Efter att ha testat runt så tycker jag att detta är det bästa receptet på vegansk mac and cheese, med en härligt krämig vegansk sås! Denna enkla veganska mac and cheese bygger på cashewnötter, och kan göras i några enkla steg. Jag är redo att säga att detta recept kommer bli din nya favorit-comfort-food. Är även mjölkfri/laktosfri och kan enkelt göras glutenfri.
- För att göra glutenfri: använd en glutenfri pasta så är detta recept även glutenfritt.
Denna veganska mac and cheese är mättande, näringsrik och ett bra sätt att imponera på dina vegan- eller mejerifria vänner. Du kan också servera den till barn som inte kan äta mejeriprodukter. Jag lovar att de slukar den direkt!
Min kompis, en riktig ostbesatt man, älskade denna veganska mac and cheese så mycket att han inte kunde tro att det inte var mejeriprodukter i den.
Råa cashewnötter är basen i detta recept, och när de blötläggs och blandas med lite vatten eller mjölk formas cashewnötterna till en vacker, superkrämig näringsrik sås full av fibrer, protein och nyttiga fetter.
Kom bara ihåg att du måste blötlägga cashewnötterna i minst 45 minuter. Lägg dem helt enkelt i en skål och låt stå i några timmar.
Lägg eventuell överbliven vegansk mac and cheese i en lufttät behållare i kylen i upp till 4-5 dagar.
Receptet – Så gör du:
Vegansk Mac ‘n’ Cheese (Mjölkfri)
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetIngredienser
- 4 dl råa chashewnötter (se steg 1 i receptet för hur du ska göra med dem)
- 2 klyftor vitlök
- 1,25 dl näringsjäst
- 3 dl osötad mandelmjölk (eller valfri neutral mjölkfri mjölk)
- 1 jalapeño, hackad (du kan urkärna den om du är känslig för kryddor)
- 1 tsk mald gurkmeja
- 1 tsk paprikapulver
- 1 tsk lökpulver
- 1 tsk dijonsenap
- 1 tsk salt, plus mer efter smak
- Nymalen svartpeppar
- 350 g pasta
Instruktioner
- *För att göra cashewostsåsen: blötlägg cashewnötterna i 1 liter vatten och låt stå i minst 2 timmar; annars har jag upptäckt att du enkelt kan påskynda processen genom att lägga de råa cashewnötterna i en kastrull med vatten och sätta på hög värme. Koka upp vatten och stäng sedan omedelbart av värmen; låt cashewnötterna sitta i 30-45 minuter i det varma vattnet och låt dem rinna av.
- När cashewnötterna har blötlagts färdigt är du redo att göra såsen: tillsätt avrunna cashewnötter, vitlök, näringsjäst, mandelmjölk, jalapeno, gurkmeja, paprika, lökpulver, dijonsenap, salt och svartpeppar i en kraftfull mixer. Mixa tills en tjock sås kommer ihop. Vill du ha en tunnare sås, tillsätt lite mer mandelmjölk. Smaka av och justera kryddor efter behov.
- Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen tills den är al dente. Häll av pastan, lägg sedan tillbaka i kastrullen och rör ner din cashewostsås. Smaka av och justera eventuellt kryddor. Du kan behöva mer salt! Garnera med nymalen svartpeppar. Njut!