I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på söt pajdeg!
En riktigt god söt pajdeg är inte svår att göra med detta recept, oavsett vilken typ av paj du gör, varm eller kall!
Resultatet av detta recept på söt pajdeg i fransk stil är en perfekt, lätt smulig, flagnande pajdeg. Jag gillar denna söta pajdeg till både kalla och varma pajer, för den funkar riktigt bra till båda.
Det är inte svårt att göra sin egna söta pajdeg och ingredienserna är inte avancerade. Men att ha ett recept som detta till hands hjälper verkligen till!
Kort sagt så älskar jag verkligen detta recept på söt pajdeg och tycker det är riktigt bra. Testa gärna receptet nedan till en paj cirka 25 cm i diameter!
Receptet – Så gör du:
Söt pajdeg
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetIngredienser
- 1,5 dl strösocker
- 1 nypa salt
- 4 dl vetemjöl
- 125 g osaltat smör, i rumstemperatur
- 1 st ägg
Instruktioner
- Mosa smöret i en bunke med hjälp av en spatel i en skål tills det är slätt.
- Tillsätt strösocker och blanda allt är införlivat.
- Tillsätt ägget och blanda med en gaffel. Tillsätt även hälften av mjölet och saltet, och tillsätt gradvis resten av mjölet. Degen ska bli lite lätt klumpig.
- Vänd ut på en ren yta eller bänk och blanda med händerna, försök att få den att gå ihop men rör vid den så lite som möjligt.
- När du har en smidig degboll, slå in den i plast och ställ i kylen i minst 1 timme.
- När du är redo att kavla, ta ut degen från kylen och låt mjukna i rumstemperatur i några minuter. Degen ska fortfarande vara kall.
- Börja rulla degen på en lätt mjölad bänk, tillsätt mer mjöl på arbetsytan om degen fastnar.
- När du har rullat degen några centimeter större än din pajform, cirka 22-24 cm, använd händerna för att sänk ned degen i pajformen.
- Nagga botten med en gaffel och frys i 20 minuter eller ställ i kylen i 1 timme.
- Värm ugnen till 180°C och ställ fram pajdegen i rumstemperatur i några minuter.
- Grädda i mitten av ugnen i 15 minuter för att förgrädda, eller baka i 20-25 minuter för att färdiggrädda pajdegen helt.