Vetekakor – Recept

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på vetekakor!

Vetekakor är en riktig klassiker som är så enkla att göra och som blir så goda till frukosten eller mellanmålet.

Vetekakor är en riktig favorit och det finns få saker jag hellre skulle äta till frukost eller mellanmål än en riktigt god vetekaka.

Dessa vetekakor är mjuka, och lite småsöta i smaken, precis som de ska vara!

Vetekakor är en klassiker som aldrig kan gå fel och som alltid går hem i min familj. Min mor gjorde vetekakor när jag var liten, och varje gång jag äter det kommer jag att tänka på goda stunder när vi alla åt dem tillsammans.

Jag älskar att äta vetekakor tillsammans med thé eller kaffe, för jag tycker det passar så bra ihop. Också goda efter träningen på kvällen.

Jag gillar att frysa in vetekakorna, och det går alldeles utmärkt. Vetekakor är dock allra godast direkt ur ugnen.

Ingredienser (ca 10 st)

  • 50 g färsk jäst eller 1 paket (påse) torrjäst
  • 3 dl mjölk
  • 2 dl vatten
  • 1,2 dl rapsolja
  • 0,8 dl strösocker
  • 1 msk ljus sirap
  • 1 tsk salt
  • 2,5 dl havregryn
  • 12,5 dl vetemjöl

Instruktioner

  1. Tillsätt jästen i små bitar till en bunke och tillsätt ljummen mjölk och vatten, så att jästen aktiveras. Låt stå i cirka 5 minuter. Under tiden kan du börja med nästa steg.
  2. Smält smöret i en kastrull eller i microvågsugn. Tillsätt sedan till mjölkblandningen. Tillsätt även socker och sirap, rapsolja, havregryn och salt och blanda väl.
  3. Tillsätt under omblandning vetemjölet lite åt gången. Knåda degen till en fast och smidig deg och allt mjöl är i blandningen.
  4. Låt degen jäsa under köksduk i 30 minuter.
  5. På en plan mjölad arbetsyta, ha ut degen och knåda till ett degtäcke med tjocklek cirka 1 cm eller efter din preferens. Med en kopp eller dylikt får du till formen på vetekakorna genom att trycka med formen mot degtäcket och plocka ut cirkelskivorna som blir kvar. Sikta på cirka 10 st vetekakor eller gör ca 4 st större vetekakor.
  6. Med hjälp av en gaffel eller annat verktyg, nagga vetekakorna så de får ett fint hålmönster.
  7. Klä en eller två bakplåtar med bakplåtspapper och låt vetekakorna jäsa på plåt under köksduk i 30 min. Sista 10 minuterna, kan man börja förvärma ugnen till 225 grader.
  8. Grädda vetekakorna i mitten av ugnen på 225 grader i ca 5 minuter. Ju tjockare och större, desto snabbare blir de färdiga, håll koll på deras färg under tiden de är i ugnen och anpassa gräddningstiden!
  9. låt svalna och njut av dina ljuvliga vetekakor.
Vetekakor

Vetekakor

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på vetekakor! Vetekakor är en riktig klassiker som är så enkla att göra och som blir så goda till frukosten eller mellanmålet.
Förberedelser 10 minuter
Tillagningstid 1 t
Total tid 1 t 10 minuter
Portioner 10 kakor

Ingredienser
  

  • 50 g färsk jäst eller 1 paket (påse) torrjäst
  • 3 dl mjölk
  • 2 dl vatten
  • 1,2 dl rapsolja
  • 0,8 dl strösocker
  • 1 msk ljus sirap
  • 1 tsk salt
  • 2,5 dl havregryn
  • 12,5 dl vetemjöl

Instruktioner

  • Tillsätt jästen i små bitar till en bunke och tillsätt ljummen mjölk och vatten, så att jästen aktiveras. Låt stå i cirka 5 minuter. Under tiden kan du börja med nästa steg.
  • Smält smöret i en kastrull eller i microvågsugn. Tillsätt sedan till mjölkblandningen. Tillsätt även socker och sirap, rapsolja, havregryn och salt och blanda väl.
  • Tillsätt under omblandning vetemjölet lite åt gången. Knåda degen till en fast och smidig deg och allt mjöl är i blandningen.
  • Låt degen jäsa under köksduk i 30 minuter.
  • På en plan mjölad arbetsyta, ha ut degen och knåda till ett degtäcke med tjocklek cirka 1 cm eller efter din preferens. Med en kopp eller dylikt får du till formen på vetekakorna genom att trycka med formen mot degtäcket och plocka ut cirkelskivorna som blir kvar. Sikta på cirka 10 st vetekakor eller gör ca 4 st större vetekakor.
  • Med hjälp av en gaffel eller annat verktyg, nagga vetekakorna så de får ett fint hålmönster.
  • Klä en eller två bakplåtar med bakplåtspapper och låt vetekakorna jäsa på plåt under köksduk i 30 min. Sista 10 minuterna, kan man börja förvärma ugnen till 225 grader.
  • Grädda vetekakorna i mitten av ugnen på 225 grader i ca 5 minuter. Ju tjockare och större, desto snabbare blir de färdiga, håll koll på deras färg under tiden de är i ugnen och anpassa gräddningstiden!
  • Låt svalna och njut av dina ljuvliga vetekakor.
Keyword Vetekakor

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Kategorier för vidare läsning

hemmanytt logo

Redaktionens produktfavoriter!

Innehåller reklamlänkar.

Få våra senaste nyheter direkt till din e-post!

Prenumerera gratis på vårt nyhetsbrev och få de senaste artiklarna direkt till din e-post.

Vi delar givetvis aldrig din mejladress med någon annan.

Mer läsning