I denna artikel vill jag ge er ett bra recept på svart vitlök!
Svart vitlök är vanlig, vit vitlök som genomgår en typ av fermentering. Den blir otroligt god med sin sötsyrliga smak! Gott i en salladsdressing, i såser, i pasta, och mycket mer!
Svart vitlök i sig är inget man kan odla, utan den görs genom att man sätter vanlig vit vitlök i låg, kontrollerad värme i elva dagar till tre veckor. Detta ger den svarta färgen och en komplex, ljuvlig smak!
Det bästa sättet att göra svart vitlök är med en riskokare. Jämfört med andra metoder är det enklast med riskokare och nästan omöjligt att misslyckas!
Valet av vitlök gör skillnad! Speciellt när receptet tar cirka 2 veckor. Jag rekommenderar att man använder ekologiska friska vitlöksklasar för att göra svart vitlök. Det gör väntan mer värd det!
Som man förstår tar det några dagar att göra svart vitlök. Resultatet är dock värt det, eftersom det går att använda till att förhöja smaken i massvis av olika rätter.
Sammanfattningsvis så hoppas jag att ni får till en riktigt god svart vitlök när ni ger detta receptet ett försök. Att följa anvisningarna nedan har fungerat riktigt bra för mig! Testa gärna!
Receptet – Så gör du:
Svart vitlök
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetUtrustning
Ingredienser
- 6 st till 12 st hela vitlöksklasar av bra kvalitet
Instruktioner
- Placera ett lager hushållspapper nederst i riskokaren och lägg vitlöksklasarna med roten nedåt ovanpå. Vitlöksklasarna kan ligga ovanpå varandra. Toppa med ett lager hushållspapper till.
- Slå på "varm"-inställningen (inte "cook"-inställningen) på riskokaren och stäng locket. Om man har en riskokare som kan ställa in en specifik temperatur, ställ in temperaturen på 70-80°C. Denna temperatur behåller näringsämnena i svart vitlök bäst. Varm-inställningen brukar vara 65-70°C vilket också passar utmärkt.
- Nu ska vitlöken stå i 11 dagar till 3 veckor. Titta till vitlöken efter 10-11 dagar för att bedöma hur färdig den är. Färdig svart vitlök har ett svartbrunt skal och svarta vitlöksklyftor. Klyftorna ska smaka sött och nästan inte ha någon vitlökslukt. Konsistensmässigt ska svart vitlök vara mjuk och nästan geléliknande när den är färdig. Annars kan den behöva några dagar till innan ytterligare kontroll. Det är viktigt att kontrollera att vitlökarna inte är för uttorkade. Om dina vitlökslökar har svartnat ordentligt är de redo att tas ut ur riskokaren.
- Om dina vitlökar är färdiga, ta ut ur riskokaren, stäng av den, och låt vitlöksklasarna stå på en tallrik i rumstemperatur i en dag. Detta gör att extra fukt och kvarvarande lukt kommer ut.
- Färdigt! Njut av din svarta vitlök! Förvara i en lufttät behållare i upp till 6 månader i kylen. Skala allt på en gång för en snygg bild, annars är det bra att skala vitlöksklasarna efter behov.