Ugnsstekt fläsklägg med skysås – Recept

I denna artikel ger jag mitt bästa recept på ugnsstekt fläsklägg. Fläsklägg är riktigt härlig husmanskost som framförallt gifter sig väl med potatis eller surkål.

Fläsklägg är mycket populärt i Tyskland, Polen, Tjeckien, vilket jag har erfarat under mina resor dit. Jag skrev nyligen ett recept på Schweinshaxe vilket är ett klassiskt recept på fläsklägg man ofta ser på Oktoberfest-menyer i Tyskland.

Jag gillar fläsklägg av flera anledningar. För det första är det ofta förbisett som köttbit, och det är en av de billigare fläskbitarna med kilopris runt 40-50 kronor. I saluhallar kan man hitta färsk fläsklägg vilket har en fin kvalitet trots detta.

En klassiker som jag kommer att tänka på gällande ugnsstekt fläsklägg är väl ändå att äta det tillsammans med klassiskt rotmos, för en måltid som är riktig husman.

Detta recept ger fläskläggen, morötter samt en härlig skysås med lök, och till detta rekommenderar vi att sista 25 minutrarna på receptet göra ett gott potatismos. Valet på tillbehör står dock fritt!

Ingredienser (4 portioner)

  • 1,5 kg fläsklägg
  • 2 stora gula lökar, fint hackade
  • 6 vitlöksklyftor
  • 2 stjälkar rosmarin
  • 2 tsk salt
  • 2 tsk timjan
  • 1 tsk vitpepparkorn
  • 2 msk olivolja
  • 50 g smör
  • 3 st morötter

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 125 grader Celsius.
  2. Smörj en ugnstålig form eller en gryta med smör.
  3. Finhacka löken och vitlöken och lägg i botten på din ugnsform tillsammans med rosmarinet.
  4. Skär ett rutmönster på svålen av fläsklägget.
  5. Smörj in fläskläggen med en blandning av krossade vitpepparkorn, salt, olivolja och timjan. Toppa med lite smör
  6. Ha in i ugnen och ugnsstek fläskläggen på 125 grader i ungefär 3 timmar, eller tills köttet är riktigt mört. Efter de första två timmarna, tillsätt skalade morötter i stavform till formen och låt ugnsstekas under sista timmen.
  7. Ta ut ur ugnen när det är klart och tärna fläsket fint. Övergå eventuellt till att steka tärningarna lätt på spisen i stekpanna, gryta eller kastrull för lite extra yta.
  8. Servera med potatismos eller rotmos, samt morötterna. Löken och köttsaften blir en härlig sås till!
Ugnsstekt fläsklägg

Ugnsstekt fläsklägg med skysås

I denna artikel ger jag mitt bästa recept på ugnsstekt fläsklägg. Fläsklägg är riktigt härlig husmanskost som framförallt gifter sig väl med potatis eller surkål.
Förberedelser 10 minuter
Tillagningstid 3 t 10 minuter
Total tid 3 t 20 minuter
Portioner 4 portioner

Ingredienser
  

  • 1,5 kg fläsklägg
  • 2 st stora gula lökar, fint hackade
  • 6 st vitlöksklyftor
  • 2 st stjälkar rosmarin
  • 2 tsk salt
  • 2 tsk timjan
  • 1 tsk vitpepparkorn
  • 2 msk olivolja
  • 50 g smör
  • 3 st morötter

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 125 grader Celsius.
  • Smörj en ugnstålig form eller en gryta med smör.
  • Finhacka löken och vitlöken och lägg i botten på din ugnsform tillsammans med rosmarinet.
  • Skär ett rutmönster på svålen av fläsklägget.
  • Smörj in fläskläggen med en blandning av krossade vitpepparkorn, salt, olivolja och timjan. Toppa med lite smör
  • Ha in i ugnen och ugnsstek fläskläggen på 125 grader i ungefär 3 timmar, eller tills köttet är riktigt mört. Efter de första två timmarna, tillsätt skalade morötter i stavform till formen och låt ugnsstekas under sista timmen. 
  • Ta ut ur ugnen när det är klart och tärna fläsket fint. Övergå eventuellt till att steka tärningarna lätt på spisen i stekpanna, gryta eller kastrull för lite extra yta.
  • Servera med potatismos eller rotmos, samt morötterna. Löken och köttsaften blir en härlig sås till!
Keyword Ugnsstekt fläsklägg

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Kategorier för vidare läsning

hemmanytt logo

Redaktionens produktfavoriter!

Innehåller reklamlänkar.

Få våra senaste nyheter direkt till din e-post!

Prenumerera gratis på vårt nyhetsbrev och få de senaste artiklarna direkt till din e-post.

Vi delar givetvis aldrig din mejladress med någon annan.

Mer läsning