torkaperioder. En stänk av gödningsmedel eller kompost varje vår säger de heller inte nej till!

Klippa ner och beskära trollhassel

Att klippa ner eller såga ner delar av din trollhassel går bra, men trollhassel kräver inte beskärning. Den kan beskäras för att begränsa dess storlek eller ta bort döda grenar.

Den bör beskäras tidigt på våren efter blomningen om du vill minska storleken. Korsande, dåligt formade eller skadade grenar ska avlägsnas ner till en nod på en huvudgren. Se till så att den har 2 eller 3 längre grenar per sidogren för att hålla en bra form.

Är trollhassel giftig?

Människor

Trollhassel ska inte ätas. Den är möjligen säker för de flesta vuxna när små doser förtärs genom munnen. Hos vissa människor kan trollhassel orsaka magbesvär när det smakas på via munnen. Stora doser kan orsaka leverproblem.

Husdjur (hundar och katter)

Det är viktigt att veta att trollhassel kan vara giftigt för hundar och katter. Själva trollhasselväxten, samt teer och andra produkter gjorda av trollhassel kan också utgöra ett problem för din hund och katt om den förtärs.

Är trollhassels nötter ätbara?

Det är osäkert om en trollhassels nötter är ätbara. Trollhassel har dock viktiga medicinska användningsområden. Extrakt från bark och blad används bland annat för att behandla blåmärken och insektsbett och vid hemorrojder- och aknebehandlingar. Fröna ska vara ätbara och ha en nötaktig smak.

Lämna en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar