Blodfläder: Guide till Plantering & Skötsel

I denna artikel går vi igenom allt du behöver tänka på för att lyckas med blodfläder. Blodfläder är en blommande buske som kan hittas i stora delar av Europa och Nordamerika. Blodfläder är egentligen namnet på en samling fläderarter som liknar varandra så mycket att det är ganska svårt att sätta några gränser mellan dem. En vanlig art som kopplas till blodfläder är Sambucus nigra ‘Purpurea’.

Dessa vackra buskar har ökat i popularitet tack vare deras vackra utseende, men har historiskt sett haft viktiga funktioner inom kultur och medicin.

Endast bären och blommorna är ätbara hos blodflädern, och dessa två delar av busken har en lång historia av att ingå i kulinariska recept. De blå eller lila bären är ätbara, och kan användas till att göra vin, pajer, sirap och sylt. Blommorna kan bland annat göras till thé.

Blodfläders karaktärsdrag

blodfläder

Blodflädertypen Purpurea som kanske är den vanligaste typen av blodfläder tillhör Sambucus-släktet, som innehåller över 25 arter av blommande växter i familjen Adoxaceae.

Vanliga blodfläderväxter är lövfällande buskar eller små träd som kan nå upp till 2 meter i höjd och bredd. I sin naturliga livsmiljö har vissa exemplar vuxit så högt som till en höjd på 3 meter.

När blodfläderbusken fortfarande är ung så är bladen i en ljusgrön ton. Med åldern ändras färgen till sin mer kända askgråa färg. Blodfläder producerar blad som är 10-30 cm långa som är ordnade i motsatta par. De har vanligtvis fem till nio förgreningar med blomster.

Under blomningssäsongen, vilket är från senvår till mitten av sommaren, uppvisar blodfläderväxten sina stora, vitrosa blommor som växer till mellan 10-25 cm i diameter.

Blommorna växer i kluster och innehåller fem kronblad med en elfenbensvit till rosa ton. De lockar både bin och fjärilar.

På senhösten följs blommorna av flertalet bärkluster. Bären är ätbara, glansiga och 3-5 mm i diameter, och kommer i olika nyanser från blått, lila till helt svart.

Under medeltiden ansågs blodflädern vara helig. Många trodde att de var en källa till ett långt liv, med en förmåga att säkra en god hälsa.

Plantering av blodfläder

Läs vidare i denna del för att lära dig mer om hur man planterar blodfläder på bästa sätt.

Vinter och svenskt klimat

Fläder växer vilt i naturen i hela södra Sverige, och blodfläder inga problem att odla. I Norrland och på fjället kan det dock vara svårt, men möjligen kan det gå med en väldigt solig och vindskyddad plats, så det är värt att testa.

Vad är den bästa tiden på året för att plantera blodfläder?

blodfläder

Blodfläder kan planteras antingen på våren eller hösten, man kan välja. Att plantera på våren efter sista frosten är bäst, då detta ger den tid att etablera sig innan nästa vinter kommer.

Avstånd vid plantering i trädgården

Blodflädern kan vanligtvis bli 2 meter hög och bred, men exemplar som växt till 3 meter i höjd och bredd finns. Ett bra avstånd till andra växter i trädgården är 2,5 meter.

På vilken typ av plats växer blodfläder bäst?

Blodflädern vill ha en plats som antingen är i full sol eller i halvskugga. Mest gnistrande färg får blodflädern när den odlas i full sol. Den uppskattar också vindstilla platser, som är lite skyddade från blåst.

Jordtyper

Blodflädern gillar allt från måttligt bördig jord och bättre. Innan du planterar dessa buskar, kan du med fördel se till att du tillsätter kompost till jorden för att säkerställa en sund tillväxt. Blodfläderväxter drar nytta av regelbunden gödsling med kompost en gång varje år på våren, men det är inte ett krav.

Dessa växter trivs bra i jordar med ett pH-värde som är från allt från surt till basiskt, men det rekommenderas att man letar efter en aningen sur jord för bästa resultat.

I kruka

Blodfläder kan utgöra krukväxter om du kan förse den med gott om vatten. Därför bör du plantera dina buskar i jord som har bra dränering för att undvika övervattning och rotröta.

