I denna artikel ger jag mitt bästa recept på saltlag till fisk!
Du kanske vet att saltning av kött och fisk ökar deras smak och mörhet. Två mindre kända anledningar till att lägga fisk i saltlag innan tillagning är att fisken kommer att se snyggare ut och bli lättare att tillaga. Läs vidare för att lära dig mer om saltlag till fisk!
Genom att blötlägga fisken i minst tio minuter i en saltlag (cirka 4 msk grovsalt per liter kallt vatten för filéer) förhindrar man att fisken faller isär, exempelvis på grillen.
Saltning med saltlag är en traditionell metod för fiskberedning i många länder i världen. Den används exempelvis i kombination med grillning, stekning, torkning eller rökning.
Saltet i saltlagen för fisken löser delvis upp muskelfibrerna nära ytan på fisken, så att de stelnar vid tillagning utan att dra ihop sig.
Receptet – Så gör du:
Saltlag till fisk
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetIngredienser
- 1 l kranvatten
- 2 dl salt, helst utan jod (för fiskfilé, använd 1 dl salt)
Instruktioner
- Tillsätt saltet till vatten, en rimlig mängd vatten så att din fisk täcks av det. Ett tips är att koka upp saltlagen, då detta ser till att saltet löser upp sig snabbare.
- Låt saltlagen svalna, exempelvis genom att låta stå först i rumstemperatur och sedan i kylskåp i ungefär 1,5 timme.
- Under tiden, rensa eventuellt fisken och skölj av. Placera din fisk i den avsvalnade saltlagen i ungefär 2 timmar om du ska röka eller torka fisken. Cirka 20 minuter räcker om du ska grilla eller steka fisken.
- Efter tiden i saltlagen, plocka upp fisken och låt rinna av. Nu kan du tillaga den!
Suveränt god rökt hel Makrill i mitt
rökhus