I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på vaniljbullar med vaniljkräm!
Här kommer ett recept på härliga vaniljbullar med vaniljkräm som tillfredsställer alla som vill ha något som smakar ljuvlig vanilj. Gör din egna vaniljkräm enligt detta goda recept eller använd färdigköpt, du väljer!
Vaniljbullar med vaniljkräm är härliga klassiker som hittas på de flesta svenska fiken och konditorierna. Jag gillar att göra dessa bullar när jag vill ha något sött som smakar av härlig vanilj.
Dessa bullar är de mjukaste, fluffigaste vaniljbullarna jag någonsin gjort. Vaniljkrämen i mitten är verkligen pricken över i:et. Vissa kallar vaniljbullar för solbullar, men det är egentligen samma sak. Vaniljbullar har fått detta namn då vaniljkrämen i mitten skiner som en sol!
Om du kan lyckas med bedriften att inte äta upp alla på en gång, så kan dessa bullar frysas riktigt bra, för att tas ut och tinas i 2 timmar innan fikat. De blir lika mjuka och lika oemotståndliga som när du precis bakade dem.
Dessa vaniljbullar med vaniljkräm är ljuvliga till fikat och goda till thé, kaffe, och saft. Bjud dina gäster och låt dem imponeras av den goda smaken!
Receptet – Så gör du:
Vaniljbullar med vaniljkräm
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetIngredienser
Vaniljbulledegen
- 12 dl vetemjöl
- 3 dl mjölk (3% fetthalt, röd mjölk)
- 1,5 dl strösocker
- 125 g smör, rumstempererat
- 1 st ägg, gärna ekologiskt
- 1 tsk salt
- 2 msk malda kardemummakärnor
- 1 paket (50 g) färsk jäst
Vaniljkräm (köpt eller enligt receptet nedan)
- 5 dl mjölk (3% fetthalt, röd mjölk)
- 2 tsk vaniljsocker
- 1,5 dl strösocker
- 7 st äggulor (gärna ekologiska, frys gärna in äggvitorna till framtida recept)
- 1 dl majsstärkelse
- 50 g smör, rumstempererat
Instruktioner
Vaniljbullarna
- Värm mjölken lätt i en kastrull till den är fingervarm, cirka 37 grader Celsius.
- Ta din färska jäst och smula ner den i en större bunke eller matberedare. Häll sedan i mjölken och blanda så att jästen löses upp i mjölken.
- Tärna det rumstempererade smöret i små bitar, och tillsätt strösockret, saltet, smöret och ägget till mjölken i bunken. Blanda om.
- Tillsätt vetemjöl lite åt gången, och blanda så att du får en smidig, enhetlig deg. Fortsätt tills att allt vetemjöl har tillsatts.
- Under en kökshandduk, låt degen jäsa i 30-40 minuter, tills att den dubblats i storlek.
- På en plan mjölad yta, ha ut degen, och dela upp den i 16 lika stora bitar. Forma varje bit till en rund boll, och placera på en bakplåt klädd i bakplåtspapper.
- Tryck till varje boll en aning så de plattas till en aning. Placera en kökshandduk över dem på nytt och låt jäsa dubbelt på nytt, vilket tar ungefär 30-40 minuter. Under tiden, förbered vaniljkrämen (om du inte använder färdigköpt).
Vaniljkrämen
- I en bunke, vispa ihop äggulor, strösocker och majsstärkelse pösigt för hand eller med hjälp av en elvisp. Under tiden, koka upp mjölken i en kastrull.
- Tillsätt mjölken till bunken under vispning.
- För över innehållet från bunken till kastrullen och värm upp medan du rör om. OBS: Det får dock absolut inte koka.
- När västkan tjocknar, häll över i en ren skål. Ha sedan i smöret i skålen, låt smälta (rör om ifall det krävs) och kyl sedan krämen i kylen så den blir kall.
Grädda
- Förvärm ugnen till 220 grader Celsius.
- Fyll upp en spritspåse med vaniljkrämen. Placera spritsen i varje vaniljbulle och tillsätt vaniljkrämen till bullen.
- Grädda i mitten av ugnen i cirka 7 minuter, tills att de fått fin färg. Låt svalna och pensla sedan med smält smör och toppa sedan med härligt strösocker runt vaniljkrämsgrottan i mitten.