I denna artikel ger jag mitt bästa recept på rösti i ugn (potatiskaka).
Detta recept på rösti i ugn har schweiziskt ursprung, och tillagas i ugnen för ett bekvämt och gott tillbehör till exempelvis kött.
Rösti härstammar från Schweiz, och skärs upp i flera bitar för att tjäna som tillbehör till en måltid.
Krispig, fyllig rösti är riktigt gott, men det är tidskrävande att steka dem på spisen. Denna version låter dig laga en hel rösti-kaka i ugnen tillsammans med resten av din måltid.
Många associerar säkert rösti till bacon som ofta steks som tillbehör. Men testa gärna med andra tillbehör, såsom kött eller sallad.
Om du gillar din rösti åt det krispiga hållet, snåla inte med fettet.
Det finns ingen definitiv regel om vilken typ av potatis som ska användas, och det finns ingen anledning att bli pedantisk om det heller! Mjölig potatis kommer att göra insidan mer fluffig, lite som potatismos, och vaxartad potatis håller de där härliga trådarna bättre, men fortfarande väldigt mjuka och genomstekta.
Båda typer av potatisar blir fina och krispiga, fastän vaxartad potatis blir lite knaprigare. Ärligt talat, använd vad du föredrar – jag använder bara allround mjölig potatis för att få det bästa av två världar.
Du kan lägga till en krossad vitlöksklyfta för att verkligen ge röstin lite extra smak.
Receptet – Så gör du:
Rösti i ugn (Potatiskaka)
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetIngredienser
- 1 ½ kg potatis, skalad
- 5 msk olivolja
- 1 st gul lök
- smör, för smörjning
Instruktioner
- Koka potatisen i 5 minuter, låt rinna av och lägg sedan i en skål med kallt vatten.
- Förvärm ugnen till 190 grader Celsius.
- När potatisen är tillräckligt kall för att hantera med händerna, torka potatisen och riv den grovt i en stor skål. Kasta med oljan i skålen allt eftersom, så att den rivna potatisen inte klibbar.
- Riv löken grovt och pressa ur eventuell överflödig saft, rör sedan ner i potatisen.
- Sätt in en plåt i ugnen i 5 minuter för att värma den. Ta smör till att. smörja en form med den ungefärliga diametern 23 cm, gärna med avtagbara sidor.
- Strö ut den rivna potatisen över formen, försök att inte packa ner den, dutta sedan över hela toppen med smör. Lägg formen på den heta plåten och grädda i ugnen i 1 timme och 20 minuter tills potatisen är genomstekt och knaprig på toppen.