I denna artikel delar jag med mig av mitt favoritrecept på vegansk nutella (choklad- och hasselnötssmör).
Det här veganska receptet på nutella är enkelt och kräver bara 4 ingredienser och 30 minuter från start till klart. Det är också gott, veganskt, glutenfritt och löjligt nära den äkta varan.
Man tror att nutella uppfanns på 1920-talet av en italiensk konditor vid namn Pietro Ferrero. Han tänkte på idén när han såg fabriksarbetare gå till jobbet med tomat- och ostmackor. Han visste att ett sött, chokladigt hasselnötspålägg skulle vara ett billigt, populärt alternativ att breda på smörgåsar. Och han hade rätt!
Pålägget kallades ursprungligen “Supercrema” men ändrades till “Nutella” på 1960-talet. Strax efter det blev det väldigt populärt i Italien och senare över hela världen!
Tyvärr är originalet av nutella inte vegansk (eftersom den innehåller skummjölk), men den är också fylld med “mindre än önskvärda” ingredienser som ohållbar palmolja och massor av socker.
Lyckligtvis hoppar den här hemmagjorda versionen inte bara över palmoljan och mejeriprodukterna, utan även tillsatsämnena!
Om du redan är en nutellaälskare, då vet du förmodligen att det finns tusentals sätt att njuta av detta pålägg, inklusive att äta det direkt från burken med en sked.
Om du behöver lite inspiration, så här är några av mina toppval:
Bred över rostat bröd – varför inte detta veganska bananbröd?
Bred över andra kakor – som dessa veganska cupcakes!
Servera tillsammans med våfflor, pannkakor och crepes, jättegott med banan!
Du kan också hälla upp lite vegansk nutella i ett glas med lite värmd växtbaserad mjölk för en enkel men smakrik milkshake.
Kakao eller choklad – båda går bra!
Då vissa vill använda vegansk (mjölkfri) choklad och andra vill använda kakao i sin veganska nutella, så finns det möjlighet till båda alternativen i detta recept. Bra va?
Förvaring
Förvara denna veganska nutella i en lufttät behållare i kylen i upp till en vecka. Den kan stelna något i kylen, men rör om ordentligt innan du använder den så är den redo!
Receptet - Så gör du:
Vegansk nutella
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetIngredienser
- 400 g råa eller rostade osaltade hasselnötter
- 1 tsk rent vaniljextrakt
- ½ tsk salt
- 100 g vegansk mörk choklad ELLER 3 msk kakao (jag använde en choklad med 72%-ig kakaohalt)
Instruktioner
- Värm ugnen till 180 grader Celsius och lägg hasselnötterna på en bakplåt i ett enda lager. Om de är råa, rosta i ugnen i totalt 12-15 minuter. Om de redan är rostade, rosta i 8-10 minuter bara för att värma de naturliga oljorna och lossa skalet. Detta kommer att göra det lättare att blanda till den veganska nutellan.
- Ta ut från ugnen och låt svalna något. Lägg sedan på en stor kökshandduk och använd händerna för att rulla runt nötterna och ta bort det mesta av skalet på så sätt. Du vill få så mycket som möjligt av eftersom det ger en krämigare Nutella. Men det behöver inte vara perfekt!
- Avlägsna de överflödiga skalen, tillsätt hasselnötterna i en matberedare eller snabbmixer (en höghastighetsmixer ger bäst resultat). Mixa på låg effekt tills ett smör bildas – cirka 8-10 minuter totalt – skrapa ner sidorna på behållaren efter behov.
- Under tiden kan du värma chokladen i en panna/kastrull eller i mikron i steg om 30 sekunder. Om du vill använda kakao istället för choklad, hoppa över detta steg. Sätt åt sidan.
- När hasselnötssmöret är krämigt och slätt, tillsätt vanilj och salt och blanda väl (samt kakao om du använder det istället för choklad). Använder du choklad, tillsätt sedan den smälta chokladen lite i taget och mixa igen tills den är väl integrerad. Smaka av och justera kryddor efter behov, tillsätt mer salt eller vanilj om så önskas.
- Om din Nutella inte är tillräckligt söt, tillsätt stevia efter smak, eller 1-2 msk sirap eller agave. OBS : Ju mer flytande sötningsmedel du tillsätter desto fastare/styvare blir Nutellan i konsistensen, så tillsätt sparsamt.
- Överför till en ren burk och förvara i rumstemperatur för dagligt bruk i 2-3 veckor eller mer.