I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på sidfläsk i ugn!
Detta recept på sidfläsk i ugn är riktigt enkelt och ger en ljuvlig bit kött! Sidfläsk tillagat i ugnen är krispigt på utsidan, saftigt och smakrikt inuti, och ack så mångsidigt när det kommer till goda tillbehör!
Det här enkla receptet fungerar vackert både för skinnfritt sidfläsk och sidfläsk med skinnet på!
Skillnaden är att på bitar med skinn måste göra skåror i skinnet med en kniv innan du tillagar, det för att få det där perfekt gyllenbruna och krispiga ytan och låta kryddorna tränga igenom fettet och köttet.
Med en skinnfri bit sidfläsk hoppar du över skårorna och går direkt till kryddningen.
Om allt du kan hitta är sidfläsk skuret i bitar går det också bra. Beroende på storlek kan sidfläsket ta mer eller mindre tid att tillaga i ugnen.
För griskött vill du att köttets inre temperatur ska vara över 71°C. En termometer kan vara en bra taktik att veta hur nära sidfläsket är att vara klart.
Du kommer att vilja kunna titta till ditt sidfläsk under tillagningen, speciellt nära sista tiden på tillagningstiden för att se till att du inte överlagas.
Tillagningstiden på sidfläsk i ugn är inte exakt eftersom tjockleken på sidfläsk varierar. Sidfläsket ska gärna vara mörkt runt kanterna och bubbligt och brynt på toppen.
Receptet - Så gör du:
Sidfläsk i ugn
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetIngredienser
- 2 kg stycke benfritt sidfläsk (skinnet på eller av)
- 2 st vitlöksklyftor
- 1 nypa mald kryddnejlika
- ½ tsk kumminfrön
- ½ tsk torkade chiliflakes
- 2 msk timjanblad
- 2 msk olivolja
- 1 msk citronsaft
- 2 st lökar, skivade
Instruktioner
- Om du väljer att låta skinnet vara på sidfläsket, använd en vass kniv och skär fläskskinnet och fettet i kors och tvärs utan att skära i köttet. Sätt åt sidan.
- Lägg vitlök, malda kryddnejlika, kummin, chili, timjan och lite havssalt i en mortel och krossa till en smet. Rör ner olivoljan och citronsaften. Gnid in marinaden över fläsket och låt stå i rumstemperatur i 30 minuter. Värm under tiden ugnen till 220°C.
- Lägg lökskivorna i en långpanna och lägg fläsket ovanpå. Rosta i ugnen i 30 minuter. Sänk ugnstemperaturen till 170°C och ugnsbaka sedan i ytterligare 3 timmar eller tills fläsket är mört och genomstekt och skinnet är knaprigt (anpassa tiden efter storleken på sidfläsket).
- Ta ut sidfläsket och låt vila i rumstemperatur i 20 minuter, skär sedan i skivor och servera, exempelvis med en härlig sallad och potatismos.
- Smaklig måltid!