I denna artikel ger jag mitt bästa recept på vegansk kolasås!
Denna veganska kolasås är lätt, krämig, tjock och drömmig. Allt på samma gång! Alla ingredienser är naturliga, och mycket hälsosammare än hos köpt kolasås. Jag vågar nästan slå vad om att du definitivt kommer att göra denna veganska kolasås mer än en gång efter att ha provat!
Så, vad består denna veganska kolasås av? Helt naturligt socker efter eget val. Det kan vara kokossocker, rörsocker, ekologiskt farinsocker, sucanat, dadelsocker.
Ärligt talat, möjligheterna är oändliga. Det här receptet är så anpassningsbart att det passar alla dina behov.
Nästa ingrediens på listan är kokosmjölken. Kokosmjölk? Javisst! Den hjälper till med att få kolasåsen tjock och krämig, samtidigt som den håller den vegansk. Det finns en miljon fantastiska saker att säga om kokosmjölk, men jag håller mig till en just nu: perfekt gräddersättning.
Till sist så har vi lite (havs)salt. Det är den lilla nypan man tillsätter som hjälper till att höja alla tidigare ingredienser. Jag tillsatte bara en ¼ tsk, men tillsätt gärna upp till ¾ tsk havssalt om du önskar att smaken påminner om salt kola.
Användningsområden
Du kan använda den som fruktdopp. Du kan ringla den över pannkakor. Du kan röra ner den i ditt kaffe eller havregryn. Även din smet för muffins eller cupcakes, eller ditt veganska bananbröd. Du kan ha den till glass eller till bakning och godis. Möjligheterna är oändliga!
Receptet – Så gör du:
Vegansk kolasås
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetIngredienser
- 1,8 dl farinsocker
- 2,5 dl fullfet kokosmjölk på burk – den tjocka vita delen
- ¼ tsk (havs)salt
Instruktioner
- Värm en gryta på medelhög värme.
- Tillsätt sockret och rör runt i grytan i ca 1 minut för att bli genomvärmd.
- Tillsätt kokosmjölken och havssalt och rör om för att kombinera.
- Koka upp. Låt sjuda på låg medelvärme och låt sjuda i cirka 15 minuter tills kolan har tjocknat, rör om då och då. Det ska klibba fast på baksidan av din spatel eller sked.
- Du kan röra i upp till ¾ tesked extra havssalt vid det här laget om du vill ha saltad kola.
- Ta bort pannan från värmen. Låt svalna något i 10 minuter och överför sedan till en burk med lock.
- Täck burken och ställ i kylen för att svalna ytterligare i minst två timmar. Såsen kommer att tjockna mycket mer när den svalnar och även när den ställs i kylen, även om den inte ser särskilt tjock ut efter att den tagits bort från spisen.
- För att använda, ta helt enkelt ur kylen och häll över vad du vill. Jag använder bland annat till pannkakor, och över glass och kakor. Njut!
Den här kolasåsen är helt magisk! Perfekt över turkisk yoghurt och lite hackade nötter. Perfekt efterrätt:) Tack för receptet!