Rulltårta med potatismjöl – Recept

4.8/5 baserat på 6 betyg

I denna artikel ger jag ett recept på rulltårta med potatismjöl som är glutenfritt och smakar ljuvligt!

Detta glutenfria recept på rulltårta använder potatismjöl istället för vetemjöl, vilket gör det till ett utmärkt alternativ för dem som undviker gluten. Med hjälp av ägg, socker, potatismjöl och bakpulver skapar du en läcker och luftig kaka som rullas upp med en fyllning av vispad grädde.

Rulltårtan fylls med grädde och även sylt eller färsk frukt om man vill, för extra smak och dekoration. Detta recept är enkelt att följa och ger cirka 8 portioner av den goda glutenfria rulltårtan.

För att bevara rulltårtans färskhet och smak rekommenderas att förvara rester i en lufttät behållare i kylen. Placera den försiktigt i kylen och se till att den är ordentligt täckt. Kakan kan förvaras i kylen i upp till 2-3 dagar och kan avnjutas av som en läcker efterrätt eller fika under den tiden.

Här kommer receptet som även är väldigt roligt att baka. Smaklig fika önskar vi!

Rulltårta med potatismjöl

Receptet – Så gör du:

Rulltårta med potatismjöl

4.8/5 baserat på 6 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Pinterest Facebook Skriv ut receptet
Detta recept på en glutenfri rulltårta med potatismjöl kräver ger en läcker och luftig kaka som fylls med vispad grädde och kan toppas med sylt eller färsk frukt efter eget val. En enkel och god rulltårta för de som föredrar glutenfria alternativ.
Förberedelser 10 minuter
Tillagning 20 minuter
Totalt 30 minuter
Portioner 8 portioner

Ingredienser
 

  • 3 st ägg
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 nypa salt
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 2 msk florsocker (till garnering)
  • Sylt, hasselnötskräm, eller färsk frukt (valfritt)

Instruktioner

  • Förvärm ugnen till 200°C och klä en bakplåt (ca 30×40 cm) med bakplåtspapper.
  • Separera äggvitor och äggulor i olika skålar.
  • Vispa äggvitorna med en elvisp eller matberedare tills det bildas mjuka toppar.
  • Tillsätt strösocker lite i taget och fortsätt vispa tills smeten blir fast och blank.
  • Tillsätt äggulorna och blanda försiktigt med en slickepott.
  • I en separat skål, blanda potatismjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt noggrant.
  • Tillsätt de torra ingredienserna till äggsmeten och vik försiktigt ihop dem tills de är väl blandade.
  • Häll ut smeten på den förberedda bakplåten och fördela den jämnt med en spatel.
  • Grädda i den förvärmda ugnen i ca 8-10 minuter tills kakan är gyllenbrun och fjädrande när du trycker på den.
  • Medan kakan gräddas kan du förbereda ett bakplåtspapper som är något större än kakan och strö över florsocker på pappret.
  • När kakan är färdig, ta ut den ur ugnen och vänd den genast upp och ned på det sockrade bakplåtspappret.
  • Ta försiktigt bort det ursprungliga bakplåtspappret och låt kakan svalna helt.
  • Under tiden kan du vispa grädden tills den blir tjock och fluffig.
  • När kakan är sval, kan du om du vill böja med att breda ut sylt, hasselnötskräm eller färsk frukt över kakan. Bred sedan ut grädden jämnt över kakan, och lämna en kant på ca 2 cm runt kanterna.
  • Rulla försiktigt upp kakan från ena kortsidan och placera den rullade tårtan på ett serveringsfat.
  • Strö över lite florsocker på toppen av rulltårtan som garnering.
  • Skär rulltårtan i skivor och servera den sval. Servera eventuella rester lufttätt i kylen. Njut av din rulltårta!
Måltid Efterrätt
Kök Svenskt
Nyckelord Rulltårta med potatismjöl

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)




Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar