I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på snabbinlagd gurka, som bara tar 10 minuter att göra. För att göra dessa snabbinlagda gurkor behöver du helt enkelt blötlägga gurkorna i en vinägerlake. Min lake kräver vatten, vinäger, socker (valfritt) och salt, och du låter helt enkelt gurkorna vila i saltlaken i kylen tills du är redo att äta dem.
Att låta gurkorna vila längre hjälper till att smakerna utvecklas mer, så en blötläggning över natten är idealisk, men det går också bra att äta direkt!
Vit vinäger är den traditionella vinägern för detta recept och ett bra ställe att börja. Om du vet att du gillar äppelcider eller risvinäger är de också bra.
Vit vinäger är klar, färglös och har en mjuk arom och syrlig smak. Men du kan verkligen använda vilken vinäger du vill och har till hands, som äppelcidervinäger eller risvinäger. Det här receptet är flexibelt!
Dessa inlagda gurkor håller sig ungefär en vecka i kylen. Ju längre de står i kylen desto mindre krispiga blir de.
Du vill gärna välja en gurka som har ett tjockare skal. Det hjälper gurkan att hålla sig krispig.
Jag älskar att tillsätta sockret och det gör min mamma också, men min mormor tillsätter inte så mycket (hon lägger bara till några teskedar). Jag säger prova och se vad du gillar.
Du kan dessutom återanvända din lake en eller två gånger, tillsätt helt enkelt bara mer gurka!
Receptet – Så gör du:
Snabbinlagd gurka
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetIngredienser
- 2,5 dl vatten
- 0,75 dl vinäger (äppelcider, vitt och risvin är alla bra)
- 2 msk socker (valfritt)
- 1-2 tsk salt
- 5 dl gurka
- frivilligt: 1 dl salladslök
- ytterligare grönsaker om du vill (paprika, hela körsbärstomater, etc.)
Instruktioner
- Tillsätt vatten, vinäger, socker och salt i en liten skål. Rör om tills sockret och saltet har lösts upp. Tillsätt gurkan, och om du vill, salladslöken. Smaka av och anpassa ingredienserna efter eget tycke.
- Alla gurkor ska täckas av laken, om du har mycket gurka eller gör en stor sats, gör mer lake.
- Låt blandningen vila i kylen tills du ska äta. Smakerna utvecklas med tiden, så en blötläggning över natten är bra men mina är normalt borta vid middagen.