I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på rotsaksgratäng!
Jag är riktigt förtjust i denna goda och enkla klassiker. En riktigt välsmakande och snabb rätt som smakar riktigt härligt som tillbehör till exempelvis fisk eller kött!
Detta recept är helt perfekt till vardagsmiddagen, eller till en lugn helgdag. Det mesta av arbetet gör sig självt i ugnen, vilket verkligen är skönt när man vill ha något riktigt gott!
Rotsaksgratäng är mångsidigt och passar till de flesta typer av kött och fisk. Även gott till kyckling och annan fågel! Servera även gärna ihop med en god, krispig grönsallad.
Jag gillar verkligen att göra rotsaksgratäng, gärna till hösten när många rotsaker är i säsong. Jag hoppas att ni kommer att gilla det lika mycket som jag gör med detta härliga recept!
Receptet – Så gör du:
Rotsaksgratäng
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetIngredienser
- 900 g rotsaker (valfri blandning av potatis, morot, palsternacka, och rotselleri)
- 1 decimeter purjolök
- 2 st vitlöksklyftor
- 5 dl grädde
- 2 dl riven ost
- 1 nypa salt
- nymalen svartpeppar
Instruktioner
- Sätt ugnen på 180°C.
- Skala och antingen strimla eller skiva rotsakerna. Placera i en ugnsform tillsammans med hackad purjolök och vitlök. Krydda med salt och peppar och blanda.
- Häll över grädden och toppa till sist med den rivna osten.
- Tillaga i mitten av ugnen på 180°C i cirka 40-50 minuter, eller till att rotsakerna är mjuka och gratängen fått fin färg.
- Färdigt! Njut av din rotsaksgratäng, gärna med en bit kött, fisk eller fågel, och gärna en sallad!