I denna artikel ger jag ett bra recept på tteokbokki, en koreansk favorit!
Tteokbokki är en hjärtlig och kryddig koreansk rätt, som har erövrat smaklökarna hos matälskare över hela världen. Nu kan svenska hemmakockar njuta av denna fantastiska rätt med en enkel, anpassad version i form av detta recept.
Ingredienserna till Tteokbokki kan hittas i många asiatiska livsmedelsbutiker runt om i Sverige. Torkade koreanska risnudlar (tteok) finns oftast i den asiatiska hyllan eller i sektionen för internationella livsmedel. Gochujang och sojasås är också vanliga i dessa butiker. När det gäller osten kan du hitta mozzarella eller cheddarost i din lokala mataffär.
Tteokbokki kan serveras som en huvudrätt eller som en del av en större koreansk måltid. Traditionellt serveras den i en stor skål eller gryta, med rikligt med sås och nudlar. För att ge rätten en extra dimension kan du garnera med färska vårlökar och sesamfrön. Det är vanligt att servera Tteokbokki som en del av en buffé eller som ett tilltugg på en festlig middag.
Om du har några rester av Tteokbokki kan du enkelt förvara dem i kylen för att njuta av dem senare. Placera rätten i en lufttät behållare och förvara den i kylen i upp till 2-3 dagar. Vid uppvärmning, lägg till lite vatten eller buljong för att ge lite extra vätska åt nudlarna och därigenom återuppväcka smakerna.
Testa något nytt och ta din smakupplevelse till nya höjder med Tteokbokki! Här kommer receptet!
Receptet – Så gör du:
Tteokbokki
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetIngredienser
- 250 g torkade koreanska runda risnudlar (tteok)
- 1 liter vatten
- 200 g mozzarella eller cheddar, skuren i små bitar
- 2 msk gochujang (koreansk chilipasta)
- 1 msk sojasås
- 1 msk strösocker
- 2 st grönsaksbuljongtärningar
- 2 st morötter, skurna i tunna strimlor
- 1 st zucchini, skuren i tunna strimlor
- 2 st vårlökar, skurna i bitar
- 1 tsk sesamolja
- 1 tsk sesamfrön (till garnering)
- Rapsolja (för stekning)
Instruktioner
- Koka upp 1 liter vatten i en stor kastrull.
- Tillsätt de torkade risnudlarna (tteok) i det kokande vattnet och koka dem enligt anvisningarna på förpackningen tills de blir mjuka. När nudlarna är klara, häll av vattnet och ställ nudlarna åt sidan.
- Värm upp en stekpanna med lite rapsolja på medelhög värme. Stek morötterna och zucchinin i cirka 3-4 minuter tills de blir lite mjuka. Ta ut grönsakerna från stekpannan och ställ åt sidan.
- I samma stekpanna, tillsätt lite mer rapsolja om det behövs och lägg i gochujang, sojasås och socker. Stek blandningen på medelhög värme i cirka 2 minuter tills den blir aromatisk.
- Tillsätt 1 liter vatten i stekpannan och smula i grönsaksbuljongtärningarna. Rör om tills buljongen har lösts upp och såsen börjar koka.
- Tillsätt de kokta nudlarna, morötterna, zucchinin och ostbitarna i stekpannan. Rör om försiktigt så att alla ingredienser täcks av såsen och osten smälter. Låt det koka i cirka 5-7 minuter tills såsen tjocknar något.
- När såsen har tjocknat och tteokbokkin har fått en härlig konsistens, tillsätt vårlök och sesamolja. Rör om en sista gång och låt koka i ytterligare 1-2 minuter.
- Servera tteokbokkin varm och strö över lite sesamfrön som garnering. Njut av denna koreanska klassiker!