I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på världens godaste matpaj!
Detta är enligt mig världens godaste matpaj som är en klassisk ost- och skinkpaj. Den är så god, enkel och snabb att laga!
Vad är godare än denna klassiska, matpaj som enligt mig är världens godaste. Med ett riktigt gott, härligt pajskal och en ljuvlig pajfyllning med rökt skinka, ost- och äggblandning med fin kryddning.
Detta recept på världens godaste matpaj blir snabbt en favorit på matbordet, och imponerar på de allra flesta. Servera gärna med en härlig grönsallad.
Kort sagt så älskar jag detta recept på världens godaste matpaj och tycker den är riktigt värd att göra. Testa gärna receptet nedan!
Receptet – Så gör du:
Världens godaste matpaj
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetUtrustning
Ingredienser
- 400 g rökt skinka, strimlad
- ½ st purjolök
- 4 st ägg
- 3 dl mjölk
- 1,5 msk olivolja
- 1 tsk torkad oregano
- 0,5 dl hackad gräslök
- 1,5 dl riven ost
- 1 tsk salt
- 2 krm svartpeppar
Pajdegen
- 3 dl vetemjöl
- 100 g rumstempererat smör
- 3 msk kallt vatten
Instruktioner
- Pajdegen: Låt smöret rumstempereras och skär smöret i små tärningar. I en bunke, arbeta ihop smör och vetemjöl till en smulig deg genom att nypa med händerna. Tillsätt sedan kallt vatten och arbeta ihop till en deg.
- Tryck ut pajdegen i en form, ca 24 cm i diameter. Skär av bitar som går över kanten, och nagga botten med en gaffel. Ställ in i kylen i 20 minuter (fortsätt gärna med att arbeta med pajfyllningen under tiden). Sätt ugnen på 180°C.
- Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen på 180°C i 12-15 minuter.
- Ansa, skölj och strimla purjolöken.
- Fräs strimlad purjolök och skinka i olivolja på låg värme. Tillsätt sedan gräslöken i pannan.
- I en skål, vispa ihop ägg, mjölk och oregano. Tillsätt riven ost, salt och peppar.
- Tillsätt skinkfyllningen i pajskalet och toppa med äggstanningen.
- Grädda pajen i mitten av ugnen i 20-25 minuter på 200°C eller tills äggstanningen stelnat till.