Monstera: 5 Populära Arter & Skötsel (Guide)

Monstera är en omåttligt trendig och populär tropisk växt att ha i kruka, som på senare tid inte tycks upphöra med att fascinera fler och fler. I denna artikel tar vi en titt på några av de mest populära arterna av monstera som finns, såväl som vardera arts specifika karaktärsdrag och hur de sköts på bästa sätt.

En ståtlig monstera!
En ståtlig monstera!

Monsteror kommer i många olika arter, och chansen är stor att du har sett dess ikoniska blad i designer för allt från sängkläder och kuddar till tapeter, kanske utan att tänka på det förrän nu.

Generella karaktärsdrag

Monstera är en klätterväxt som framförallt känns igen på sina unika perforerade blad med håligheter, som varierar från art till art. Det är en typ av växt som är mycket lätt att ta hand om vid efterföljande av några få regler, eftersom växttypen är mycket stark och tålig.

Växten är en riktig blickmagnet och konversationsstartare i alla rum de hittas i, och detta har givetvis bidragit till att den också är så omåttligt populär. Monstera är också mycket luftrenande och renar luften från diverse luftförorenande partiklar.

monstera konst
Konstbild föreställande monsterablad. Växten har på sistone blivit en väldigt populär växt, vilket också reflekteras i popkulturen.

Omtalade arter av monstera

Växten kommer i många arter och varianter. Nedan hittar du information om fem av de mest omtalade, eftertraktade arterna att ha i hemmet:

  1. Monstera variegata
  2. Monstera Monkey Mask
  3. Monstera deliciosa
  4. Monstera adansonii (liten monstera)
  5. Monstera obliqua

1. Monstera variegata

Detta är en väldigt häftig och omtyckt art som lägger till med vita inslag på bladen. Istället för håligheter i bladen som vissa arter har, har denna art istället blad som är formade lite som remsor som utgår från bladstammen.

Denna art är mångas favorit: den utgör väldigt häftiga plantor.

2. Monstera Monkey Mask

Monstera Monkey Mask utmärker sig med sina väldigt unika perforerade blad. Med de vackra bladen kommer denna planta att lägga till med långa slingor, och kan användas i en hängande kruka eller på hylla, eller låtas klättra uppför en mosspåle eller en spaljé.

3. Monstera deliciosa

Detta är en art som blir enorm i sitt naturliga habitat i regnskogen. I naturen kan de bli upp till 20 meter höga när de klättrar uppför träd.

Växten producerar långa, bruna rötter som den använder i naturen för att få klänga fast i träden som den klättrar uppför i regnskogen och stödjer således sin svaga stam som inte kan hantera sin egna vikt när växten har mer än två eller tre blad. Bladen blir cirka 30-90 cm långa.

4. Monstera adansonii (liten monstera)

Monstera adansonii (liten monstera) har perforerade blad och håller sig relativt liten i jämförelse med arten Monstera deliciosa. Adansonii har en karatär som gör arten till ett bra val för hängande krukkorgar, utöver de vanliga krukorna på bord.

5. Monstera obliqua

Monstera obliqua och adansonii förväxlas väldigt ofta, men det är två olika arter. Monastera obliqua är faktiskt en extremt ovanlig art och ofta marknadsförs hybrider mellan adansonii och obliqua som bara obliqua, och det är dessa hybrider som återfinns i bilderna ovan.

Monastera obliquas blad är lika tunna som ett pappersark, medan adansonii-bladen är lite grova när du rör vid dem vilket gör att man kan känna deras struktur.

Obliquas blad består mestadels av hål, och ofta är hela 90% av bladet är hål. Ibland är hålen så stora att de förstör bladen. Hålen i adansonii-bladen täcker i allmänhet däremot ungefär hälften av det vuxna bladet.

Hur mycket kostar en monstera?

En “normal art” kan i dyraste fall kosta strax över 500-lappen. Med detta sagt kan priset kan variera väldigt kraftigt beroende på arten och plantans storlek. Vissa väldigt fina exemplar av plantan Monstera deliciosa som är en lite större art har exploderat i populäritet bland rika oligarker i många länder och sålts för flera tusentals dollar.

Varför kan vissa arter vara dyra? Priset grundar sig till viss del i att dessa växter dels kan vara ovanligare och dels växer långsammare än vissa andra sorter, och också ofta säljs i större storlekar som tar längre tid att odlar. Ju längre odlare måste ta hand om dem, ju dyrare blir det för för dem, och tyvärr också för oss slutkunder.

Är växter i släktet Monstera giftiga?

Detta släkte av växter är milt giftigt för människor och giftigt för både hundar och katter. Symtom på exponering och fysisk kontakt inkluderar: irritation i strupen, smärta och svullnad i mun, tunga och läppar, ökad salivproduktion, kräkningar och svårigheter att svälja.

Potentiell påverkan på katter, hundar och andra husdjur

Släktet är tyvärr mycket giftigt för katter, hundar och andra husdjur.

Främst brukar det vara så att katter äter på krukväxter. Att en katt råkar bita bara lite i en monstera kan försätta katten i svår smärta. Växterna som ingår i växtsläktet innehåller kalciumoxalater, och därför är de giftiga för katter. Det farliga för katterna är om de äter av växten – att bara stryka intill den är inte farligt. [källa]

Flera experter rekommenderar starkt att man antingen håller den någonstans där katter inte kan komma åt plantan, eller att man helt struntar i att skaffa en monstera om man har katt.

När det kommer till hundar och kaniner, men även andra husdjur får man göra en avvägning, om man upplever att risken att de biter på den giftiga växten är hög eller låg. Kaniner är också kända för att ibland äta på krukväxter, och likaså hundar. Risken att ens husdjur blir sjukt och potentiellt försätter sitt liv i fara via en växt är ju inte så önskvärt.

