I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på veganska chokladbollar!
Vad kan möjligen vara bättre än dessa superenkla, veganska chokladbollar klädda i kokos när man är sugen på något sött? Dessa himmelska veganska chokladbollar är så enkla att göra, att de är klara på bara 20 minuter!
Chokladbollar är en svensk klassiker, och jag älskar chokladbollar i allmänhet eftersom det egentligen inte finns några “regler” för när du äta dem. Till fikat, mellanmål, eller efter lunch. Allt funkar, och du kan äta precis så lite eller mycket varje gång!
Om du inte är en frukostmänniska, utan bara är ute efter ett snabbt mellanmål eller är sugen på något sött, kan dessa veganska chokladbollar vara din perfekta lösning.
Nu tycker jag man ser att chokladbollar sprider sig världen över, där de framförallt marknadsförs som det perfekta mellanmålsfikat.
Jag älskar dessa chokladkokosbollar. De är:
- sötade av dadlar och utan tillsatt socker,
- fyllda med smakerna av choklad och kokos,
- enkla att göra,
- endast 8 ingredienser,
- fyllda med linfrö så att du kan få ditt dagliga intag av nyttiga Omega 3
- bekvämt snacks när du är på språng,
- och roliga att göra…och dela med sig av!
För att göra dessa goda chokladbollar krävs en matberedare eller mixer. För att komma igång, tillsätt mandlar och mixa i 20-30 sekunder tills de är finhackade.
För linfröna rekommenderar jag att du börjar använda hela linfrön och mala dem med exempelvis en liten kaffekvarn. Färdigförpackade malda linfrö kan också fungera, men när de väl mals har de kort hållbarhet och är inte heller lika hälsosamma. Jag har alltid en burk med hela linfrön i kylen som jag kan mala när som helst.
Beroende på hur skarpt ditt blad är i matberedaren/mixern kan du behöva stoppa till, röra om och blanda igen var 30:e sekund eller så, så att allt blandas lika.
En sak till! Jag har upptäckt att du inte riktigt kan “rulla” dessa mellan händerna för att forma till bollar. Istället måste du forma dem, trycka med händerna tills de är i bollform.
Receptet – Så gör du:
Veganska chokladbollar
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetIngredienser
- 2 dl mandlar
- 1,2 dl osötad kakao
- 2 msk malda linfrön – jag rekommenderar att du använder hela linfrön och maler dem själv, exempelvis med en mortel eller kaffekvarn!
- 3 dl havregryn, gärna ekologiska, glutenfria om så önskas
- 450 g dadlar med kärnorna borttagna (om dadlarna inte är mjuka, blötlägg dem i vatten i 20 minuter först)
- 0,5 dl kokosolja – smält
- 0,5 dl riven/strimlad kokos
Instruktioner
- Lägg mandlarna i en matberedare och mixa i 20-30 sekunder tills de är finhackade.
- Tillsätt kakaon, malda linfrön, salt och havregryn. Bearbeta ytterligare 20 sekunder eller så, tills allt blandats.
- Tillsätt dadlar och kokosolja. Bearbeta i 2-3 minuter eller tills blandningen är väl blandad. Obs: beroende på hur skarpt ditt blad är kan du behöva stoppa, röra om och blanda igen var 30:e sekund eller så, så att allt blandas lika.
- Blandningen ska nu vara så klibbig att den formas till bollar. Du kan testa detta genom att klämma lite mellan fingrarna. Det ska hålla ihop, men inte fastna i händerna eller falla isär. Om det inte håller ihop så bra, tillsätt lite mer kokosolja och bearbeta igen. Om det är för klibbigt kan du lägga till lite havregryn eller till och med osötad kokos och blanda om.
- När du är klar med att blanda och konsistensen känns bra, forma till 3 cm stora bollar. Tryck till smeten med händerna tills den är i bollform. När du formar dem, lägg varje boll på en tallrik eller plåt, täckt med bakplåtspapper om du vill.
- Tillsätt sedan den finstrimlade kokosnöten på en separat tallrik, skärbräda eller annan plan yta. Tryck ner varje chokladboll i kokosen, en i taget, och tryck lätt tills den fastnar på alla sidor. Överför till en lufttät behållare. Förvaras i kylen upp till en vecka. Detta recept ger cirka 20 veganska chokladbollar.
- Njut!