Guide till Liljor: Fakta, Skötsel, Tips och Råd (med Bilder)

I denna artikel hittas fakta, guide till skötsel och plantering av liljor, samt massor av tips och råd som bidrar till kunskap och hjälper dig att lyckas med dina liljor! Liljor (på engelska: lilies) odlas från deras lökar, och är perenner som kommer tillbaka efter vintern år efter år och kräver minimal vård, förutsatt att du planterar dem på rätt plats.

Kännetecken

Utseende

Liljor har 3 foderblad och 3 kronblad, som är identiska i storlek och färg (ofta benämner man dem i enkelhet som 6 blad). Ofta är bladen trumpetformade och sitter ovanpå en hög, upprätt stam med smala, långa, lansformade blad. Det finns arter i många vackra färger, inklusive rosa, gul, röd, orange och vit.

Rosa liljor
Foto: Vera Kratochvil

Liljors doft

Vissa arter av har en stark doft, och andra har ingen alls. Lukten är starkast hos orientaliska liljor.

När det kommer till doft så har liljor få rivaler i växtriket. Deras utsökta och vackra parfym i kombination med blommornas skönhet räcker för att transportera alla i närheten till ett tropiskt klimat.

Alla arter är dock inte doftande. De flesta av de asiatiska hybridliljorna, som är bland de tidigaste som blommar i början av mitten av sommaren och de som är lättast att växa, saknar doft. Andra arter kan åtnjuta en mer subtil doft och vara behagligt och lagom doftande, medan vissa avger en så stark doft att det ibland kan kännas som överväldigande.

livfulla asiatiska liljor i orange blomning
Livfulla asiatiska liljor. Foto: Paul Brennan

Allergi mot liljor

Rinnande näsa, röda ögon och svårigheter med att andas är tecken på pollenallergi och således allergi mot liljor. De kallas ofta för de värsta blommorna för allergiker. Blommor som är starkt doftande eller som innehåller mycket pollen är med stor sannolikhet dåliga för de med pollenallergier.

Vad man kan göra är att ta bort ståndarknapparna (knipa av ståndaren) på blommorna, eller välja att ha pollenfria sorter av liljor. Flera typer av pollenfria liljor finns och hittas ofta hos blomsterhandlare.

Plantering av liljor

Jord

Liljor klarar sig bäst i sandjord, vilket är en blandning av sand och planteringsjord. För bäst resultat, använd två delar planteringsjord och en del sand. Gärna får det vara grov sand.

Blanda med fördel i torv i jorden, men undvik gärna kalk. Även fast vissa arter står ut även med kalk (exempelvis madonnaliljor), så är det något de inte gillar.

Liljor i rabatt

Liljor i botanisk trädgård
Foto: Wikimedia

Att ha dem ute i trädgården går utmärkt. I de flesta regioner är det bäst att plantera liljelökarna på hösten, några veckor innan vintern ger frosttemperaturer. Lökar som planteras under hösten kommer att ha väl etablerade rötter på våren. Lökarna drar nämligen nytta av vinterkylan för att producera stora blomningar. Våren efter sista frosten går annars också jättebra.

I områden med särskilt hårda vintrar i norra Sverige rekommenderar vi istället plantering på våren. Plantera i dessa fall så fort risken för frost har passerat.

Välj alltid en plats med mark som dränerar väl. En sådan plats är en sådan som är den första att torka efter ett regn. För mycket fukt kan få liljorna att ruttna, så en väldränerad plats är nödvändig.

Liljor behöver mycket sol. De behöver oftast 6 till 8 timmars direkt solljus om dagen. Om det är för skuggigt, kommer stjälkarna att försöka luta sig mot solen och falla över.

Så planterar du liljor i rabatten:

Böja med att mjukgöra jorden till ett djup på 30-40 cm. Att plantera djupt uppmuntrar jordstammen att skicka ut rötter för att stabilisera växten. Plantering på djupet håller också liljelökar svala när temperaturen i omgivningen stiger.

