I denna artikel delar jag med mig av recept på mina fyra olika favoriter bland veganska dippar!
Oemotståndliga veganska dipprecept för fester eller vilken dag som helst i veckan! Dessa veganska dips är lätta att förbereda och är gjorda med växtbaserade, veganska ingredienser.
Förutom de fyra som jag listar nedan så kan jag också slå ett slag för min enkla veganska tzatziki!
1. Vegansk dipp på rostade rödbetor
Detta är en vacker lila dipp gjord på bara goda saker, som rostad vitlök, valnötter och färska örter. Detta enkla recept är glutenfritt, veganskt och perfekt tillsammans med grönsaker eller kex.
Ingredienser
- 2 eller 3 små-medelstora ugnsrostade rödbetor
- 8 ugnsrostade vitlöksklyftor
- 1,2 dl färsk persilja
- 1,2 dl färsk basilika
- 1,2 dl råa valnötter, hela eller hackade
- 1/4 tsk salt
- nymalen peppar, efter eget tycke
- 1 msk citronsaft
- 4 msk olivolja
- 1 msk vatten
Instruktioner
- Tillsätt rostade rödbetor och vitlök i en stor matberedare. (För att rosta rödbetor och vitlök: Skala 2-3 rödbetor med en grönsaksskalare, var noga med att skära av rotänden och stjälkändan, och skär i lagom stora bitar. Skala 8 medelstora till stora vitlöksklyftor. Lägg rödbetor och vitlök på en stor bit folie och slå sedan in till ett foliepaket med rödbetor. Rosta vid 200 C i cirka 45 minuter tills både rödbetorna och vitlöksklyftorna är mjuka. Låt grönsakerna svalna innan de blandas till en dipp. Grönsakerna kan också vara mjuka. förvaras i kylen i 3 dagar eller så tills du är redo att göra den rostade rödbetsdippen.)
- Tillsätt färsk persilja, basilika, valnötter, salt, peppar, citronsaft i matberedaren.
- Slå på matberedaren och häll i oljan och vattnet och se till att skrapa ner sidorna på matberedaren vid behov. Mixa tills mycket slät.
- Servera rödbetsdipp kyld eller rumstempererad med grönsaker, kex, eller som pålägg på smörgåsar.
2. Vegansk dipp på ugnsrostad paprika och cashewnötter
Denna dipp är mjölkfri, vegansk och ultrakrämig med en kryddig kick! Det passar fint med grönsaker och chips och fungerar också bra som smörgåspålägg
Ingredienser
- 5 dl råa cashewnötter
- 5 dl varmt vatten
- 1 röd paprika, urkärnad och finhackad
- 3 vitlöksklyftor, skalade
- 1 msk olivolja
- 1/4 tsk krossade red chili flakes, delade
- 1/2 tsk salt
- 1/8 tsk mald svartpeppar
- 0,5 dl tahini
- 1/2 tsk paprikapulver
Instruktioner
- Förvärm ugnen till 200 C och klä en plåt med bakplåtspapper.
- Tillsätt cashewnötterna och det heta vattnet i en glasskål eller burk. Täck över och låt stå i 25-30 minuter. När det är klart, töm det mesta av vattnet, spara 0,5 dl.
- Medan cashewnötterna blötläggs, lägg paprikorna och vitlöken på plåten och pensla med olja och krydda med 1/2 tsk rödpepparflingor, 1/4 tsk salt och peppar. Rosta i 25-30 minuter. Ta ut ur ugnen och låt svalna något.
- I en matberedare, tillsätt den rostade röda paprikan, vitlöken, cashewnötterna, det sparade vattnet, tahini, paprikapulver och saltet. Bearbeta på hög effekt tills den är slät och krämig. Du måste stoppa till några gånger för att skrapa ner sidorna. Ju längre du bearbetar dippen, desto slätare blir den.
- Servera omedelbart eller ställ i kylen i några timmar för att låta smakerna blandas. Servera med en klick olivolja.
3. Vegansk spenat- och kronärtskocksdipp
Detta är den bästa och enklaste veganska spenat-kronärtskocksdippen! Endast 9 ingredienser och 30 minuter behövs för att göra detta läckra, publikbehagliga varma dopp.
Ingredienser
- 2 dl råa cashewnötter
- 2 vitlöksklyftor
- 1 liten gul lök, tärnad
- 2 dl osötad icke-mejerimjölk
- 0,25 dl näringsjäst
- 1 msk citronsaft
- 1/2 tsk salt
- 5 dl löst packad färsk spenat
- 1 st 400 g burk kronärtskockor , avrunna och sköljda
Instruktioner
- Värm ugnen till 225 grader C.
- Blötlägg cashewnötterna: Värm upp cirka 4 dl vatten i en tekokare eller en liten kastrull. Häll det kokheta vattnet över cashewnötterna och låt dem dra i 5 minuter. Häll av dem när de är redo att blandas.
- Fräs vitlöken och löken i en liten panna i 2-3 minuter med antingen en matsked olivolja eller vatten tills löken är något genomskinlig. Sätt åt sidan.
- Tillsätt blötlagda, avrunna cashewnötter, osötad mjölk, näringsjäst, citronsaft och 1 tsk salt i en högeffektiv mixer. Mixa tills det blivit mycket slätt.
- Tillsätt nu den stekta löken/vitlöken, spenaten och kronärtskockorna. Pulsera ett par gånger, men blanda inte. Du vill lämna en hel del chunky textur! Smaka av med salt, tillsätt mer efter smak.
- Överför till en ugnssäker form (jag använder en 25-cm pajform) och grädda i 20 minuter eller tills den är varm, bubblar och är gyllenbrun på toppen.
- Strö över vegansk parmesan om så önskas och servera med en skivad baguette, pitabröd, tortillachips eller grönsaksstavar. Njut!
4. Vegansk krämig cashewnötsdipp
Denna veganska dip passar perfekt med råa grönsaker, kex och så mycket mer. Denna krämiga, läckra dip är den perfekta förrätten eller mellanmålet för filmkvällar, till den stora matchen eller underhållning.
Ingredienser
- 2,5 dl cashewnötter
- 1,2 dl varmt vatten
- 1 vitlöksklyfta
- 1 msk extra virgin olivolja
- 1 tsk citronsaft
- 6 msk vatten
Instruktioner
- Lägg cashewnötterna i en skål och håll över det varma vattnet. Låt dra i minst 10 minuter.
- Häll av cashewnötterna och avlägsna vattnet.
- Tillsätt cashewnötter, vitlök, olivolja, citronsaft och 6 matskedar vatten i en matberedare eller mixerskål. Bearbeta tills den är slät. Tillsätt mer vatten om en ringare dipp önskas. Krydda med salt och peppar efter smak.
- Överför dippen till en serveringsskål.
- Njut!
Receptet – Så gör du:
Vegansk dipp (4 olika)
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetIngredienser
Vegansk dipp på rostade rödbetor
- 2 st eller 3 st små-medelstora ugnsrostade rödbetor
- 8 st ugnsrostade vitlöksklyftor
- 1,2 dl färsk persilja
- 1,2 dl färsk basilika
- 1,2 dl råa valnötter, hela eller hackade
- ¼ tsk salt
- nymalen peppar, efter eget tycke
- 1 msk citronsaft
- 4 msk olivolja
- 1 msk vatten
Vegansk dipp på ugnsrostad paprika och cashewnötter
- 5 dl råa cashewnötter
- 5 dl varmt vatten
- 1 st röd paprika, urkärnad och finhackad
- 3 st vitlöksklyftor, skalade
- 1 msk olivolja
- ¼ tsk krossade red chili flakes, delade
- ½ tsk salt
- ⅛ tsk mald svartpeppar
- 0,5 dl tahini
- ½ tsk paprikapulver
Vegansk spenat- och kronärtskocksdipp
- 2 dl råa cashewnötter
- 2 st vitlöksklyftor
- 1 st liten gul lök, tärnad
- 2 dl osötad icke-mejerimjölk
- 0,25 dl näringsjäst
- 1 msk citronsaft
- ½ tsk salt
- 5 dl löst packad färsk spenat
- 1 st 400 g burk kronärtskockor , avrunna och sköljda
Vegansk krämig cashewnötsdipp
- 2,5 dl cashewnötter
- 1,2 dl varmt vatten
- 1 st vitlöksklyfta
- 1 msk extra virgin olivolja
- 1 tsk citronsaft
- 6 msk vatten
Instruktioner
Vegansk dipp på rostade rödbetor
- Tillsätt rostade rödbetor och vitlök i en stor matberedare. (För att rosta rödbetor och vitlök: Skala 2-3 rödbetor med en grönsaksskalare, var noga med att skära av rotänden och stjälkändan, och skär i lagom stora bitar. Skala 8 medelstora till stora vitlöksklyftor. Lägg rödbetor och vitlök på en stor bit folie och slå sedan in till ett foliepaket med rödbetor. Rosta vid 200 C i cirka 45 minuter tills både rödbetorna och vitlöksklyftorna är mjuka. Låt grönsakerna svalna innan de blandas till en dipp. Grönsakerna kan också vara mjuka. förvaras i kylen i 3 dagar eller så tills du är redo att göra den rostade rödbetsdippen.)
- Tillsätt färsk persilja, basilika, valnötter, salt, peppar, citronsaft i matberedaren.
- Slå på matberedaren och häll i oljan och vattnet och se till att skrapa ner sidorna på matberedaren vid behov. Mixa tills mycket slät.
- Servera rödbetsdipp kyld eller rumstempererad med grönsaker, kex, eller som pålägg på smörgåsar.
Vegansk dipp på ugnsrostad paprika och cashewnötter
- Förvärm ugnen till 200 C och klä en plåt med bakplåtspapper.
- Tillsätt cashewnötterna och det heta vattnet i en glasskål eller burk. Täck över och låt stå i 25-30 minuter. När det är klart, töm det mesta av vattnet, spara 0,5 dl.
- Medan cashewnötterna blötläggs, lägg paprikorna och vitlöken på plåten och pensla med olja och krydda med 1/2 tsk rödpepparflingor, 1/4 tsk salt och peppar. Rosta i 25-30 minuter. Ta ut ur ugnen och låt svalna något.
- I en matberedare, tillsätt den rostade röda paprikan, vitlöken, cashewnötterna, det sparade vattnet, tahini, paprikapulver och saltet. Bearbeta på hög effekt tills den är slät och krämig. Du måste stoppa till några gånger för att skrapa ner sidorna. Ju längre du bearbetar dippen, desto slätare blir den.
- Servera omedelbart eller ställ i kylen i några timmar för att låta smakerna blandas. Servera med en klick olivolja.
Vegansk spenat- och kronärtskocksdipp
- Värm ugnen till 225 grader C.
- Blötlägg cashewnötterna: Värm upp cirka 4 dl vatten i en tekokare eller en liten kastrull. Häll det kokheta vattnet över cashewnötterna och låt dem dra i 5 minuter. Häll av dem när de är redo att blandas.
- Fräs vitlöken och löken i en liten panna i 2-3 minuter med antingen en matsked olivolja eller vatten tills löken är något genomskinlig. Sätt åt sidan.
- Tillsätt blötlagda, avrunna cashewnötter, osötad mjölk, näringsjäst, citronsaft och 1 tsk salt i en högeffektiv mixer. Mixa tills det blivit mycket slätt.
- Tillsätt nu den stekta löken/vitlöken, spenaten och kronärtskockorna. Pulsera ett par gånger, men blanda inte. Du vill lämna en hel del chunky textur! Smaka av med salt, tillsätt mer efter smak.
- Överför till en ugnssäker form (jag använder en 25-cm pajform) och grädda i 20 minuter eller tills den är varm, bubblar och är gyllenbrun på toppen.
- Strö över vegansk parmesan om så önskas och servera med en skivad baguette, pitabröd, tortillachips eller grönsaksstavar. Njut!
Vegansk krämig cashewnötsdipp
- Lägg cashewnötterna i en skål och håll över det varma vattnet. Låt dra i minst 10 minuter.
- Häll av cashewnötterna och avlägsna vattnet.
- Tillsätt cashewnötter, vitlök, olivolja, citronsaft och 6 matskedar vatten i en matberedare eller mixerskål. Bearbeta tills den är slät. Tillsätt mer vatten om en ringare dipp önskas. Krydda med salt och peppar efter smak.
- Överför dippen till en serveringsskål.
- Njut!