  • Med bakgrund i detta avsnitt kan en god rekommendation och slutsats vara att inte skaffa monstera alls om man har husdjur som kan tugga och äta på växten.

Skötsel

Nedan följer en guide till skötsel av monstera.

Bästa platsen att ha monstera på

Växten påverkas inte så mycket av var den står. Se bara till att växten inte är i direkt solljus. Direkt solljus orsakar gula löv och därför en minskning av prydnadsvärdet. Med detta sagt gillar de och behöver ljus, fast indirekt ljus.

Placera till din planta på en plats några meter från ett fönster i söderläge. Oavsett om det handlar om norrläge, österläge eller västerläge, så är det också klokt att alltid ha några meters avstånd till fönster och direkt, kontant solljus om dagarna.

Hur stor ska krukan vara?

Monstera älskar att ha det trångt i sina krukor. Faktum är att de kommer att växa sig stora nästan oavsett vilken storlek på krukan man har. Om du har sin växt i en enorm kruka växer den varken snabbare eller större. Det är snarare en nackdel att ha en för stor kruka, då plantan löper större risk för att rötterna ruttnar, tack vare allt överskott av våt jord.

En stor kruka kan också leder till att plantan lägger mer energi till rottillväxt istället för på bladtillväxt.

  • Tips: Titta gärna på bilderna i artikeln och på andra bilder på nätet där olika monstera sitter i krukor. Jämför dessa växter på bilderna med storleken på din planta, för att få en känsla för hur stor krukan bör vara för just din planta.
  • Tänk på att växten rent utsagt hatar för mycket vatten i krukjorden. Ha därför alltid hål på undersidan av krukan som plantan befinner sig i!

Ska man plantera om monstera och hur ofta?

Man bör plantera om monstera i en ny kruka varje 2 år. Undantaget är när den befinner sig, mår bra och trivs i en behållare med en diameter på 20 cm eller större. I detta fall är det bättre att strö ett färskt lager jord på toppen av krukan snarare än att plantera om i en ny kruka. [källa]

  • Upplever du att krukan som växten sitter i är för liten efter att du precis har köpt den kan du med fördel omplantera i ny kruka omgående. Fråga gärna försäljaren om råd om det är lämpligt!

Omplanteringen ger rötterna tillräckligt med utrymme för att vaxa vilket är bra för växten. När man väl gör det varje två år, är en god idé att öka krukans diameter med cirka 5 cm, jämfört med den tidigare krukan.

Se hur som helst till att du alltid har en något större kruka än den gamla, och genomgå helst omplanteringen på våren. Våren är bäst för omplantering då att växten tillåts återhämta sig från eventuella skador vid omplanteringen under bästa villkor, vilka ges på våren.

Hur mycket ska man vattna?

Hur mycket vatten? Jo, eftersom växten kommer från den tropiska regnskogen är det viktigt att försöka imitera detta klimat även i rummet plantan står i. Detta innebär att växten måste vara i jord som är konstant fuktig. Lämna inte för mycket vatten i krukan, då detta kan ge ett lager vatten på botten som kan orsaka rotröta (plantan ruttnar).

Låt med fördel de övre 4-5 centimetrarna av jorden krukan torka innan du vattnar åter. Kontrollera med fördel med ditt pekfinger.

Den är van vid tropisk regnskog från sitt naturliga habitat, så den behöver också en hög luftfuktighet. Genom att regelbundet spreja växten med vatten, så ser du till att skadedjur håller sig borta och att prydnadsvärdet på växten kommer ökar genom att den mår mer hälsosamt.

monstera variegata stickling

Om att ha monstera utomhus

Tyvärr så är det inte en möjlighet att ha växten utomhus i Skandinaviskt klimat. De växer vanligtvis i tropiskt klimat som återfinns i exempelvis Mexiko.

Experter menar att man inte ens ska försöka odla växten utomhus om man bor i kallt klimat (med mindre än 10°C på vintern). Skulle temperaturen vara över 10 grader året om, är inte det heller någon garanti för att det går bra, om man alltså inte är i tropiskt klimat.

Hur snabbt växer växter i släktet?

Tillväxten beror på växtens tillgång till ljus och vatten. Under ideala förhållanden, med starkt indirekt ljus och bra, jämn fukt i krukjorden, kan en de växa mellan 30-60 cm per år. Ha även i åtanke att deras naturliga tillväxtmönster är att sprida sig brett, snarare än att nå högt.

Historia och bakgrund

Det är svårt att säga var de kommer ifrån, eftersom olika arter av monstera har hittats på olika platser och tider i historien. De kommer alla från den tropiska regnskogen och behöver därför även i hemmet inslag från sitt naturliga habitat genom exempelvis vattningen.

I sin naturliga ursprungliga tropiska livsmiljö finns det arter som Monstera deliciosa som kan den klättra uppemot imponerande 20 meter upp i stora träd, och samtidigt klä stammarna med blad som är 30-100 cm långa.

Vissa arter har sitt ursprung i Sydostasien, men det finns också arter med ursprung i exempelvis Panama och Mexiko.

Avslutande ord

Hoppas denna guide är till hjälp och att du lärt dig något nytt! Dela gärna med dig av dina erfarenheter av växtarten genom en kommentar här nedanför!

Mer läsning:

Alla våra artiklar om att odla och plantera.

Alla våra artiklar om inredning.

Vi har även en guide till en liknande krukväxt: Garderobsblomman. Läs vår guide till Garderobsblomma här!

Lämna en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar