Schweinshaxe är vanligt i framförallt Tyskland och Österrike, och det är en maträtt där man tillagar fläsklägg genom att rosta hela läggen från rått tillstånd. Vid tillagningen lämnas svålen på köttet, och den blir tack vare detta mycket knaprig. Tillsammans med det klassiska tillbehöret potatis och slysås så blir detta en supergod, maträtt med tysk känsla!
Schweinshaxe har sin givna roll på Oktoberfest-menyn och är en härlig hösträtt, även om schweinshaxe kan serveras året runt.
Låt inte skenet lura dig! Schweinshaxe kanske inte vinner många skönhetstävlingar (förutom kanske i en person från Bayerns ögon!), men en smak är allt som krävs för att falla pladask för denna tyska klassiker.
Jag och min kille testade denna maträtten under en weekend i München 2018. Jag såg tidigare ett par äta denna rätt på en uteservering och tyckte det såg mycket spännande ut, så en kväll bestämde jag mig för att beställa rätten.
Jag tyckte det var riktigt gott, och har sedan lagat schweinshaxe med potatis några gånger i Sverige.
En bit otroligt mört, saftigt fläskkött på benet, med en djupt smakrik skysås, det är riktigt gott.
Av de många saker som tyskarna har fulländat finns fläskrätter högt upp på listan.
Här nedan är receptet på hur du gör denna goda schweinshaxe med potatis och skysås!
Receptet – Så gör du:
Schweinshaxe med potatis och skysås
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetUtrustning
Ingredienser
- 2-3 st fläsklägg beroende på deras storlek
- 1 msk kumminfrön
- 1 tsk svartpeppar
- 3 tsk salt
- 2-4 st vitlöksklyftor
- 1 st gul lök
- 3,5 dl mörk tysk lager (mörk, bock, schwarzbier eller bärnstensfärgad lager)
Instruktioner
Fläskläggen
- Förvärm ugnen till 150 grader.
- Skiva löken i ringar samt vitlöken och lägg i en stekpanna eller ugnsform (denna form ska ha plats för fläskläggen).
- Gör en kryddblandning: Mal 1 msk kumminfrön (använd mortel eller kryddkvarn) och blanda med malen peppar och salt.
- Skala svålen (huden) på varje fläsklägg och gnid kryddblandningen från föregående steg. Lägg fläskläggen ovanpå, med den avsmalnande änden uppåt.
- Rosta långsamt i cirka 90-120 minuter (cirka 90 minuter för 1,5 kg kött och cirka 120 minuter för ännu större fläsklägg).
- Tillsätt efter 90-120 minuter ölet och lite vatten i pannan och fortsätt långsamt att rosta i ytterligare 60-90 minuter. Om fläskläggens yta blir för brun, överväga att täcka med aluminiumfolie.
- Överför fläskläggen till en annan panna och behåll den tidigare pannan med vätska och lök (se sås nedan). Sätt tillbaka fläskläggen i ugnen på nytt i en ren form och ugnsrosta antingen vid 200 grader Celsuis, alternativt tills ytan blir krispig. Följ noga fläskläggen i ugnen under detta steg för att undvika att det bränns.
Sås (sky)
- Tillsätt 1 dl ljummet vatten till vätskan från behållaren under den första ugnsrostningen av fläskläggen, och skrapa löst bitarna från botten av behållaren.
- Om du har möjlighet, överför vätskan till en mixer och mixa tills såsen är slät.
- Häll i en kastrull och låt koka upp. (Om konsistensen är för tunn, tillsätt 1 msk vetemjöl blandad i 1 msk kallt vatten och vispa in den för att få såsen att tjockna.)
- Servera med schweinshaxe och potatis.
Kokt potatis
- Skala och koka valfritt antal potatisar cirka 25 minuter innan servering.
Riktigt gott med senap till fläsket.