Lungört: Fakta, Skötsel & Plantering (Guide)

I denna artikel går vi igenom det mesta gällande lungört. Lungört är en växt som trivs i skugga och som inte bara har ett attraktivt utseende. Förutom att vara väldigt vacker så är den också överraskande tålig som prydnadsväxt i trädgården. Läs mer nedan för att lära dig mer om lungörten.

lungört

Lungörts karaktärsdrag

lungört

Lungört har fått sitt namn från det faktum att växtläkare för länge sedan tyckte att plantans blad såg ut som en lunga. Man tänkte därför att lungörten skulle kunna behandla lungsjukdomar. Växtens förmodade medicinska effekter har sedan länge motbevisats, men namnet lungört har fastnat.

Lungörten blir upp till 15-30 cm hög och 30-45 cm bred, och används framförallt som en marktäckare. Den kan liva upp större markytor med sprakande färg och liv. I trädgården odlas lungört allt som oftast för sina intressanta löv, som är gröna med slumpmässiga vita fläckar, där det ser ut som om någon sprutat blekmedel på dem. Bladen har också en luddighet som täcker dem. Lungörtsblomman kommer fram tidigt på våren och kan vara blå, rosa eller vit, och har ofta två eller flera färger på en enda växt. Ofta börjar blommorna på en lungört med bara en färg, innan de slutligen övergår till en annan färg när blomman åldras.

lungört

Sorter av lungört

lungört

Det finns flera arter och sorter av lungört, inklusive:

  1. Pulmonaria ‘Excalibur’: Ensot med silverfärgade blad och långlivade, violettblå blommor.
  2. Pulmonaria officinalis ‘Sissinghurst White’: Denna växt har långa, fläckiga löv med blekrosa knoppar som öppnar upp och innehåller rena, vita blommor.
  3. Pulmonaria ‘spilled milk’: Denna hybrid har de välkända rosa till blå blommorna. Unga löv är lila, och övergår till vita när de åldras.
  4. Pulmonaria ‘Roy Davidson’: Denna växt har mörkgröna blad med silvervita fläckar; blommorna är ljusblå.
  5. Pulmonaria ‘Smokey Blue’: Denna växt har silverfärgade fläckar med rosa blommor som blir blåa.

Plantering av lungört

lungört

Lungört planteras allra oftast i trädgården via frön. Läs vidare nedan för att lära dig mer om hur man på bästa sätt planterar lungört.

Vinter och svenskt klimat

Lungörten är hemmahörande i Europa och klarar sig bra även i Norden. På grund av dess tålighet mot kyla och det faktum att lungörten är en perenn som kommer tillbaka år efter år, så är den värd att testa i de flesta nordiska trädgårdar.

De flesta djur, såsom rådjur, kommer att lämna lungörten ifred då den har lätt luddiga blad som inte är så trevliga för djuren att tugga på.

Vad är den bästa tiden på året för att plantera lungört?

Hösten är den bästa tiden på året att plantera lungört, men du kan även plantera dem på våren. I många vårar efter planteringen kommer lungörten att överraska dig med vackra blommor på våren.

Avstånd vid plantering i trädgården

Generellt sett bör du plantera lungörtsväxterna mellan 30 och 45 cm från varandra. Lungörtsväxter blir nämligen 30-45 cm breda, och detta avståndet ger dem möjligheten att växa ut. Vattna dem väl tills de är etablerade i jorden.

Bästa platsen för lungört

När du planterar lungört i din trädgård, kom ihåg att dessa växter klarar sig bäst på skuggiga, fuktiga platser. Om den planteras i full sol kommer växten att vissna. Medan växten mår bäst på fuktiga platser, kan den också överleva på torrare platser om tillräckligt med skugga ges. På grund av detta, rekommenderar vi att överväga planteringen av lungört under träd där andra växter kan ha svårt att konkurrera med trädets rötter om vatten.

Att hitta rätt plats för lungörtsväxter kan vara svårt, men det är viktigt för växternas hälsa och överlevnad. Även om de uppskattar skuggan från träd, gillar de inte att konkurrera med träden om markfukten. Om du planterar dem under ett träd så är det viktigt att vattna lungörten regelbundet, varje 7-10 dagar.

Lungört kan också klara sig bra längs med ett staket, en trädgårdsvägg eller en annan struktur som ger lite skugga utan att kompromissa med markfuktigheten. Och de kan växa planterade bland högre perenner som ger skugga när våren övergår till sommaren. 

Jordtyper

Lungört trivs i jord som gärna får vara lite fuktig och inte vara den mest väldränerade. De gillar fuktighet och utöver det bör jorden vara inte alltför näringsfattig. Lungörten har inte alltför stora krav just på jordtypen mer än att den önskar fuktighet.

Gödsling

Lungört kräver inte några gödningsmedel allt som oftast. Under den tidiga våren, strö en liten mängd mångsidigt trädgårdsgödsel runt växten. Att blanda kompost i jorden kan också bidra till att främja en sund tillväxt. Med detta sagt så har lungört inget generellt behov av gödsling, men det kan stimulera en ökad tillväxt.

Skötsel av lungört

Läs vidare nedan för att lära dig mer om hur man på bästa sätt sköter sin lungört.

Vattning

Lungörten gillar en jämn tillförsel av vatten under växtsäsongen. För bästa tillväxt, vattna lungört varje 7 till 10 dagar under perioder som inte fått regn. Vid vattning, blötlägg jorden till ett djup av 25-30 cm.

Dessa växter behöver en måttlig mängd fukt och kämpar i jord som är för torr eller för blöt. Vattna när jorden börjar torka ut på grund av brist på nederbörd och/eller särskilt varmt väder.

Beskärning

Efter att lungörtsblomman är färdigblommad för säsongen så blir blomstjälkarna bruna och vissnar. I samband med detta så börjar de äldre bladen också att se vissna ut. Att ta bort hela den vissna blomstjälken och de torkande bladen kommer att uppmuntra växten att föryngras med ny tillväxt. Detta kan du göra efter behov.

När blommar lungört?

Lungörten blommar så vackert på våren, och kommer återkomma år efter år med sina vackra blommor.

Föröka lungört

Även om de kan lämnas ostörda i flera år, så kan lungört förökas genom att dela på rotklumparna på sensommaren, eller i början av hösten. Gräv försiktigt upp hela rotklumpen och dela klumpen i delar med en vass kniv. Varje del som du delar upp växten i bör innehålla flera blad och en del av rotsystemet.

Avslutande ord

Hoppas denna artikel om lungört är till hjälp, ha det gott och tack för att du läste!

2 Kommentarer

Lämna en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar