I början på hösten fick vi en otroligt fin skörd av aroniabär. Jag var innan dess lite orolig för att den inte skulle ta sig med tanke på hur det såg ut ett tag, men det blev faktiskt en succé med stora mängder bär! I denna artikel delar jag med mig av hur man kan torka aroniabär, med dehydrator eller ugn!
När vi tillsammans hade plockat bären här hemma så var jag intresserad av att torka dem. Detta var något nytt för mig, och jag har ju en dehydrator hemma.
Jag testade att torka aroniabären både med dehydrator och ugn, för att lära mig hur det funkar och sedan dela med mig till er!
Att torka bären var väldigt enkelt i min pålitliga gamla dehydrator, men det går också bra att torka aroniabär i ugn, vilket jag kommer till strax!
Vad är så speciellt med aroniabär då? Forskare har fastställt att den svarta sorten av aroniabär som vi också odlar hemma hos oss har den högsta koncentrationen av antocyaniner som finns i någon frukt.
Antocyaniner är vattenlösliga pigment som producerar blå, violetta och röda färger i växter.
Forskare tror även att dessa pigment innehåller antioxidanter som vid intag av exempelvis aroniabär ska kunna ha inverkan på kroppens försvar mot oxidativ stress, vilket anses vara viktigt exempelvis vid inflammationsprocesser.
Aroniabär är rätt tåliga och kan konserveras i många dagar utan att torkas, men vill du konservera dem över flera veckor eller månader är det ett bra val att torka dem. När du väl plockat klart kan bären hållas färska länge än många andra små frukter, och de krossas inte heller lika lätt. De kan förvaras i rumstemperatur några dagar eller flera dagar längre i kylen.
Torkade aroniabär är perfekt med granola, frukt, som flingor eller snacks.
Så här torkar du aroniabär!
Receptet – Så gör du:
Torkade aroniabär
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetUtrustning
Ingredienser
- 500 g eller annan helt valfri mängd aroniabär
Instruktioner
Med dehydrator
- Det första man gör är att helt enkelt skölja av bären, avlägsna pinnar och blad, och sedan låta dem rinna av lite. Sedan lägger man dem på dehydratorbrickorna i ett enda lager och sätter på låg värme (gärna under 50 grader).
- På 24 timmar får man perfekt torkade aroniabär redo att ätas.
- Förvara i lufttät glasburk.
Med ugn
- Det första man gör är att helt enkelt skölja av bären, avlägsna pinnar och blad, och sedan låta dem rinna av lite.
- Värm ugnen till 130 grader.
- Lägg aroniabären på en bakplåt med bakplåtspapper.
- Grädda 1,5 timmar med omrörning var 30:e minut.
- Stäng sedan av ugnen, men låt stå i ugnen i 2 timmar för att avsluta uttorkningen av aroniabären.
- Förvara i en lufttät glasburk.
Funkade bra att torka i ugn, men blev lite blött kvar. Hur länge tar det för att de ska bli helt torra? Ja vill kunna mala bären för att kunna strö på lite av varje?
Tacksam för svar.
Vänligen