I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på sandkakor!
Sandkakor är klassiska småkakor som är riktigt goda till kaffet eller fikat. Sandkakor toppas med en halv mandel för en härlig kontrast i konsistens som ger kakorna deras egna karaktär!
Jag älskar att göra de lite äldre, mer klassiska kakrecepten då och då, och sandkakor är precis ett sådant recept!
Dessa gillar jag att ha hemma, speciellt kring jul då jag tycker de hör till juletider. Går jättebra att förvara i en kakburk exempelvis, eller varför inte en glaskupol så man ser de vackra sandkakorna? Förvara i valfri lufttät behållare, så håller de sig ett bra tag.
Kort sagt så tycker jag verkligen om sandkakor med deras sötmandlar på toppen. Sandkakor är helt klart värda att göra, och det är mycket enkelt att göra dem!
Receptet – Så gör du:
Sandkakor
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetIngredienser
- 150 g smör
- 1 dl socker
- 20 st sötmandlar
- 1 tsk bakpulver
- 3 tsk vaniljsocker
- 3 dl vetemjöl
Instruktioner
- Smält smöret, antingen i en skål i mikrovågsugnen eller i en kastrull på spisen. Ta bort från värme så fort det smält klart.
- Tillsätt det smälta smöret till en större skål eller bunke och låt det svalna.
- Under tiden, skålla mandlarna och dela dem på längden.
- Blanda nu smör, socker och vaniljsocker, och rör om så det blir en lätt och välblandad smet.
- Blanda vetemjölet med bakpulvret i en separat skål och tillsätt sedan lite åt gången till smörsmeten under omrörning.
- Låt degen stå och vila i 10 minuter. Under tiden, värm ugnen till 150°C.
- Rulla ut degen till små degbollar, cirka 40 st. Lägg en av mandelhalvorna på toppen av varje degboll.
- Grädda sandkakorna i mitten av ugnen i 12-15 minuter, tills att mandlarna fått fin färg, lätt gyllene färg.
- Njut av dina goda sandkakor och förvara i en lufttät behållare!