Här kommer ett riktigt underbart recept på älggryta som alltid smakar riktigt bra!
Denna underbara älggryta är ljuvligt god, krämig och fin i smaken. Med lite rotfrukter och god kryddning så passar denna älggryta perfekt till varje tillfälle, till fin bjudning såväl som vardag och lugna helgdagar. Dubbla receptet för en större gryta!
Älggryta är en riktig klassiker! Detta är en underbar älggryta med rotfrukter och andra enkla ingredienser som tillsammans ger en magiskt god gryta som alla uppskattar.
Servera denna älggryta med valfria tillbehör, exempelvis kokt potatis, potatismos eller ris, och gärna en enkel, god tomatsallad.
Kort sagt, vill man ha en god älggryta så kan jag verkligen rekommendera detta recept. Smidig och praktisk att laga, med massor av goda ingredienser. Det hela gifter sig bra tillsammans och lyfter fram det goda älgköttet. Anvisningarna hittas precis här nedanför, smaklig måltid!
Receptet – Så gör du:
Underbar älggryta
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetIngredienser
- 1 kg älgkött
- 2 msk smör
- 2 st gula lökar lökar
- 30 g rotselleri
- 4 st medelstora morötter, skalade och skivade
- 4 st vitlöksklyftor, krossade
- 1 msk soja
- 1 st lagerblad
- 1,5 tsk paprikapulver
- 1 msk balsamicovinäger
- salt
- nymalen svartpeppar
- 4 dl vatten
- 3 dl grädde
- lite persilja till garnering
Instruktioner
- Skala 2 st av morötterna, den gula löken och rotselleri, morötterna. Tärna de 2 st morötterna, rotsellerin och löken. Fräs på i lite olja eller smör i grytan, eller i valfri panna.
- Tärna älgköttet till grytbitar i valfri storlek. Stek på även dem i en separat panna, tills det fått färg. Tillsätt sedan tillsammans med grönsakerna till grytan.
- Tillsätt allt förutom grädde och de två övriga morötterna till grytan. Rör om för att blanda.
- Låt grytan puttra under lock i mellan tre till fyra timmar, tills att köttet blivit mört och fint.
- Skala och skiva de 2 st morötterna som sparades tidigare, och skär i fina bitar. Plocka tillfälligt ut köttet och lagerbladet och mixa grytan slät. Tillsätt sedan köttet, morotsbitarna och grädde. Lagerbladet kan slängas i komposten.
- Låt puttra tills att morötterna blivit så mjuka man vill ha dem, smaka av med salt och peppar.
- Färdigt! Garnera gärna med lite färsk persilja!