I denna artikel delar jag med mig av mitt favoritrecept på vegansk ost.
Rik, krämig och bredbar! Se till att avsätta en dag eller två till att osten ska kunna “åldras” i kylen innan servering, då smakar den som bäst. Denna veganska ost är fantastiskt pålägg på kex eller skivad frukt, men den är inte lämplig att skiva eller riva.
Jag beskriver denna veganska ost som en rökig gouda. Om du har varit vegan ett tag, typ mer än 2 dagar, saknar du förmodligen smaken av ost. De butiksköpta varumärkena är förmodligen inte vad du hade hoppats att de skulle vara, men den här veganska osten kommer att förvåna dig! Även icke-veganer älskar det här! Denna veganska ost är så god att den älskas av alla, inte bara veganer.
Det kan tyckas överväldigande att göra sin egen ost, men jag lovar att det är väldigt enkelt och värt varje bit av din tid! Det är också enklare än man tror att göra vegansk ost, speciellt efter detta recept.
Ostarna som du köper i butiken har stått på hyllan i några veckor, de är inslagna i plast och har konserveringsmedel som ändrar smaken. Denna ost görs på bara några minuter, även fast den smakar bäst av att få stå i kylen i en till två dagar.
Receptet - Så gör du:
Vegansk ost (rökig gouda)
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetIngredienser
- 2,5 dl cashewnötter blötlagda över natten (om du inte använder en kraftfull mixer)
- 2,5 dl vatten
- 1 tsk salt
- 0,5 dl raffinerad kokosnötsolja
- ½ tsk lökpulver
- 2 msk näringsjäst
- 1 ½ tsk agar agar-pulver
- 0,5 dl tapiokamjöl
- 2 msk vit vinäger
- 1 tsk liquid smoke
Instruktioner
- Smörj ostformen lätt (en rund 5-deciliters plastbehållare), eller klä den i plastfolie.
- Blanda alla ingredienser (förutom vinäger och liquid smoke) i en mixer och mixa tills det är slätt och krämigt.
- Överför till en kastrull och värm på medel-låg värme. Vispa eller rör om med en spatel kontinuerligt.
- När blandningen börjar tjockna, rör ner vinäger och liquid smoke. Ta då genast bort kastrullen från värmen.
- Överför blandningen till din form och ställ sedan formen i kylen, utan lock, i 7-8 timmar eller över natten (detta gör att osten kan bilda ett ”fast yttre” på toppen).
- På morgonen tar du bort din ost från formen (lösgör sidorna med en tunn spatel eller kniv om det behövs), lägg den upp och ner på en tallrik och ställ i kylen utan lock i 4-6 timmar. Detta kommer att exponera de andra sidorna för den kalla kylluften och bilda ett fastare yttre.
- Nu är den veganska osten klar! Förvara i en lufttät behållare i kylen.
Hej! Jag vill gärna testa detta recept. Men jag undrar, kan man ersätta tapiokamjölet med något annat? För jag har vanligtvis inte det i min matlagning. Men om det är viktigt får jag skaffa det.