I denna artikel ger jag mitt bästa sätt att göra stekt färskpotatis!
Kokt färskpotatis i all sin ära, men i mitt tycke är färskpotatis om möjligt ännu godare när den steks i smör eller olivolja. Så här gör du!
Stekt färskpotatis är vanligt att göra till grilltillbehör och bearnaisesås. Gott till grillat kött, biffar, oxfilé, och fläskfilé, exempelvis!
Om man vill kan man lägga till lite lök och steka den tillsammans med färskpotatisen. Detta kan vara gott beroende på vad man ska äta till färskpotatisen, och självklart på ens egna smak för stunden!
Olivolja eller smör? En klassiker är att steka färskpotatisen i smör, men olivolja ger en mer medelhavsaktig känsla, speciellt om du också väljer att krydda med härlig oregano.
Hoppas färskpotatisen smakar och ha en riktigt trevlig måltid önskar jag!
Hur mycket färskpotatis går det åt per person? Man kan uppskatta att det går åt cirka 200-250 g färskpotatis per person!
Receptet – Så gör du:
Stekt färskpotatis
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetIngredienser
- 0,8 kg till 1 kg färskpotatis
- olivolja eller smör
- salt och vitpeppar
- oregano (valfritt)
Instruktioner
- Skrubba och koka din färskpotatis i saltat vatten i ungefär 7 min, eller använd kall färskpotatis som kokats vid ett tidigare tillfälle. Låt potatisen svalna och torka innan stekning.
- När potatisen slutat ånga, skär i hälften för att få lite mer stekyta.
- Stek potatisen på medelvärme i en stekpanna i en klick smör eller olivolja. Tillsätt under tiden kryddor, och sänk värmen när färskpotatisen börjat få färg. Låt potatisen bli genomvarm.
- Servera din stekta färskpotatis med valfritt tillbehör!