Skinkstek i lergryta – Recept

4.3/5 baserat på 6 betyg

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på skinkstek i lergryta!

Detta är en otroligt god och saftig skinkstek i lergryta som är enkel att göra! Servera gärna med kokt potatis och en god sallad för en klassisk, tidlös måltid!

Skinkstek i lergryta är husman när det är som bäst. Det tillagar i princip sig självt i ugnen, och under tiden får man massor av tid till att i lugn och ro förbereda tillbehör.

Att göra en skinkstek i lergryta är perfekt för både vardagar och lugna helger. Det är också magiskt gott som matlåda!

  • Gör en skysås! Ta gärna vara på safterna som blir kvar i lergrytan till att göra en god skysås. Sila bara av skyn och låt reducera i en kastrull. Tillsätt lite grädde efter smak och krydda med salt och peppar! Red eventuellt med lite maizena eller vetemjöl. Riktigt ljuvligt blir det varje gång!

Sammanfattningsvis så är allt med detta recept på skinkstek i lergryta verkligen enkelt och snabbt att göra. Riktigt värt att göra om man frågar mig. Testa gärna enligt anvisningarna här nedanför!

Skinkstek i lergryta

Receptet – Så gör du:

Skinkstek i lergryta

4.3/5 baserat på 6 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Pinterest Facebook Skriv ut receptet
Detta är en otroligt god och saftig skinkstek i lergryta som är enkel att göra! Servera gärna med kokt potatis och en god sallad för en klassisk, tidlös måltid!
Förberedelser 30 minuter
Tillagning 2 timmar
Totalt 2 timmar 30 minuter
Portioner 4 personer

Ingredienser
 

  • 1,2 kg skinkstek (ungefärlig vikt)

Marinad

  • 1,5 msk tomatpuré
  • 1 msk senap
  • 2 st vitlöksklyftor, krossade
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk malen svartpeppar
  • 1 tsk soja

Går också med i lergrytan

  • 2 st morötter, skalade och grovhackade
  • 1 st gul lök, skalad och grovhackad
  • 1 st röd lök, skalad och grovhackad
  • 3 st hela vitlöksklyftor, skalade
  • 1 st äpple, grovhackat med kärnhuset borttaget
  • 5 dl köttbuljong (eller 5 dl vatten + 1 smulad nötbuljongtärning).

Instruktioner

  • Lägg lergrytan inklusive lock under vatten 30 minuter innan tillagning. Låt stå under vatten så länge.
  • Putsa eventuellt skinksteken och torka av den med hushållspapper.
  • Blanda marinadens ingredienser i en skål.
  • Hacka och förbered alla grönsaker och äpplet och lägg det mesta nederst i lergrytan, när den fått stå i vatten i 30 minuter.
  • Lägg skinksteken ovanpå grönsaksbädden och bred över marinaden. Fyll på med lite av grönsakerna och äpplet runt om skinksteken.
  • Tillsätt köttbuljongen till lergrytan i ett hörn, så den inte sköljer över skinksteken.
  • Ställ in i mitten av en kall ugn med locket på, och sätt sedan på 180°C. Låt tillagas i cirka 2 timmar, eller när innertemperaturen är cirka 63°C.
  • Färdigt! Ta ut ur ugnen och låt skinksteken vila i rumstemperatur i cirka 15 minuter innan den skivas upp och serveras. Sådär! Njut av din skinkstek i lergryta!
Måltid Huvudrätt
Kök Svenskt
Nyckelord Skinkstek i lergryta

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)




Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar