I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på surdegsbullar!
Dessa surdegbullar med kanel är ett måste att testa. En söt, klibbig och läcker svensk klassiker, toppad med aptitretande pärlsocker och en superenkel sockerglasyr.
Att göra dessa surdegsbullar med kanel väcker minnen av goda stunder! Surdegsbullar är en populär goding som serveras på fik landet över. En klassisk fika för mig är surdegsbulle tillsammans med kaffe med skummad mjölk!
Precis som många andra surdegsrecept, så kräver surdegsbullar lite tålamod då de måste få jäsa till sig ett dygn.
Den söta surdegen
För att göra surdegen vi kommer använda till dessa surdegsbullar krävs följande ingredienser (mängder för 12 st surdegsbullar).
- 50 g aktiv surdegsstarter
- 0,5 dl mjölk (3% fetthalt)
- 50 g vetemjöl
- 10 g socker
Blanda aktiv surdegsstarter, mjölk, mjöl och socker i en medelstor skål/burk. Täck för/stäng och låt jäsa på en varm plats, helst vid cirka 25°C i 4 timmar, eller tills surdegen har fördubblats/tredubblats i storlek.
Surdegen blir magisk
Surdegen i dessa surdegsbullar blir en absolut fröjd att arbeta med. Mjuk, elastisk och smörig. Det är viktigt att knåda degen tillräckligt länge för att helt utveckla gluten och få till rätt konsistens. Det, tillsammans med jäsning, är nyckeln till en mjuk, smakrik och lätt surdegsbulle.
När jag gör recept med surdegar som kräver långa knådningstider ser jag alltid till att använda kall vätska (i detta fall mjölk). Detta för att se till att degen inte överhettas under knådningen.
Receptet – Så gör du:
Surdegsbullar
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetIngredienser
Söt surdeg
- 50 g aktiv surdegsstarter
- 0,5 dl mjölk (3% fetthalt)
- 50 g vetemjöl
- 10 g socker
Huvudsakliga degen
- 550 g vetemjöl special
- 100 g socker
- 100 g osaltat smör, rumstempererat och uppskuret i tärningar
- 1 tsk salt
- 2,5 dl kall mjölk (3% fetthalt)
- 2 st ägg
- den söta surdegen
Kanelfyllning
- 100 g smör
- 100 g socker
- 2 msk kanel
Glasyr
- 50 g farinsocker
- 50 g vatten
- pärlsocker (frivilligt)
Instruktioner
Söt surdeg
- Börja med att blanda aktiv surdegsstarter, mjölk, mjöl och socker i en medelstor skål. Täck över och jäs på en varm plats i 4 timmar eller tills innehållet har fördubblats/tredubblats i storlek.
Huvudsakliga degen
- Börja med att samla ihop alla ingredienser till den huvudsakliga degen. Tillsätt dem alla till en stor bunke, inklusive den söta surdegen, men förutom smöret. På en elvisp, koppla på dina degkrokar. Blanda degen på medelhastighet tills degens alla ingredienser går ihop. Täck över och låt degen vila i 30 minuter.
- Starta din mixer igen och knåda med degkrokarna på nytt på medelhastighet i 5-10 minuter.
- Lägg sakta i det mjukade smöret, en bit i taget.
- När allt smör är tillsatt fortsätter du att knåda på medelhastighet i 15-25 minuter tills du kan sträcka ut degen och så gott som se igenom den utan att den går sönder.
- Lägg degen i en ren skål och jäs på en varm plats, helst vid en temperatur på cirka 25°C, i två timmar.
- Efter två timmar, överför degen till kylen för att kalltålig i minst sex timmar.
Kanelfyllning
- Tillsätt mjukt smör, farinsocker och kanel i en skål. Blanda med en gaffel tills du har en bredbar smet. Låt stå i rumstemperatur tills du är redo att forma bullarna.
Forma surdegsbullarna
- Placera din deg på en lätt mjölad, plan arbetsyta. Du kan vilja låta degen stå i rumstemperatur i cirka 10 minuter om den är riktigt kall och svår att arbeta med.
- Kavla ut degen till en 50x30cm rektangel med hjälp av en kavel.
- Fördela kanelfyllningen jämnt på degtäcket, exempelvis med hjälp av en spatel.
- Ta tag i en hörnen på långsidorna av degen och vik, så den täcker 2/3 av degen, ta sedan tag i den andra sidan och vik den över degen, över till den andra långsidan, så du inte längre ser kanelen.
- Kavla några drag över degen ett par gånger med en kavel för att jämna ut sidorna.
- Använd en vass kniv för att skära degen i 12 remsor, ungefär 4 cm vardera.
- Dela varje remsa i tre på längden, men lämna cirka 1 cm på en sida sammanfogad, så remsorna fortfarande sitter ihop. Fläta remsorna för att skapa en tretrådig fläta, och vik änden under bullen. Det behöver inte vara perfekt gjort, surdegsbullarna kommer fortfarande se otroligt fina ut. Låter flätandet krångligt, sök på YouTube efter hur man snurrar kanelbullar så ser man tekniken.
- Lägg alla de färdigflätade surdegsbullarna på en plåt klädd med bakplåtspapper.
- Täck plåten och jäs vid cirka 25°C i 10-12 timmar tills de har blivit dubbelt så stora.
Grädda
- Värm ugnen till 180°C och grädda surdegsbullarna i 18-20 minuter tills de är gyllenbruna. Under tiden kan du göra glasyren.
Farinsockerglasyr
- Tillsätt ingredienserna i en liten kastrull och värm upp på medelvärme tills allt socker är upplöst.
- När bullarna är ute ur ugnen, pensla omedelbart på surdegsbullarna med bakelsepensel. Lägg över till ett galler och låt bullarna svalna i 20-30 minuter innan servering. Kan frysas!
De godaste och vackraste kanelbullar man kan tänka sig! Rejäl storlek och väldigt gott med faringlasyren! Man känner sig så stolt när man kan bjuda sina nära och kära på dessa bullar. Jag har aldrig tidigare varit i närheten av detta resultat!
Tack för ett fantastiskt recept.
Världens godaste kanelbullar, det finns inget recept som slår dessa! De tar sin tid med all jäsning så man får planera lite men oj vad det är värt det!