I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på sockerfri sockerkaka!
Detta är en sockerkaka utan tillsatt socker, som är klassisk sett både till smaken och till konsistensen. Valfritt är att tillsätta citronsaft och citronskal för lite extra god smak!
Denna sockerfria sockerkakan är mycket lik andra sockerkakor, och den smakar minst lika ljuvligt till fikat, kaffet, eller till efter maten. Perfekt om man inte har socker, vill ha en mindre söt kaka, eller helt enkelt bara vill hålla nere på det.
Se gärna till att dina ägg får stå framme lite innan man börjar med att göra kakan, så de hinner bli rumstempererade innan vispning för bäst konsistens!
Jag hoppas ni gillar denna sockerfria sockerkaka lika mycket som jag gör. Samma fina konsistens som vanliga sockerkakor, men alltså lite mindre söt i smaken! Perfekt till fika och mellanmål faktiskt! Ha det så roligt!
Receptet – Så gör du:
Sockerfri sockerkaka
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetIngredienser
- 3 st ägg
- 1,5 dl lättströ/sötningsmedel
- 75 g smör
- 3 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- smör och ströbröd till formen
- valfritt: 1 dl pressad citronsaft
- valfritt: rivet skal av 1 citron, helst ekologisk
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175°C.
- Vispa äggen ljust och fluffigt, gärna med elvisp. Tillsätt lättströ/sötningsmedel och rör om.
- Tillsätt smöret och citronsaften till en kastrull. När det kokar, ta sedan genast av värmen. Om du bara använder smör, smält bara smöret och ta av från värmen. Tillsätt smörblandningen till äggblandningen och rör om.
- I en separat skål, blanda vetemjöl, bakpulver och valfritt rivet citronskal, och tillsätt ner i smeten. Blanda.
- Smörj och bröa en form och grädda i nedre tredjedelen av ugnen på 175°C i cirka 30-40 minuter.
- Färdigt! Ta ut ur ugnen och låt svalna lite. Njut av din sockerfria sockerkaka!
Jag använde 4st små ägg, 3dl Rustique, en halv dl citronsaft plus hela rivna skalet, en halv dl vatten blandat med smöret för att få ner temp, 0.75 dl muscovadosocker plus en matsked Akacia-honung, en halv dl kokosflingor och blandade torrvaror för sig, våtvaror enligt instruktion, vek sedan in torrvarorna. Gräddade i 35 min. Blev helt underbar! Tack! 🙂
Håller med om att mjölk kan va ett bra alternativ, för smeten var väldigt kompakt
Jag tillsätter 1,5 dl mjölk i smeten, annars blir kakan alldeles för kompakt tycker jag
Den lyfte sig ok men den blev lite för kompakt Kanske ska testa nästa gång att ha mindre mjöl I ett normalt recept har man ju två dl mjöl o inte tre och en halv Får testa o återkomma Tack för receptet