I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på världens godaste kyckling i lergryta!
Detta recept är så enkelt och gott att det efterfrågas på matbordet om och om igen. Därför är det för mig världens godaste kyckling i lergryta!
Denna kyckling är enkel att tillaga och har en härlig fyllning och ett fint örtsmör som ger smak och kryddning.
Jag älskar detta recept på världens (enligt mig) godaste kyckling i lergryta och tycker den är riktigt värd att göra. Testa gärna receptet nedan!

Receptet – Så gör du:
Världens godaste kyckling i lergryta
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetIngredienser
- 1 kg hel kyckling (ungefärlig vikt)
- salt efter smak
- peppar efter smak
- olja
- soja
- kycklingkrydda
Örtsmör
- 25 g smör
- 2 msk valfria örtkryddor, ex basilika, timjan
- 2 st krossade vitlöksklyftor
- 1,5 tsk salt
Fyllning
- 3 st hackade vitlöksklyftor
- 1 st liten gul lök
- 1 msk kinesisk soja
- saften av en halv citron
- 1 msk olivolja
Instruktioner
- Lägg lergrytan i kallt vatten i minst 30 minuter. Fortsätt under tiden med receptet nedan.
- Rör ihop örtsmörets ingredienser i en skål.
- I en annan skål, hacka finhacka den gula löken och blanda fyllningens ingredienser.
- Klappa kycklingen torr inuti och utanpå med hushållspapper. Fördela örtsmöret så jämnt det går under skinnet.
- Fyll kycklingen med så mycket fyllning som går. Med en tandpetare för öppningen så håller fyllningen sig inuti kycklingen.
- Bind ihop benen. Pensla med olja och soja och massera in lite kycklingkrydda över kycklingens yta.
- Lägg kycklingen i lergrytan, sätt på locket och ställ in i mitten av din ugn som ska vara kall.
- Sätt värmen på 225°C. Sänk värmen till 180°C efter 1 timme och låt lagas ytterligare 30 minuter.
- Ta ut ur ugnen och låt kycklingen ligga i grytan under locket en liten stund innan den tas upp.
Gott att peta in smöret mellan skrov och skinn. Den västska som blir kvar använder jag tillsammans med grädde och får en mycket god sås att mosa den kokta potatisen!/Lars L.