Rysk banantårta – Recept

4.9/5 baserat på 7 betyg

I denna artikel ger vi vårt favoritrecept på rysk banantårta. Rysk banantårta är en svensk skapelse från Norrköping, med många myter och teorier kring varför den skapades. Med gott om grädde, choklad och banan så är detta bakverk en riktig klassiker.

Vissa hävdar att den ryska banantårtan bakades första gången under 60-talet på Björkdungens Konditori i Norrköping, skriver en Facebook-grupp tillägnad bakverket. Andra menar att det dröjde ända till 1978 för att uppmärksamma den svenska konungens besök i Sovjetunionen.

Att det var just i Norrköping som den första RBT:n bakades är det ingen som tvivlar på, men varför? Var det en gest från ryssarna efter att de 1719 brände ner hela staden, eller var det en rysk konditor som blev alldeles till sig över Sveriges imponerande bananimport?

Frågorna är många, men vad vi säkert vet är att med rätt chokladhalt i grädden, distinkt banansmak på gelén och knaprigt strössel är det här en riktig höjdare!

rysk banantårta

Receptet - Så gör du:

Rysk banantårta

4.9/5 baserat på 7 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Rysk banantårta är en svensk skapelse från Norrköping, med många myter och teorier kring varför den skapades. Med gott om grädde, choklad och banan så är detta bakverk en riktig klassiker.
Förberedelser 15 minuter
Tillagning 45 minuter
Totalt 1 timme
Portioner 10 portioner

Ingredienser
 

  • 1 paket Sockerkaksbotten (3 lager)
  • 3-4 st bananer
  • 2 dl vaniljkräm
  • 6 dl vispgrädde (ha gärna mer redo)
  • 2,5 msk kakao
  • 2 msk florsocker
  • 3 st gelatinblad
  • chokladströssel för dekoration

Instruktioner

  • Ta din första sockerkakstårtbotten och bre ut en mosad banan över den.
  • Lägg på din andra sockerkakstårtbotten ovanpå.
  • Blanda 5 dl vispgrädde, samt all kakao och florsocker. Vispa grädden fluffig. Eller vispa grädden fluffig.
  • Bre ut 2,5 dl av chokladgrädden på tårtbotten nummer två. Bre ut vaniljkräm ovanpå grädden.
  • Spackla nu in tårtan med resten av din cirka 2,5 dl chokladgrädde. Dekorera kanterna med chokladströssel.
  • Skiva bananerna och placera ovanpå tårtan i ett fint mönster. Spritsa grädde med en spritspåse runt ditt lager skivade bananer och runt tårtan (om du vill).
  • Gelé: lägg gelantinblad i kallt vatten i 10 min.
  • Täck bananerna med den avsvalnade gelén med hjälp av en sked.
  • Ställ in tårtan kylen så att gelatinet stelnar.
Måltid Efterrätt
Kök Svenskt
Nyckelord rysk banantårta

2 Kommentarer

  1. 5 stars
    Vilket recept! Fantastiskt god tårta! Smakar till och med bättre än från konditoriet😋 Dessutom enkel att göra 👍Blandade den mosade bananen tillsammans med lite chokladgrädde för att det skulle bli lite saftigare. Silade kakaon och florsockret innan jag vispade det med grädden. Bästa receptet!🤗

  2. 5 stars
    Inte provat receptet än. 😊 Men det verkar i stort sett stämma med mina minnen. 😊 Var ganska ofta min födelsedagstårta under uppväxten i Norrköping. Men jag har några frågor.

    Gelatinet undrar jag om det var smaksatt med något? Minns en svag syrlighet och en liten sötma. Lite “fruktig smak”.

    Mosad banan i ett lager är jag också osäker på. Jag minns det som ett mycket tunnt lager och att det var mörk färg, kanske vinbärsgelé eller något? Minns inte smaken, sött bara kanske.

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)




Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar