I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på syltade apelsinskal. Syltade apelsinskal anses vara en unik delikatess som inte kommer att lämna någon oberörd. De passar oerhört bra till varma drycker och används flitigt som konfektyrgodis.
Det är lite jobb bakom att få till syltade apelsinskal, men jag tycker helt klart det är värt det. Dessa små bitar apelsinskal är ju helt magiska att äta.
Jag tycker dessutom det är väldigt trevligt att pyssla med att göra syltade apelsinskal. Det tar ju sin lilla tid, men det är ju inte så att man behöver jobba konstant, utan den står ju mest i vatten medan man väntar och gör annat under tiden.
Jag älskar framförallt syltade apelsinskal tillsammans med en smörgås och kaffe en skön morgon. Det är alldeles toppen.
En annan bra grej är ju också att de håller sig väl i en glasburk. Det man gör räcker en bra tid, innan det är dags att göra nya syltade apelsinskal!
Detta recept är både roligt och gott att göra. Speciellt denna tid på året tycker jag att det är trevligt och passar fint! Testa gärna receptet nedanför och ha så kul!
Receptet – Så gör du:
Syltade apelsinskal
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetUtrustning
Ingredienser
- 6 st apelsiner
- 700 ml vatten
- 0,6 kg ströstocker
- 60 ml färskpressad citronsaft
Instruktioner
- Tvätta apelsinerna noggrant med rinnande vatten och en borste. Häll kokande vatten över apelsinerna så att du kan befria skalet från kemikalier.
- Skär apelsinerna i fyra lika stora klyftor. Ta bort de vita bitarna från skalet, som smakar bittert.
- Skala av skalet från apelsinerna i strimlor, och lägg i en lämplig behållare, exempelvis en glasburk.
- Fyll innehållet i behållaren med kallt vatten, låt stå över natten eller i 12 timmar. Överväg att byta vatten var 3-4:e timme. På detta sätt får du bort bitterheten i apelsinskalssmaken.
- Under tiden i vattnet kommer apelsinskalen att krulla ihop sig lite, och det är riktigt bra. Rulla ihop dem till små cirklar. Nu är det dags att ta fram nål och tråd. Målet är att trä alla apelsinskal på en tråd med hjälp av nålen. Lägg sedan tråden med apelsinskalen i en stekpanna.
- Häll i vatten i pannan, och koka upp skalet i 20 minuter efter att du sett de första bubblorna i vattnet.
- Häll av kokande vatten, men upprepa processen av att koka apelsinskalen 4-5 gånger.
- Under den sista rundan, börja då med apelsinskalen i en skål. Häll först i vattnet som anges i receptet (350 ml), och tillsätt sockret (300 g) till stekpannan. Vänta med att ha i apelsinskalen.
- Placera behållaren på spisen på hög effekt, och invänta kokning. Sänk då spisen till medelhög effekt. Lägg nu apelsinskalen i sirapen. Koka på medelvärme i cirka 35 minuter. Vänta på fullständig kylning. Häll i citronsaft, och upprepa processen av att koka ännu en gång.
- Klart! Förvara i en glasburk.