I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på stifado, en grekisk nötköttsgryta!
Detta är för mig det perfekta receptet på stifado, en traditionell grekisk nötköttsgryta. Ett enkelt och traditionellt grekiskt recept som ger en gryta som fullständigt smälter i munnen!
Grekisk stifado är ett väldigt lätt recept att följa och tillaga. Det är ett recept jag har blivit fullständigt kär i och som alla uppskattar!
Traditionellt så serveras denna grekiska stifado med orzo, ris, pasta eller pommes frites. För de kalla vinterdagarna, servera gärna med ett krämigt potatismos för en värmande och rejäl måltid. Det värmer upp vilken kväll som helst!
Du också servera din stifado med något läckert bröd och även en uppfriskande grekisk fetasallad!
Möjligheterna med denna rätt är många, och jag hoppas du gillar detta enkla men goda och mättande recept!
Det enda som kan vara lite tidskrävande är att skala all löken. Ett litet knep för att spara mycket tid och ansträngning är att doppa ned löken i kokande vatten i cirka 30 sekunder. Nyp sedan varje lök i sin stjälkände och skalet åker rakt av!
Receptet - Så gör du:
Stifado (grekisk nötköttsgryta)
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetIngredienser
- 1 kg nötkött skuret i grytbitar
- 1,5 kg pärllök, skalad
- 0,25 dl olivolja
- 1,5 dl rött vin
- 3 msk rödvinsvinäger
- 400 g krossade tomater
- 1 msk tomatpuré
- 1 st lagerblad
- 3 st till 4 st kryddpepparkorn
- salt och nymalen peppar
- lite vatten
Instruktioner
- Värm oljan i en gryta, tillsätt köttet (i omgångar) och bryn tills det fått färg på alla sidor. Tillsätt inte allt kött i kastrullen om det inte får plats, kör hellre i omgångar, så att temperaturen på oljan förblir hög och köttet får en ordentlig stekning på alla sidor. När det är klart, ta ut köttet med en slev, lägg på ett fat, täck över och ställ åt sidan.
- Skala och skär löken på tvären, tillsätt ned i grytan i samma olja som användes för att bryna köttet, sänk till medelvärme och fräs tills löken mjuknat men inte fått färg (ca 10 minuter).
- Häll i vinet och rödvinsvinägern, täck över och låt puttra i 3 minuter.
- Tillsätt köttet tillsammans med dess saft ned i kastrullen, tillsätt även tomatpuré och låt fräsa. Tillsätt krossade tomater, lagerblad, kryddpeppar, och lite vatten tills köttet är täckt. Koka upp, sänk värmen och låt sjuda under lock i 1,5 timme, eller tills köttet är mört och såsen tjocknat. Medan det puttrar, kolla då och då om den behöver lite vatten; du vill inte att det ska torka ut. Om det gör det, häll i 1 deciliter vatten och rör om. Mot sista tiden av tillagningstiden, krydda väl med salt och peppar efter smak.
- Servera med pasta och riven ost, eller kokt färskpotatis. Njut!