Blodfläderväxter behöver en ganska stor behållare för att trivas. För bästa resultat måste du välja en behållare som är minst 60 cm bred och 50 cm djup. Denna växt har ytliga rötter, så det är viktigare att din behållare är bred än djup.

Skötsel av blodfläder

Läs vidare i denna del för att lära dig mer om hur man sköter blodfläder på bästa sätt.

blodfläder

Beskärning

Beskärning av en blodfläderbuske är en ganska enkel uppgift och bör ske på vintern när växten är vintervilande. Vid beskärning av blodfläder, avlägsna alla döda och brutna grenar från busken med hjälp av en trädgårdssax.

Om du vill behålla en viss storlek eller form på dina buskar måste du beskära den regelbundet. Hela processen är ganska enkel och består mestadels av att ta bort sjuka, skadade, gamla eller döda grenar helst på vintern, men annars tidigt på våren.

Förökning och sticklingar

Ingenting kan vara mer tillfredsställande än att se sina växter blomma och bära härliga bär. Blodfläder är inget undantag!

Fröna från blodfläderväxter kan samlas in och användas till förökning av växten. Fröna måste sås och förvaras på en varm, skuggig plats.

Lyckligtvis kan blodfläderväxter även förökas ganska enkelt genom sticklingar. De reagerar bra på denna process när grenarna är unga och bara om sticklingarna tas på våren. Leta efter friska grenar och klipp av 10-15 cm från dem och ta bort alla blad från den nedre halvan. Se dock till att du lämnar en eller två uppsättningar blad överst på grenarna.

Sticklingarna måste blötläggas i vatten i cirka 12-24 timmar innan de planteras i jord. Efter denna period fyller du en behållare med lika delar torvmossa och sand och kombinerar blandningen med vatten tills jorden är helt fuktig. Transplantera sedan dina sticklingar till jorden och täck krukan med en plastpåse för att skapa en växthusliknande effekt.

Placera behållaren i ett varmt område där dina sticklingar kan ta emot gott om ljus. För optimala resultat bör du vattna sticklingarna när jorden känns torr vid beröring, men det är inte superstrikt. Med rätt vård bör sticklingarna utveckla ett hälsosamt rotsystem efter ungefär sex veckor från plantering. När denna period har passerat är dina fläderväxter redo att transplanteras till den permanenta plats de ska växa på.

Vattning

Liksom de flesta buskarter har blodfläder inga höga förväntningar eller krav när det gäller vattning. I allmänhet får de den mängd vatten som de behöver från regn. Upplever du dock en torka kan det vara värt att ingripa med lite vattnande, speciellt på sommaren.

Med detta sagt – vill man ha optimal tillväxt utomhus, bör blodflädern vattnas regelbundet för optimal tillväxt och bärproduktion. De kan vara ganska törstiga växter som kräver cirka 2,5 cm vatten en gång i veckan. Se dock till att du alltid kontrollerar marken mellan vattningarna för att undvika övervattning. Om du odlar dina växter i en behållare, ge dem vatten när det översta jordlagret känns torrt vid beröring.

Generella frågor kring blodfläder

Nedan följer svar på vanliga frågor man kan ha gällande blodfläder.

blodfläder

När blommar blodfläder?

Blodflädern blommar under sen vår fram till mitten av sommaren. Blommorna växer till en storlek på mellan 10-25 cm i diameter.

Är blodflädern giftig?

Bara blommorna och bären hos blodfläder är ätbara.

Hur snabbt växer blodfläder?

Blodfläder har en måttlig tillväxttakt, och kan växa till att vara över 1,5 meter lång och hög inom tre år efter plantering. De börjar vanligtvis även producera bär inom två till tre år efter plantering.

Hur länge lever en blodfläder?

Blodfläder kan enkelt leva i över 50-60 år.

Avslutande ord

Blodfläderväxter är så populära nuförtiden att det är självklart att du bör testa! Dessa buskar ser inte bara fantastiska och sticker ut, utan de är också mycket sköna för ögat i nästan alla miljöer och växtförhållanden.

1 kommentar

  1. Ser framemot att se min egen blodfläder växa i zon 4 och kanske t o m i zon 5. Förälskad blev jag i den för några år sedan då jag träffade på en fullvuxen blodfläderbuske i Sörmlands Sundby, sen blev jag fast!
    Så nu är det bara att hoppas på trivsel och växtplats att den blir så stor som jag själv vill ha den.

Lämna en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar