Vitkålsmos – Recept

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på vitkålsmos.

I det här receptet kombineras potatismos, mjölk och smör, tillsammans med kål som har kokats med lök tills den är mjuk. Resultatet är en härlig skål med komfort, perfekt tillsammans med en proteinkälla (kött eller vegetariskt/veganskt alternativ) till middag.

Jag fick upp ögonen för detta recept när jag bilade runt på Irland. Potatis och kål har varit basföda i Irland i evigheter – under medeltiden var dessa ingredienser lätt tillgängliga för gemene man.

Vitkålsmos är en klassisk irländsk maträtt som kombinerar dessa två ingredienser till ett rikt och tillfredsställande mattillbehör. Gott med bacon.

Det är ett mycket enkelt recept. Du kan byta vitkålen mot grönkål, samt göra en vegansk version som använder sojamjölk istället för komjölk.

Ingredienser (4 portioner)

  • 7,5 dl finstrimlad kål
  • 1 l7,5 dl finstrimlad kål
  • 1 st lök, finhackad
  • 60 ml vatten
  • 6 st potatisar, kokta och mosade
  • 60 ml mjölk
  • 4 msk osaltat smör eller margarin
  • Salt efter smak
  • Nymalen svartpeppar efter smak

Instruktioner

  1. Samla ihop ingredienserna och skala och sätt dina potatisar på kokning.
  2. Placera kål, lök och vatten i en kastrull och koka upp. Sänk sedan värmen, täck över och låt sjuda i cirka 8 minuter tills de är mjuka. Överkoka inte.
  3. Låt potatisen koka färdigt och mosa sedan potatisarna. Tillsätt potatismoset, mjölken, smöret eller margarinet, salt och peppar till kålen och löken.
  4. Blanda väl, rör ofta tills det är genomvärmt. Servera varmt som tillbehör i en maträtt.
  5. Njut!
Vitkålsmos

Vitkålsmos

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på vitkålsmos.
Förberedelser 5 minuter
Tillagningstid 25 minuter
Total tid 30 minuter
Portioner 4 portioner

Ingredienser
  

  • 7,5 dl finstrimlad kål
  • 1 st lök, finhackad
  • 60 ml vatten
  • 6 st potatisar, kokta och mosade
  • 60 ml mjölk
  • 4 msk osaltat smör eller margarin
  • Salt efter smak
  • Nymalen svartpeppar efter smak

Instruktioner

  • Samla ihop ingredienserna och skala och sätt dina potatisar på kokning.
  • Placera kål, lök och vatten i en kastrull och koka upp. Sänk sedan värmen, täck över och låt sjuda i cirka 8 minuter tills de är mjuka. Överkoka inte.
  • Låt potatisen koka färdigt och mosa sedan potatisarna. Tillsätt potatismoset, mjölken, smöret eller margarinet, salt och peppar till kålen och löken.
  • Blanda väl, rör ofta tills det är genomvärmt. Servera varmt som tillbehör i en maträtt.
  • Njut!
Keyword Vitkålsmos

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Kategorier för vidare läsning

hemmanytt logo

Redaktionens produktfavoriter!

Innehåller reklamlänkar.

Få våra senaste nyheter direkt till din e-post!

Prenumerera gratis på vårt nyhetsbrev och få de senaste artiklarna direkt till din e-post.

Vi delar givetvis aldrig din mejladress med någon annan.

Mer läsning