I denna artikel ger jag mitt recept på vad jag tycker är världens godaste bröd. Detta är otroligt gott direkt ut ur ugnen, tack vare dess enkelhet att baka, snabbhet, och luftighet.
Det är många bröd som gör anspråk på världens godaste bröd. För mig tar detta bröd den titeln. Med lite smör på en nygräddad skiva av detta bröd så går det inte att göra det bättre! Jag skulle också vilja titulera detta bröd på listan över världens enklaste bröd att baka!
När jag för flera år sedan skulle börja lära mig laga bröd hemma så tittade jag på ett program med Jamie Oliver. Han visade hur man bakade “världens godaste bröd”.
Jag gjorde givetvis det receptet, och blev riktigt glad åt att att jag hade hittat det. Efter ett tag insåg jag att man om man ville kunde toppa med diverse frön på brödet om man ville, vilket gjorde att jag testade med sesamfrön. Det blev riktigt gott och gav lite knaprighet, men det är inte något man behöver ha på sitt bröd om man inte vill.
Så här gör du världens (enligt mig) godaste bröd!
Receptet – Så gör du:
Världens godaste bröd
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetUtrustning
Ingredienser
- 1 kg vitt mjöl (du kan också testa med 500 g vitt mjöl och 500 g fullkornsmjöl)
- 7 g torrjäst
- 600 ml vatten
- 1 nypa socker (för att aktivera jästen)
- några nypor salt
- olivolja
Instruktioner
- Tillsätt 600 ml vatten till en valfri kastrull eller skål och ha i torrjästen (7 gram).
- Tillsätt en nypa socker för att aktivera jästen. Rör om med en sked eller slev.
- Ha ut ditt mjöl på en ren och plan arbetsyta. Du vill placera ut mjölet så du formar det som en ”skål”, där mjölet utgör kanterna till en sjö, där du i kommande steg kommer tillföra vattnet.
- När jästen börjar bubbla, tillför lite av vattnet åt gången till sjön du skapat med mjölet. Använd en gaffel för att röra mjölet från utsidan till insidan, så att mjölet och vattnet bildar en deg. Fortsätt på detta vis till allt vatten tillförts till arbetsytan och blandats med mjölet. Beroende på vädret kan man behöva tillsätta lite mer mjöl eller vatten beroende på hur konsistensen blir.
- Använd nu dina händer till att knåda degen. Tillsätt några nypor salt medan du knådar. Tillsätt mjöl om den är klibbig. Börja knåda och skapa en elastisk och enhetlig deg, 10 minuter.
- Ta fram en större skål och olja in den i olivolja. Lägg ner din fina brödbulle och täck med en kökshandduk eller plastfolie. Låt stå i 2 timmar.
- Efter 2 timmar, dela degen i två bitar och banka ut luften på en mjölad arbetsyta.
- Lägg nu degen i 2 ugnsformar och täck över med en blöt kökshandduk. Låt stå i 1-1,5 timme tills att degen har dubblats i storlek.
- Sätt ugnen på 200 grader celsius. Toppa bröden med exempelvis sesamfrön, eller låt vara som de är. Baka bröden i mitten av ugnen i 30-35 minuter.
- Bröden är klara, njut av världens godaste bröd!