I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på vegetarisk lasagne med halloumi!
Denna goda lasagne har smak från Medelhavet, och är enkel att göra. Med tärnade auberginer och paprika, och en härlig halloumi och mozzarella så blir denna vegetariska rätt snabbt en favorit!
Att göra en lasagne med halloumi och grönsaker är en otroligt god måltid. Halloumi är en riktigt god, salt ost med härlig konsistens. Lagagnen blir härligt krämig, värmande och tröstande, och perfekt till vardags så väl som till lugna helgdagar!
Både färska och okokta lasagneplattor fungerar bra i receptet! Förvara rester i kylen eller frys för längre hållbarhet. För en rätt som alla uppskattar, så kan jag varmt rekommendera denna goda lasagne!
Jag gör ofta denna rätt både till vardags och till helgen. Därför tycker jag (kanske inte helt opartiskt) att detta är det bästa receptet på vegetarisk lasagne med halloumi. Hoppas ni också ska gilla det!
Receptet – Så gör du:
Vegetarisk lasagne med halloumi
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetIngredienser
Till lasagnefyllningen
- 2 msk olivolja
- 1 st gul lök, hackad
- 2 st röda paprikor, hackade
- 2 st medelstora aubergines, tärnade i centimeterstora tärningar
- 3 st vitlöksklyftor, hackade
- 2 st färska tomater
- 1 msk tomatpuré
- 1 burk (400 g) hackade tomater
- 2 tsk torkad oregano
- 1 tsk torkad rosmarin
- 250 g halloumi
Bechamelsåsen
- 50 g smör
- 1 dl vetemjöl
- 5 dl mjölk (gärna röd 3%-ig)
- 200 g riven mozzarella
- salt
- nymalen svartpeppar
Till att bygga lasagnen
- 12 st lasagneplattor
- 1 msk olivolja till att smörja ugnsformen
Instruktioner
- Hacka löken, paprikan, vitlöken och tärna aubergine.
- Hetta upp olivoljan i en kastrull eller gryta och fräs löken i 2-3 minuter. Tillsätt den hackade vitlöken och koka i 30 sekunder. Tillsätt paprikan och auberginen och fräs tills de är mjuka, cirka 8 till 10 minuter.
- Hacka under tiden tomaterna och tillsätt dem till blandningen. Låt puttra i ytterligare 5 minuter, tillsätt sedan tomatpurén, burken med hackade tomater och torkad oregano och torkad rosmarin. Krydda med salt och peppar och låt koka i 10 minuter, rör om då och då, ta sedan av värmen. Under tiden, skär halloumin i små bitar och stek i 5 minuter i en torr panna (eller tills den är gyllene). Ställ den stekta halloumin åt sidan.
- Nu till bechamelsåsen. Tillsätt smöret i en kastrull. När smöret har smält, tillsätt vetemjölet och vispa gradvis tills det blir tjockt. Tillsätt mjölken gradvis och vispa hela tiden. Ta såsen från värmen och tillsätt 100 g riven mozzarella.
- Sätt ugnen på 200°C. Sätt ihop lasagnen genom att lägga ett lager lasagneplattor nederst i en smord ugnsform och häll sedan hälften av tomatblandningen ovanpå. Tillsätt sedan hälften av halloumin och 50 g riven mozzarella, toppa sedan med ytterligare ett lager lasagneplattor och upprepa på nytt. Det sista lagret ska vara lasagneplattor. Häll sedan bechamelsåsen ovanpå, strö över ytterligare 50 g riven mozzarella och grädda i mitten av ugnen i 40-45 minuter vid 200°C tills den är gyllene ovanpå.
- Färdigt! Njut av din vegetariska lasagne med halloumi!