  1. Plantera lökarna 3 gånger så djupt som själva höjden på löken, och placera den spetsiga sidan på löken uppåt.
  2. Täck sedan löken med jord och trampa försiktigt ovanpå.
  3. Håll lökar på ett avstånd som är lika med tre gånger lökarnas diameter (vanligtvis mellan 20-45 cm från varandra, beroende på art).
  4. För visuellt vackra mönster går det jättebra att plantera liljor i grupper på 3 till 5 lökar
  5. Vattna noggrant i anslutning till planteringen.
Liljor i rabatten
I rabatten. Foto: Sheila Brown

Liljor i kruka

Både liljor inomhus och utomhus i kruka funkar generellt utmärkt. De växer bra i behållare, där de kan placeras för en intresseväckande effekt inne i hemmet eller i trädgården. Det är ett bra sätt att odla dessa fantastiska växter, särskilt om du inte kan odla dem direkt i jorden i din trädgård.

Behållarodlade liljeplantor planteras med fördel när som helst under försommaren, så att de kan dra fördel av hela sommarens fördelaktiga förutsättningar att växa till sig.

Att vara bundna till krukor och andra behållare uppmuntrar vissa sorter att producera fler blommor. Behållare fulla av blommande växter kan man komma att tänka på när man tänker på liljor inomhus. Man får gärna också komma ihåg att de kan ingå i köket – gräslök (Allium schoenoprasum) är också en växt som innefattas av den stora Liliceae-familjen. Gräslökar är ett perfekt komplement till en kulinarisk örtträdgård som has inomhus.

liljor i kruka
Att odla dem i kruka går utmärkt. Foto: Pikist

Skötsel av liljor

Under våren, applicera gärna ett flytande gödningsmedel med högt kaliuminnehåll varannan vecka fram till 6 veckor efter blomningen. Detta går att göra precis efter planteringen. Applicera sedan gärna ett tunt lager kompost tidigt varje vår för att ge näring, och ett 10-15 cm högt lager av mull under senhösten, efter slutet av säsongen.

Liljor blommar inte mer än en gång per säsong, men man kan ta bort de vissnande blommorna omgående, så att växterna inte slösar sin energi på att göra frön.

Efter att liljan blommar kan du också ta bort bara själva stammen. Ta dock absolut inte bort bladen förrän de har dött och blivit bruna och vissnade under hösten. Det är väldigt viktigt att inte klippa av bladen förrän i slutet av deras säsong eftersom de hjälper till med att ge näring till löken i jorden för nästa säsongs blommor.

Skär ner de döda stjälkarna på senhösten eller tidigt på våren. Lägg till 10-15 cm mull före vintern, för att fördröja markfrysningen och låta rötterna fortsätta växa. Lämna mullen på tills våren när den sista hårda frosten har passerat. Följ gärna väderleksrapporten på våren för att veta när det verkar vara dags att ta bort mullen!

Om du på vintern inte får ett snötäcke som täcker växterna, håll marken fuktig även på vintern. När liljeskott växer igenom mullen på våren, börja med att gradvis ta bort den.

Dela upp växterna var tredje till fjärde år när ny tillväxt börjar komma upp på våren. Lyft bara växterna ur jorden och dela upp lökarna så att du istället får två fristående lökar. Plantera om dessa två nya lökarna och lägg till lite kompost över jorden.

Vatten

Att veta när liljorna ska vattnas kräver erfarenhet och uppmärksamhet. Vanligtvis vattnas de bara när jorden är synligt torr, ungefär var tredje dag från maj till slutet av juni. Blåsiga dagar kan betyda vattning varje dag, och regn kan betyda att man inte behöver vattna i flera dagar!

Håll gärna ett extra öga när de är under aktiv tillväxt – särskilt om nederbörden är mindre än 3 cm per vecka.

Liljor i vas

liljor i vas

Innan du sätter skurna liljestjälkar i en vattenfylld vas, ska du skära stjälkarna med en 45-graders vinkel – detta förbättrar deras förmåga att suga upp det livsviktiga vattnet på bästa sätt, vilket får dem att se fräscha ut. Även om planterade liljor klarar sig bra i solljus, ska de stå i skugga när de är satta i en vas.

Liljor i vas har en livslängd på cirka 10-14 dagar. Förbered dem genom att trimma stjälkarna med ett klipp som tar bort ungefär 3 cm. Ta även bort alla blad som kommer befinna sig under vattenytan i vasen.

Byt vattnet med några dagars mellanrum för bäst livslängd. Lägg till blomnäring i vattnet för att förlänga blommornas liv. Liljor kräver bara hälften av mängden blomnäring som rekommenderas för andra blommor.

liljor i vas på ett bord

Potentiella sjukdomar och problem

Grå mögel är ibland ett problem som man kan erfara, särskilt i en våt, sval vår eller sommar. För att undvika detta, se till att lökarna inte är planterade trångt och att de har gott om luftcirkulation.

Virus, spridda av bladlöss, kan också vara något besvärligt som man erfar, även om vissa arter är virustoleranta.

Liljebaggar och sniglar kan förekomma, samt rådjur, kaniner, sorkar och markhundar kan äta hela växter. Om dessa djur utgör problem, plantera lökarna i begravda burar för att skydda dem från att ätas.

Liljor är giftiga

Hudirritation kan förekomma hos vissa personer som kommer i kontakt med delarna av vissa liljor, särskilt saven som är näringsvätskan i växten.

Vid utslag och hudirritation, tvätta det drabbade området, och konsultera med fördel vården om utslaget är särskilt smärtsamt.

Att äta vissa liljor kan orsaka en dödlig reaktion eller dödsfall hos människor. Främst är giftigheten hos stjärnliljor omtalad. Andra arter kan göra att mun, hals, tunga och läppar blir tillfälligt förlamade om de äts. Förtäring kan också orsaka förlamning av nervsystemet, oregelbunden hjärtfrekvens, förvirring, matsmältningsbesvär, diarré eller kräkningar. Ät därför inte någon form av liljor.

Katter och andra husdjur

Liljor (i släktena Lilium och Hemerocallis) är extremt giftiga för katter och kan döda dem. Hela växten är giftig för dem. Intag av någon del av växten kan orsaka fullständigt njurkollaps inom 36-72 timmar. Förgiftningen kan uppstå antingen genom intag så lite som mycket små mängder av plantan eller genom kontakt mellan munnen och plantbitar.

Även fast hundar löper mindre risk att bli förgiftade, så rekommenderas det ofta att du när du väljer växter för din trädgård eller inomhusinredning väljer bort liljor. Även om inte alla arter är mycket giftiga för hundar och andra husdjur, kan majoriteten av liljor orsaka en magbesvär eller andra obekväma reaktioner.

När blommar liljor?

Liljor blommar generellt från början av sommaren fram till hösten, men den exakta perioden beror på arten. Genom att blanda trädgården med arter som blommar tidig, i mitten av säsongen och på sensäsongen, kommer du att njuta av deras magnifika blom från våren till första frosten.

Liljor i blomning
Foto: Pxfuel

Avslutande ord

Hoppas denna guide är till hjälp! Har du några tips eller erfarenheter av liljor, skriv jättegärna en kommentar här nedanför för att dela med dig!

Alla artiklar om att odla och plantera från oss på Hemmanytt hittas här.

Länkar för vidare läsning:

[1] https://www.almanac.com/plant/lilies

[2] https://www.gardeningknowhow.com/ornamental/bulbs/lily/planting-lilies-in-containers.htm

[3] https://www.petmd.com/dog/conditions/toxicity/are-lilies-poisonous-dogs

Lämna en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar