I denna artikel ger jag mitt bästa recept på White lady tårta.
Detta är en ljuvlig tårta med choklad, smörkräm, jordgubbar och vit marsipan. Perfekt till bjudningar och fungerar utmärkt till att spritsa något fint budskap ovanpå med lite smält mörk choklad.
White lady är en tårta som ofta bakas till studentfester eller födelsedagar. Jag tycker att förutom att det är en väldigt fin tårta så är det också en väldigt god tårta, med vit och mörk choklad som gifter sig väldigt fint tillsammans med jordgubbar och söt marsipan!
Denna tårta kräver ett antal olika steg för att slutföras, men i slutändan är det värt det. Jag har bakat detta recept på min brors studentmottagning och på min mormors födelsedag, och de blev båda otroligt glada till det!
Några redskap som krävs är främst en bakform där man kan ta bort väggarna efter gräddningen av tårtbasen. I övrigt så är det faktiskt inga jätteavancerade redskap som krävs till denna tårta som man behöver ha koll på.
Jag rekommenderar denna sekvens av delarna:
- Vit/mörk Chokladmousse (börja dagen innan)
- Tårtbotten (choklad)
- Chokladsmörkräm
- Sammansättning
Att baka är roligt och skapar gemenskap, så ta gärna hjälp av någon i hushållet när det kommer till att exempelvis flytta över tårtan till ett tårtfat!
- Tips: Chokladmoussen är värd att starta dagen innan tårtan ska bakas, då den blir bäst av att stå i kylen under natten. Övriga komponenter kan göras samma dag som tårtan sätts ihop.
Receptet - Så gör du:
White lady tårta
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetUtrustning
Ingredienser
Tårtbotten (choklad)
- 3 st ägg
- 3 dl socker
- 75 g smör
- 1 ½ dl mjölk
- 240 g vetemjöl
- 30 g kakao
- 3 tsk bakpulver
Chokladmousse
- 150 g mörk/mjölkchoklad
- 2 ½ dl grädde
- 100 g philadelphiaost
Vit chokladmousse
- 150 g vit choklad
- 2 ½ dl grädde
- 100 g philadelphiaost
Fyllning
- skivade jordgubbar
- chokladmousse (med ingredienserna ovan)
- vit chokladmousse (med ingredienserna ovan)
Chokladsmörkräm
- 200 g smör
- 225 g florsocker
- 100 g mörk choklad
Marsipan
- cirka 350 gram vit marsipan att klä tårtan med
- rosa marsipan (till rosen, frivilligt)
- grön marsipan (till rosen, frivilligt)
Dekoration (valfritt)
- rosa marsipanros
- gröna marsipanrosblad
- och/eller valfritt mönster med smält mörk choklad
Instruktioner
Chokladmousse & Vit chokladmousse
- Hacka choklad och vit choklad och lägg i botten på varsin behållare.
- Värm upp grädden men absolut inte så den kokar (viktigt). Häll 2 1/2 dl av grädden i vardera av bunkarna med choklad. Rör runt tills chokladen smält helt.
- Lägg plastfolie på bunkarna och ställ in i kylen och låt det svalna, helst över natten.
- Ta fram bunkarna från kylskåpet dagen efter och tillsätt 100 gram philadelphiaost i vardera bunke och vispa upp till en fin mousse.
Tårtbotten (choklad)
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Vispa ägg och socker mycket luftigt, 10 min.
- Smält smöret i en skål/kastrull och tillsätt mjölken. Rör om. Rör försiktigt till en slät smet. Tillsätt ägg/sockerblandningen och blanda jämnt.
- Tillsätt de torra ingredienserna (vetemjöl, kakao, bakpulver) i en skål och blanda väl. Sikta ner blandningen i den våta blandningen försiktigt. Blanda försiktigt ihop.
- Häll smeten i en form med avtagbara väggar, som är 24 cm i diameter som du har klätt in med bakplåtspapper. (Klipp ut och fäst bakplåtspappret i formen med olja och låt gärna pappret vara något högre än kanten eftersom denna tårtbas blir ganska hög.)
- Baka tårtbotten i nedre delen av ugnen i 175 grader i cirka 40 minuter, känn med sticka om den är torr men inte innan det har gått 30 minuter.
- Ta ut tårtbotten när den är klar och låt den svalna av något i formen innan den tas ut och ställs på sockrat bakplåtspapper. Lägg det då med botten upp så det blir jämt och fint.
Chokladsmörkräm
- Se till att smöret får stå framme så det är rumsvarmt.
- Vispa smör och florsocker så den blir vit och fluffig. Ge detta tid så det blir ordentligt.
- Smält chokladen över vattenbad.
- Häll i chokladen lite i taget i smörblandningen under kraftig vispning. Vispa tills allt är tillsatt till en fluffig smörkräm.
- Ställ in smörkrämen i kylen en stund så den stelnar till lite innan du stryker upp tårtan med den.
Sammansättning
- Dela tårtbotten på mitten och sedan delar du de två delarna på mitten så det blir totalt fyra bitar!
- Bred på chokladmousse på första tårtbotten och lägg på rensade och tvättade jordgubbar som har skivats.
- Lägg på andra tårtbottnen och gör likadant på detta lagret: chokladmousse och jordgubbar.
- Lägg på den tredje tårtbotten och stryk på vit chokladmousse så man får en kupolform.
- Lägg på den sista och fjärde tårtbottnen och spackla sedan in hela tårtan med smörkrämen.
- När smörkrämen är tillsatt till tårtan så lyfter den lätt och sätt den på en tårtbricka.
- Kavla ut den vita marsipanen och stryk den lätt över tårtan. Börja från toppen och ner mot kanten på brickan. Skär av överflödig marsipan med en kniv.
- Frivilligt: Modellera rosor och rosblad och dekorera tårtan med dem. Värm upp lite mörk choklad och gör en liten strut av bakplåtspapper/plastpåse och gör valfritt mönster på tårtan.