Saffranslängd med mandelmassa – Recept

I denna artikel ger jag mitt bästa recept på saffranslängd med mandelmassa!

Saffranslängd med mandelmassa är en härlig fikalängd med smak av härlig saffran och gott pärlsocker! Populär att baka under vintern och framförallt till julfikat och luciafikat, men passar egentligen året om!

Saffran och mandelmassa är en ljuvlig kombination som blir verklighet i dessa saffranslängder med mandelmassa. Dessa längder är roliga och enkla att baka, och det är lätt att bli stolt över det fina resultatet!

Jättegoda till höst-, vinter- och julfikat, och till kaffe året om faktiskt. Med fin gul färg och god topping bestående av pärlsocker är detta en favorit som livar upp och sprider glädje framförallt under den mörka delen av året!

Ingredienser (6 saffranslängder med mandelmassa)

Degen

  • 1 paket (50 g) färsk jäst
  • 150 g smör
  • 1 g saffran
  • 5 dl mjölk
  • 250 g naturell kvarg
  • ½ tsk salt
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 15 dl vetemjöl

Fyllning

  • 200 g mandelmassa
  • 200 g smör, rumstempererat

Topping

  • 1 ägg till pensling
  • pärlsocker

Instruktioner

  1. Smula jästen ner i en stor bunke. Smält smöret antingen över spis eller i micro. Mortla din saffran och tillsätt den till smöret tillsammans med lite av sockret. Häll på mjölken och se till att blandningen är ljummen, cirka 37 grader.
  2. Tillsätt lite av smörblandningen till bunken med jäst och lös upp jästen. Tillsätt sedan resten av smörblandningen, kvargen, saltet och socker.
  3. Rör om i bunken tills allt har blandats, och tillsätt sedan ägget. Tillsätt sedan mjölet bit för bit, och jobba till en smidig deg. Använd en köksmaskin för att bearbeta degen i 5 minuter, eller gör det 10 minuter för hand.
  4. Sätt degen i bunken under en kökshandduk, och låt den jäsa övertäckt ungefär 40 minuter. Fortsätt under tiden med fyllningen i nästföljande steg.
  5. Blanda 200 gram rumstempererat smör med 200 gram mandelmassa till en smidig massa. Lättast är det att göra med en elvisp med degkrokarna påkopplade.
  6. När degen jäst färdigt, dela upp den i sex lika stora delar. Kavla ut varje del till en avlång platta, och tillsätt sedan fyllningen. Rulla ihop och klipp sedan längden. Är du osäker på hur man klipper en längd, sök upp det på exempelvis YouTube, finns jättebra videos på detta. Det behöver inte vara noga, det kommer likväl att se fantastiskt ut när längderna är färdiggräddade. 
  7. Låt längderna jäsa ytterligare 30 minuter under kökshandduk. Sista 10 minuterna, förvärm ugnen till 175 grader Celsius.
  8. Efter jäsningen, pensla längderna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker som topping. Grädda i mitten av ugnen på 175 grader Celsius i 25-28 minuter.
  9. Njut av dina saffranslängder med mandelmassa!
Saffranslängd med mandelmassa

Saffranslängd med mandelmassa

I denna artikel ger jag mitt bästa recept på saffranslängd med mandelmassa! Saffranslängd med mandelmassa är en härlig fikalängd med smak av härlig saffran och gott pärlsocker! Populär att baka under vintern och framförallt till julfikat och luciafikat, men passar egentligen året om!
Förberedelser 15 minuter
Tillagningstid 1 t 30 minuter
Total tid 1 t 45 minuter
Portioner 4 längder

Ingredienser
  

Degen

  • 1 paket (50 g) färsk jäst
  • 150 g smör
  • 1 g saffran
  • 5 dl mjölk
  • 250 g naturell kvarg
  • ½ tsk salt
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 st ägg
  • 15 dl vetemjöl

Fyllning

  • 200 g mandelmassa
  • 200 g smör, rumstempererat

Topping

  • 1 st ägg till pensling
  • pärlsocker

Instruktioner

  • Smula jästen ner i en stor bunke. Smält smöret antingen över spis eller i micro. Mortla din saffran och tillsätt den till smöret tillsammans med lite av sockret. Häll på mjölken och se till att blandningen är ljummen, cirka 37 grader.
  • Tillsätt lite av smörblandningen till bunken med jäst och lös upp jästen. Tillsätt sedan resten av smörblandningen, kvargen, saltet och socker.
  • Rör om i bunken tills allt har blandats, och tillsätt sedan ägget. Tillsätt sedan mjölet bit för bit, och jobba till en smidig deg. Använd en köksmaskin för att bearbeta degen i 5 minuter, eller gör det 10 minuter för hand.
  • Sätt degen i bunken under en kökshandduk, och låt den jäsa övertäckt ungefär 40 minuter. Fortsätt under tiden med fyllningen i nästföljande steg.
  • Blanda 200 gram rumstempererat smör med 200 gram mandelmassa till en smidig massa. Lättast är det att göra med en elvisp med degkrokarna påkopplade.
  • När degen jäst färdigt, dela upp den i sex lika stora delar. Kavla ut varje del till en avlång platta, och tillsätt sedan fyllningen. Rulla ihop och klipp sedan längden. Är du osäker på hur man klipper en längd, sök upp det på exempelvis YouTube, finns jättebra videos på detta. Det behöver inte vara noga, det kommer likväl att se fantastiskt ut när längderna är färdiggräddade. 
  • Låt längderna jäsa ytterligare 30 minuter under kökshandduk. Sista 10 minuterna, förvärm ugnen till 175 grader Celsius.
  • Efter jäsningen, pensla längderna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker som topping. Grädda i mitten av ugnen på 175 grader Celsius i 25-28 minuter.
  • Njut av dina saffranslängder med mandelmassa!
Keyword Saffranslängd med mandelmassa

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Kategorier för vidare läsning

hemmanytt logo

Redaktionens produktfavoriter!

Innehåller reklamlänkar.

Få våra senaste nyheter direkt till din e-post!

Prenumerera gratis på vårt nyhetsbrev och få de senaste artiklarna direkt till din e-post.

Vi delar givetvis aldrig din mejladress med någon annan.

Mer läsning