Veganska pepparkakor (och vegansk glasyr)

Inga betyg ännu.

I denna artikel ger jag mitt bästa recept på veganska pepparkakor.

Dessa perfekta veganska pepparkakor är så enkla att göra och perfekta till jul. De gör fina presenter eller ätbara dekorationer och kan göras mjuka eller krispiga som du föredrar.

Veganska pepparkakor

Använd det här receptet för att göra veganska pepparkakor, ätbara julgransdekorationer i vilken pepparkaksform du än gillar.

Det bästa med julen är alla bakverk. Jag tror inte att det finns ett enda traditionellt julbak som jag inte tycker om! Pepparkakor måste vara nära toppen av listan.

Dessa veganska pepparkakor är det ultimata receptet, de är otroligt enkla att göra, håller formen bra och är kryddiga och goda. De kommer också att få ditt hus att dofta fantastiskt medan de bakas!

Veganska pepparkakor

De håller bra och är således vara bra att ge bort i present eller att använda som ätbara dekorationer. De är också bara trevliga att ha runt att knapra på under hela julhelgen (och innan och efter!).

De är läckra utan glasyren, men glasyren gör att de ser väldigt vackra ut.

Det här receptet är lite annorlunda genom att ingredienserna smälts i en panna snarare än gräddas ihop. Men var lugn, jag guidar till receptet här nedan!

Veganska pepparkakor
Veganska pepparkakor

Receptet – Så gör du:

Veganska pepparkakor (och vegansk glasyr)

Inga betyg ännu.

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Pinterest Facebook Skriv ut receptet
I denna artikel ger jag mitt bästa recept på veganska pepparkakor.
Förberedelser 25 minuter
Tillagning 2 timmar 25 minuter
Totalt 2 timmar 50 minuter
Portioner 25 pepparkakor

Ingredienser
 

Veganska pepparkakor

  • 150 g veganskt blocksmör
  • 1,5 dl farinsocker
  • 0,75 dl ljus sirap
  • 3 msk mörk sirap
  • 3 ½ tsk mald ingefära
  • 3 ½ tsk mald kanel
  • ¼ tsk mald kryddnejlika
  • ¼ tsk mald kryddpeppar
  • ¾ tsk bakpulver
  • 6,5 dl vetemjöl (plus extra för att pudra)

Vegansk glasyr (valfritt)

  • 5 dl florsocker
  • 1 msk citronsaft (plus extra efter behov)

Instruktioner

  • Lägg smör, farinsocker, ljus sirap och mörk sirap i en medelstor kastrull på låg värme och rör om tills det smält. Ta bort från värmen.
  • Tillsätt mald ingefära, kanel, kryddnejlika, kryddpeppar och bakpulver och vispa tills det är slätt. Blandningen kommer att skumma upp lite.
  • Tillsätt mjölet och rör om med en träslev tills det är väl blandat och inga torra fläckar av mjöl finns kvar. Slå in degen i plastfolie och ställ i kylen ett par timmar tills den är tillräckligt fast att kavla ut.
  • Kavla ut degen antingen på en lätt mjölad yta till ca 3-5 mm tjocklek, beroende på hur tjocka du vill ha dina kakor.
  • Klipp ut så många former du kan med ditt val av kakformar. Samla ihop resterna till en boll och rulla om för att skära ut fler former.
  • Lägg dem med bra avstånd från varandra på ett par bakplåtar klädda med bakplåtspapper. (De kommer att breda ut sig lite när de bakas så se till att de har lite plats).
  • Ställ brickorna i frysen i 15 minuter tills pepparkakorna är fasta. Värm under tiden ugnen till 180°C.
  • Grädda kakorna i 8-12 minuter beroende på om du vill ha dem mjuka eller knapriga och hur stora de är. Små pepparkakor kommer att lagas snabbare än större utskärningar. Kakorna blir fortfarande väldigt mjuka men stelnar när de svalnar. Jag gräddar mina tills de börjar få färg runt kanterna.
  • Låt kakorna svalna på plåtarna i ett par minuter och lägg sedan försiktigt över dem på ett galler och låt svalna helt.
  • När kakorna är kalla gör du glasyren (om du vill). Lägg det siktade florsockret i en skål och rör ner citronsaft. Glasyren ska vara tjock men hällbar. Om den är för tjock, rör i en droppe mer citronsaft, och om den är för rinnig tillsätt lite extra siktat florsocker.
  • Överför glasyren till en spritspåse försedd med ett litet runt hålrum och dekorera kakorna som du vill.
  • Låt de dekorerade kakorna torka på en platt yta i ett par timmar innan de förvaras i en lufttät behållare.
Måltid Efterrätt
Kök Svenskt
Nyckelord Veganska pannkakor

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)




Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar