Rostade solrosfrön är superenkla att göra i ugnen, och i detta recept går vi igenom hur man gör. De rostade solrosfröna är perfekta att njuta av som mellanmål, som topping på sallader, eller helt enkelt bara som de är!
Varför tycker vi att man ska rosta sina egna solrosfrön istället för att köpa i butiken? Jo, det första är ju att man får en känsla och smak av att det bli mer färskt. Dessutom så tillåter rostandet av solrosfrön hemma dig att kontrollera mängden olja, samt typen av olja, såväl som hur mycket salt som används till solrosfröna.
Jag gillar också att köpa en stor påse råa solroskärnor, så att jag alltid har fröna till hands och kan använda dem på olika sätt, vilket också är mer ekonomiskt i längden.
Och om du någonsin vill ändra smaken, kan du prova att lägga till olika kryddor när du rostar, och på så sätt kan du få lite olika smak varje gång.
Solrosfrön innehåller ett antal näringsämnen inklusive en hel del vitamin E och selen. De är också en bra källa till enkelomättade och fleromättade fetter, som är fetter kroppen mår bra av i rätt mängder.
Visste du att en halv deciliter solrosfrön erbjuder cirka 6 gram protein och 3 gram fiber? Hur bra som helst ju! Jag gillar dem framförallt som mellanmål under eftermiddagen på jobbet.
Och om du någonsin vill ändra smaken, kan du prova att lägga till olika kryddor när du rostar och inte fastnar med samma smak varje gång.
Förvaring. De rostade fröna förvaras bäst i en lufttät glasbehållare i kylskåpet där de förvaras i upp till 3 månader. De kan också förvaras i en lufttät behållare i skafferiet vid rumstemperatur i upp till 1 månad.
Detta är ett gott recept och en god idé om man har lite solrosfrön som man vill göra något gott med. Testa gärna efter anvisningarna här nedanför!
Receptet – Så gör du:
Rostade solrosfrön i ugn
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetIngredienser
- 2,5 dl råa solrosfrön
- 1/2 tsk olivolja eller avokadoolja
- 1 nypa bordssalt
Instruktioner
- Värm ugnen till 180°C.
- Tillsätt olivolja eller avokadoolja och salt.
- Använd dina händer för att blanda fröna med olja och salt.
- Bred ut solrosfröna jämnt i ett enda lager på bakplåten.
- Grädda i 8-12 minuter i ugnen tills solrosfröna är gyllenbruna.
- Observera att fröna fortsätter att koka på bakplåten efter att de tagits ur ugnen.
- Låt svalna i 5-10 minuter på bakplåten innan du äter eller har i solrosfröna i en burk.