Veganskt bröd – Recept

5/5 baserat på 3 betyg

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på veganskt bröd!

Det här veganska brödet görs på enkla ingredienser och med enkel bakutrustning! Det är enkelt, gott, och trevligt att baka. Perfekt med lite veganskt smör, avokado, hummus, sylt eller annat valfritt tillbehör!

Jag är fullständigt förälskad i detta recept på veganskt bröd. Det kräver bara 5 enkla ingredienser och enkel utrustning såsom en brödform och en ugn.

Nyckeln till att göra detta smaskiga veganska bröd är att aktivera jästen ordentligt, och sedan ha tålamod medan brödet jäser två gånger!

Är man på jakt efter ett veganskt bröd som dessutom smakar ljuvligt gott och inte är svårt att baka (faktiskt rätt roligt att göra), då är detta recept något jag varmt kan rekommendera. Det hittas precis här nedanför med ingredienser och instruktioner!

Veganskt bröd

Receptet – Så gör du:

Veganskt bröd

5/5 baserat på 3 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Det här veganska brödet görs på enkla ingredienser och med enkel bakutrustning! Det är enkelt, gott, och trevligt att baka. Perfekt med lite veganskt smör, avokado, hummus, sylt eller annat valfritt tillbehör!
Förberedelser 10 minuter
Tillagning 40 minuter
Totalt 50 minuter
Portioner 1 bröd

Ingredienser
 

  • 7 dl till 8,5 dl vetemjöl (efter behov)
  • 12 g (1 paket) torrjäst
  • 3 dl varmt vatten
  • 1 tsk strösocker
  • ¼ tsk salt
  • 2 msk smält veganskt smör (valfritt)

Instruktioner

  • Värm vattnet tills det är fingervarmt, cirka 38°C, och blanda i strösocker. Häll i torrjästen ovanpå och rör inte i. Låt stå i 10 minuter tills det skummar.
  • I en stor skål eller bunke, blanda ihop salt och mjöl.
  • Tillsätt jästblandningen till mjölblandningen. Blanda med händerna eller en spatel bara tills allt är blandat. Det blir en blöt deg men den blir mer hanterbar efter att den jäst.
  • Mjöla lätt utsidan av degen men blanda inte det extra mjölet, detta är bara för att göra degen lättare att flytta senare.
  • Låt degen jäsa i 60 minuter, övertäckt med kökshandduk i rumstemperatur.
  • När den har jäst, mjöla en plan arbetsyta och kavla ut degen, mjöla degbotten lätt om den är klibbig. Vik degen några gånger tills den är mer elastisk.
  • Lägg degen i en lätt oljad skål och låt jäsa igen, övertäckt i 30 minuter. Förvärm sedan ugnen till 225°C.
  • Placera degen i en oljad brödform. Skär gärna ett litet snitt över ovansidan på brödet. Man kan också pensla lite smält veganskt smör på toppen av brödet om man vill, det är valfritt men ger en mer gyllene och krispig konsistens!
  • Sätt in i mitten av ugnen. Grädda vid 225°C i 40-45 minuter, tills brödet är färdiggräddat och toppen är fin och gyllene. Du kan också kontrollera det genom att sätta genomborra mitten av brödet med ett spett. Kommer det ut rent utan någon smet är brödet färdigt.
  • Låt svalna några minuter inuti pannan och överför sedan till ett galler för att svalna.
  • Färdigt! Njut av ditt veganska bröd!
Måltid Frukost, Smårätter, Tilltugg
Kök Svenskt, Veganskt
Nyckelord Veganskt bröd

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)




Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar