I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på LCHF-västerbottenpaj.
Denna ljuvliga version av en klassisk västerbottenpaj är LCHF-kompatibel, alltså låg i kolhydrater, och med högre innehåll av fett!
LCHF innebär att man jagar nya recept på sina favoritklassiker. Denna supergoda västerbottenpaj är inte en version som skiljer sig smakmässigt från en klassisk västerbottenpaj. Skillnaden är bara att denna LCHF-västerbottenspaj har anpassats till att vara LCHF-klar!
Jag har sedan jag var liten älskat västerbottenpaj och västerbottensost härliga smak. Självklart ska man njuta av den även när man själv eller någon i hushållet äter LCHF.
En sak till! Använd gärna en pajform med avtagbara kanter. Jag använde en pajform i gjutjärn och det funkar självklart också, men jag hade rekommenderat att man använder en med avtagbara kanter om man har det!
Receptet – Så gör du:
Västerbottenpaj (LCHF)
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetIngredienser
LCHF-pajskalet
- 3 dl mandelmjöl
- 1 st ägg
- 1 dl sesamfrön (skalade)
- 1 msk och 1 tsk fiberhusk
- 1 nypa salt
- 50 g smör
Pajens västerbottenostfyllning
- 350 g riven Västerbottensost
- 2,25 dl vispgrädde
- 4 st ägg
- ½ tsk salt
- 1 tsk malen svartpeppar
Instruktioner
- I en skål, blanda mandelmjöl med skalade sesamfrön. Tillsätt sedan resten av pajskalet ingredienser och blanda väl till en fullvärdig deg.
- Plocka fram en pajform, allra helst med avtagbara kanter. Sätt pajskalet på plats i formen med hjälp av rena fingrar.
- Ställ pajskalet i formen i kylen så det får stelna lite, cirka 30 minuter. 10 minuter innan skalet plockas ut, förvärv ugnen till 200 grader Celsius. Grädda pajskalet 7-8 minuter inuti ugnen.
- Under tiden, börja med pajens västerbottenostfyllning. Vispa ihop äggen tillsammans med grädde och tillsätt salt och peppar. Tillsätt även den rivna osten, och för ner fyllningen i pajskalet, i pajformen.
- Fortfarande på 200 grader, gratinera pajen i cirka 25 upp till 30 minuter i mitten av ugnen.
- Njut! Valfritt: Servera gärna med en klick crème fraiche, och eventuellt även finhackad rödlök, och röd rom!