Sockerfri äppelpaj – Recept

5/5 baserat på 1 betyg

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på sockerfri äppelpaj!

Detta är en hälsosammare och lättare version av äppelsmulpaj. Fri från tillsatt socker, så kan man säga att detta förutom det naturliga sockret från äpplena är en sockerfri äppelpaj som tar bara några minuter av förberedelser, och passar att laga året runt!

Alla typer av äpplen funkar i princip för denna sockerfria äppelpaj. Det bästa äpplet för äppelsmulpaj är dock enligt min mening är Granny Smith-äpplet och den typen har jag använt i flera år med detta recept. Det misslyckas aldrig och dem har den perfekta nivån av syrlighet och fasthet när de tillagas.

Servera gärna med med vaniljglass. Nuförtiden kan du köpa sockerfri vaniljglass på de flesta större matbutikerna. Vanilsås kan också hittas med låg sockerhalt. Om du du inte gillar vaniljsås, eller glass, är vispgrädde ett gott val. Den är rik och läcker och du kan köpa den överallt.

Du kan förvara din sockerfria äppelpaj i kylen (täckt med plastfolie eller folie) i 2 till 3 dagar.

Du kan värma upp denna äppelpaj utan tillsatt socker antingen i mikrovågsugn eller ugn. Jag brukar värma i mikron i 30 sekunder om jag har bråttom. Alternativt i en förvärmd ugn i 15 minuter för att återuppliva den knapriga smuliga toppingen och för att värma äpplena!

Sockerfri äppelpaj

Receptet – Så gör du:

Sockerfri äppelpaj

5/5 baserat på 1 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Pinterest Facebook Skriv ut receptet
Detta är en hälsosammare och lättare version av äppelsmulpaj. Fri från tillsatt socker, så kan man säga att detta förutom det naturliga sockret från äpplena är en sockerfri äppelpaj som tar bara några minuter av förberedelser, och passar att laga året runt!
Förberedelser 10 minuter
Tillagning 30 minuter
Totalt 40 minuter
Portioner 6 portioner

Ingredienser
 

Fyllningen

  • 8 st stora äpplen (gärna Granny Smith)
  • 1 tsk kanel
  • 0,75 dl granulerat sötningsmedel (exempelvis stevia)

Smultopping

  • 2,5 dl havregryn
  • 2 dl vetemjöl
  • 1,5 dl granulerat sötningsmedel (exempelvis stevia)
  • ½ tsk bakpulver
  • 120 g osaltat smör, kallt
  • nypa salt

Instruktioner

  • Värm ugnen till 180 grader Celsius.
  • Skala äpplena och skär i bitar.
  • Tillsätt de skivade äpplena, granulerat sötningsmedel, och kanel i en stor blandningsskål. Rör om med en sked.
  • Lägg äpplena i en smörad ugnsform (medelstor rund eller fyrkantig är idealiskt).
  • Lägg alla ingredienser till smultoppingen i en skål och använd fingrarna för att pressa igenom smöret så att det blir en klibbig smulblandning.
  • Bred smulningen över äpplena och grädda i 40 till 45 minuter i mitten av ugnen tills det är gyllene.
  • Låt äppelpajen svalna i 10 minuter innan den serveras med sockerfri vaniljsås, sockerfri glass eller vispgrädde.
  • Njut av din äppelpaj utan tillsatt socker!
Måltid Efterrätt
Kök Svenskt
Nyckelord Sockerfri äppelpaj

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)




Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar