I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på sockerfri äppelpaj!
Detta är en hälsosammare och lättare version av äppelsmulpaj. Fri från tillsatt socker, så kan man säga att detta förutom det naturliga sockret från äpplena är en sockerfri äppelpaj som tar bara några minuter av förberedelser, och passar att laga året runt!
Alla typer av äpplen funkar i princip för denna sockerfria äppelpaj. Det bästa äpplet för äppelsmulpaj är dock enligt min mening är Granny Smith-äpplet och den typen har jag använt i flera år med detta recept. Det misslyckas aldrig och dem har den perfekta nivån av syrlighet och fasthet när de tillagas.
Servera gärna med med vaniljglass. Nuförtiden kan du köpa sockerfri vaniljglass på de flesta större matbutikerna. Vanilsås kan också hittas med låg sockerhalt. Om du du inte gillar vaniljsås, eller glass, är vispgrädde ett gott val. Den är rik och läcker och du kan köpa den överallt.
Du kan förvara din sockerfria äppelpaj i kylen (täckt med plastfolie eller folie) i 2 till 3 dagar.
Du kan värma upp denna äppelpaj utan tillsatt socker antingen i mikrovågsugn eller ugn. Jag brukar värma i mikron i 30 sekunder om jag har bråttom. Alternativt i en förvärmd ugn i 15 minuter för att återuppliva den knapriga smuliga toppingen och för att värma äpplena!
Receptet – Så gör du:
Sockerfri äppelpaj
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetIngredienser
Fyllningen
- 8 st stora äpplen (gärna Granny Smith)
- 1 tsk kanel
- 0,75 dl granulerat sötningsmedel (exempelvis stevia)
Smultopping
- 2,5 dl havregryn
- 2 dl vetemjöl
- 1,5 dl granulerat sötningsmedel (exempelvis stevia)
- ½ tsk bakpulver
- 120 g osaltat smör, kallt
- nypa salt
Instruktioner
- Värm ugnen till 180 grader Celsius.
- Skala äpplena och skär i bitar.
- Tillsätt de skivade äpplena, granulerat sötningsmedel, och kanel i en stor blandningsskål. Rör om med en sked.
- Lägg äpplena i en smörad ugnsform (medelstor rund eller fyrkantig är idealiskt).
- Lägg alla ingredienser till smultoppingen i en skål och använd fingrarna för att pressa igenom smöret så att det blir en klibbig smulblandning.
- Bred smulningen över äpplena och grädda i 40 till 45 minuter i mitten av ugnen tills det är gyllene.
- Låt äppelpajen svalna i 10 minuter innan den serveras med sockerfri vaniljsås, sockerfri glass eller vispgrädde.
- Njut av din äppelpaj utan tillsatt socker!