Här är ett recept på äkta szechuansås! Szechuansås används som en smakrik woksås för grönsaker eller nudlar, eller som en smakrik marinad för tofu, kyckling, räkor eller nötkött! Vi tycker det är hälsosammare att göra egen szechuansås än att köpa versioner utan konserveringsmedel eller sms, den är glutenfri anpassningsbar och vegan! Kan göras på 5 minuter platt och håller i 10 dagar i kylen!
Szechuansås är en kinesisk sås och jag älskar att ha den i framförallt wokar och till marinering av kött och tofu. Det bästa med att göra egen är att man kommer undan alla konserveringsmedel, sockerarter och tillsatser som finns i butiksköpta såser. Därför älskar jag att göra min egna hemma. Så snabbt och enkelt!
Det bra med szechuansås är att du kan anpassa den till hur du vill ha den. Exempelvis kan du göra den lite starkare eller lite mildare, baserat på dina preferenser kring smak.
Receptet - Så gör du:
Szechuansås
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetUtrustning
Ingredienser
- ½-1 tsk svartpepparkorn
- 0,5 dl sojasås
- 3 msk honung
- 1 msk sesamolja
- 1 msk risvinäger
- 3 st vitlöksklyftor, finhackade (använd en vitlökspress)
- 2 tsk färsk ingefära, finhackad
- 1 msk sambal oelekmer, tillsätt mer/mindre för starkare/mildare sås
- valfritt: 2-3 tsk majsstärkelse för att få den tjockare (bra för woksås)
Instruktioner
- Rosta pepparkornen genom att steka dem i en torr stekpanna på medelvärme tills de doftar. Tar cirka 1-2 minuter. Krossa pepparkornen.
- Lägg alla ingredienser i en medelstor skål eller liten burk och rör om tills det är väl blandat.
- Om du använder den som woksås och du vill göra den tjockare, vispa i 2-3 tsk majsstärkelse.
- Om du använder som marinad, avstå från majsstärkelsen. Se till att krydda det du marinerar (kyckling, tofu, nötkött, med mera) med salt . Enbart marinaden är troligen inte tillräckligt salt!
- Klart!