Världens godaste matpaj – Recept

4.7/5 baserat på 24 betyg

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på världens godaste matpaj!

Detta är enligt mig världens godaste matpaj som är en klassisk ost- och skinkpaj. Den är så god, enkel och snabb att laga!

Vad är godare än denna klassiska, matpaj som enligt mig är världens godaste. Med ett riktigt gott, härligt pajskal och en ljuvlig pajfyllning med rökt skinka, ost- och äggblandning med fin kryddning.

Detta recept på världens godaste matpaj blir snabbt en favorit på matbordet, och imponerar på de allra flesta. Servera gärna med en härlig grönsallad.

Kort sagt så älskar jag detta recept på världens godaste matpaj och tycker den är riktigt värd att göra. Testa gärna receptet nedan!

Världens godaste matpaj

Receptet – Så gör du:

Världens godaste matpaj

4.7/5 baserat på 24 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Pinterest Facebook Skriv ut receptet
Detta är enligt mig världens godaste matpaj som är en klassisk ost- och skinkpaj. Den är så god, enkel och snabb att laga!
Förberedelser 20 minuter
Tillagning 40 minuter
Totalt 1 timme
Portioner 4 personer

Utrustning

Ingredienser
 

  • 400 g rökt skinka, strimlad
  • ½ st purjolök
  • 4 st ägg
  • 3 dl mjölk
  • 1,5 msk olivolja
  • 1 tsk torkad oregano
  • 0,5 dl hackad gräslök
  • 1,5 dl riven ost
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar

Pajdegen

  • 3 dl vetemjöl
  • 100 g rumstempererat smör
  • 3 msk kallt vatten

Instruktioner

  • Pajdegen: Låt smöret rumstempereras och skär smöret i små tärningar. I en bunke, arbeta ihop smör och vetemjöl till en smulig deg genom att nypa med händerna. Tillsätt sedan kallt vatten och arbeta ihop till en deg.
  • Tryck ut pajdegen i en form, ca 24 cm i diameter. Skär av bitar som går över kanten, och nagga botten med en gaffel. Ställ in i kylen i 20 minuter (fortsätt gärna med att arbeta med pajfyllningen under tiden). Sätt ugnen på 180°C.
  • Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen på 180°C i 12-15 minuter.
  • Ansa, skölj och strimla purjolöken.
  • Fräs strimlad purjolök och skinka i olivolja på låg värme. Tillsätt sedan gräslöken i pannan.
  • I en skål, vispa ihop ägg, mjölk och oregano. Tillsätt riven ost, salt och peppar.
  • Tillsätt skinkfyllningen i pajskalet och toppa med äggstanningen.
  • Grädda pajen i mitten av ugnen i 20-25 minuter på 200°C eller tills äggstanningen stelnat till.
Måltid Huvudrätt
Kök Svenskt
Nyckelord Världens godaste matpaj

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)




Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar